Kiezen voor een commode of aankleedkussen

Weet jij hoeveel commodes en aankleedkussens er te koop zijn? We zullen een aantal opties bespreken zodat je de juiste commode kan kiezen op basis van je behoeften en levensstijl. 
Kiezen voor een commode of aankleedkussen

Laatste update: 07 september, 2019

Ben je zwanger? Zonder twijfel gaan er miljoenen vragen door je hoofd nu dat je een kindje krijgt. Een paar van deze problemen kunnen erg complex zijn, maar sommige zijn vrij simpel – zoals het kiezen van een commode of aankleedkussen. In dit artikel zullen we je helpen bij deze uitdaging.

Wanneer je kind geboren is zal je elke dag weer je baby’s luier moeten verschonen. Deze momenten zullen perfect zijn voor het opbouwen van een band met je kind. Je kan met je baby spelen, een massage geven, tegen hem of haar praten of aandacht geven.

Een aankleedkussen is een klein kussen waarop je je baby neer kunt leggen wanneer je zijn of haar luier verschoont. Je moet er één uitkiezen die comfortabel, praktisch en makkelijk schoon te maken is en die ervoor zorgt dat je alle benodigdheden bij de hand hebt. Een commode is een andere optie om te gebruiken.

Ken de verschillende opties waar je uit kunt kiezen

Een zachte mat

Dit is de basisoptie en bestaat uit een klein matras, die bij voorkeur gevoerd is met plastic en bedekt is met een zachte en wasbare stof.

  • Deze mini matrassen zijn comfortabel en je kunt ze op elke ondergrond leggen.
  • Het grootste voordeel is dat je ze van de ene kamer naar de andere kamer kunt verplaatsen.
  • Daarnaast nemen ze erg weinig ruimte in beslag.

Een opblaasbare mat

Deze mat is ideaal als je aan het reizen bent met je baby, omdat het gemaakt is van niet-giftige PVC dat opgeblazen en ontlucht kan worden.

Je kunt er een doek omheen doen, zodat het PVC niet tegen de huid van je baby wrijft. Zoals we al gezegd hebben, is deze mat perfect als je aan het reizen bent. Het is echter niet handig voor dagelijks gebruik.

Een commode

Dit is de meest robuuste en complete optie, wat perfect is voor thuis. Het bevat laatjes, kastjes en genoeg ruimte om dingen als babykleren en hygiënische producten in te bewaren. 

Bovenop een commode hoort een aankleedkussen. Een commode staat vaak op een vaste plek in het huis, maar er zijn ook modellen met wieltjes waardoor ze verplaatst kunnen worden.

Het voordeel van een commode is dat alles op één plek is. Je kunt het echter niet buitenshuis gebruiken. Als je op zoek bent naar de juiste verschoonplek, is dit zonder twijfel een favoriet. Je kunt het gebruiken als kast en als aankleedkussen.

Een commode met een bad

Dit is een commode net zoals de andere varianten, behalve dat het het voordeel heeft dat het ook een bad bevat. Hoewel het praktisch kan zijn, verlies je wel een grote hoeveelheid opbergruimte omdat het bad veel ruimte in beslag neemt.

Je kunt varianten vinden die inklapbaar zijn en modellen waar je het bad uit kunt halen als je baby wat ouder is. Zo kun je de commode nog gebruiken wanneer je baby in een normaal bad gewassen kan worden.

Een baby in bad

Een opvouwbare commode

Deze commodes kun je op dezelfde manier als een schootdienblad opvouwen. Ze kunnen wel of geen bad bevatten en zijn perfect als je niet veel ruimte in je huis hebt. Je kunt het namelijk achter de badkamerdeur bewaren wanneer je het niet gebruikt.

Een luiertas

Voor welke optie je ook kiest, een luiertas is altijd essentieel. Het is erg handig om een tas te hebben waarin je luiers, natte doekjes, schone kleren en een aankleedkussen in kunt bewaren. Je kunt het altijd klaar hebben liggen wanneer je naar buiten gaat zodat je ongemakken kunt voorkomen wanneer je je baby buitenshuis moet verschonen.

Er zijn verschillende opties als het gaat om een commode en aankleedkussen. In feite heb je waarschijnlijk meer dan één optie nodig naarmate je kind ouder wordt. Overweeg goed welke optie het beste bij je behoeftes en levensstijl past voordat je iets koopt.

Zorg er ook altijd voor dat het materiaal van goede kwaliteit is, niet giftig is en veilig in gebruik is om ongelukken te voorkomen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Chambergo, D. R. B. (2003). Dermatitis del área del pañal
  • Pérez, E. Z., Fernández, a T., & Zambrano, a Z. (2007). Asociación Española de Pediatría. Dermatitis Del Pañal

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.