Reizen op jonge leeftijd: de voordelen

Reizen op jonge leeftijd: de voordelen
María Alejandra Castro Arbeláez

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Laatste update: 21 augustus, 2018

Reizen op jonge leeftijd kan het leven van iemand volledig veranderen. Andere manieren van leven en andere culturen leren kennen kan ons doen stilstaan bij onze eigen overtuigingen en kijk op de wereld.

Reizen op jonge leeftijd zou gestimuleerd moeten worden, want het kan echt een transformerende ervaring zijn.

Bijna iedereen in de wereld is druk in de weer om op schema te blijven en zijn of haar verplichtingen na te komen. Even afremmen om onze omgeving eens goed te bekijken kan hier een wondermiddel tegen zijn.

Nieuwe oorden leren kennen stelt onze geest open. Bovendien heeft reizen een positieve invloed op bijna alle aspecten van ons leven.

En dit geldt niet alleen voor volwassenen. Ook kinderen kunnen verbaasd zijn over alles dat er te ontdekken valt. Zij zijn immers voortdurend bezig met de wereld te leren kennen.

Ouders kunnen er een goede gewoonte van maken om kinderen reeds op jonge leeftijd met reizen in contact te brengen.

Hoe? Laat ons hier even wat dieper op ingaan.

“Reizen is een ervaring die een remedie biedt tegen vooroordelen, onverdraagzaamheid en geestelijke bekrompenheid.”

– Mark Twain –

De voordelen van reizen

Je koffer pakken en enkele dagen weg zijn van huis geeft veel voordelen voor je mentale en fysieke welzijn. Enkele hiervan zijn:

  • Minder stressdoor het werk, problemen en verplichtingen even achter ons te laten krijgen we de kans op volledig uit te rusten. Door onze energie terug te krijgen zullen we gelukkiger in het leven staan. Het is belangrijk dat je niet te veel plant. Het laatste dat je wilt is terugkeren met nog meer stress dan toen je vertrok.
  • Het stimuleert de hersenen: door nieuwe plaatsen, smaken, geuren en ervaringen te leren kennen zullen de hersenen moeten ‘werken’ om het onbekende een plaats te geven. Zo blijft de geest jong en fris om nieuwe informatie in zich op te nemen.
  • Het bevordert de emotionele gezondheidreizen versterkt het zelfvertrouwen. Dit komt omdat er persoonlijke uitdagingen mee gemoeid zijn zoals zich aanpassen en nieuwe gerechten, regels en zelfs talen leren kennen. Bovendien zijn levensechte ervaringen veel belangrijker voor ons geluk dan alle dingen die we kunnen kopen.
Reizen op jonge leeftijd: de wereldkaart

Reizen op jonge leeftijd is zelfs nog beter

Kinderen ondervinden zelfs nog meer voordelen van reizen dan volwassenen.

Vergeet niet dat het huis verlaten voor een kind vaak hetzelfde is als het onbekende tegemoet treden.

Misschien weten ze nog niet hoe ver ze zullen reizen, hoe ze zullen aankomen of wanneer ze terug naar huis gaan.

Hieronder geven we een overzicht van de drie belangrijkste voordelen van reizen op jonge leeftijd.

1. Een nieuw perspectief

Als kind bepaalt ons perspectief de manier waarop we de wereld analyseren en interpreteren.

Wanneer een kind zijn huis, stad of land verlaat dan leert hij de wereld met nieuwe ogen te bekijken.

Zo leert hij te beseffen dat niet alles zo moet worden gedaan als hem werd aangeleerd.

Door de talloze zaken die te zien zijn zal het kind nieuwe gewoonten ontwikkelen. Bovendien zullen nieuwe waarden ontstaan ten opzichte van werk, relaties en het milieu.

Er zullen nieuwe smaken ontdekt worden, hij of zij zal nieuwe sporten zien en in contact komen met onbekende talen. De wereld zit vol alternatieve mogelijkheden. Maar het is een kwestie van deze te vinden.

2. De nieuwsgierigheid ontwaakt

Er zijn veel zaken waar het kind nooit van heeft gehoord en zich zelfs niet kon voorstellen. Daarom zal het kind door te reizen vol vragen zitten.

Waarom wordt deze taal hier gesproken? Waarom houden deze mensen zo van dit eten? Hoe noemt dit liedje?

Het allerbelangrijkste is dat de zintuigen van het kind zich zullen openstellen. Daardoor zal de aandacht zich 100% richten op het herkennen van alles dat wordt ervaren.

Hierdoor zal ook de weerspiegelende, kritische en rationele geest van het kind gestimuleerd worden.

Er is een reden voor alles dat gebeurt en voor elke mogelijke situatie. Het kind zal er alles aan willen doen om deze zaken te ontdekken. Hierdoor zullen persoonlijke relaties en de levenskwaliteit verbeteren.

Kind met koffer aan zee

3. Het verbetert relaties en de kwaliteit van leven

Op jonge leeftijd reizen met het gezin zorgt voor specifieke uitdagingen.

Er is samenwerking en geduld nodig om elkaars aanwezigheid 24 uur per dag te tolereren. Normaal is dit niet elke dag nodig.

Uitstapjes zijn de ideale manier om een band tussen mensen te versterken. Dit komt door het delen van nieuwe ervaringen wanneer ouders, broertjes en zusjes reisgezellen worden.

Zowel de ouders als het kind krijgen te maken met nieuwe ervaringen. Het belangrijkste is de interactie tussen alle gezinsleden en niet zozeer wat een bepaalde persoon doet.

Na een reis zal het gezin meer relaxt en met elkaar verbonden zijn.

Tips om in gedachten te houden wanneer je met jonge kinderen reist

De volgende aanbevelingen kunnen goed van pas komen wanneer je met jonge kinderen op reis gaat:

  • Vergeet niet om alle nodige documenten mee te nemen.
  • Neem alle voorwerpen voor de veiligheid, de hygiëne en de voeding van een baby of kind mee die je maar nodig zou kunnen hebben.
  • Enkele geneesmiddelen – de meest algemene – zullen van pas komen bij een noodgeval (maar probeer zelfmedicatie te vermijden).
  • Plan activiteiten met voldoende rustperioden of maak aanpassingen op het laatste moment.
  • Vermijd plaatsen met te veel mensen, zonder schaduw of zonder de nodige voorzieningen om zorgeloos met kinderen te kunnen reizen.
  • Zorg dat je altijd eten, drinken en speelgoed bij de hand hebt.

Bereid je vooral voor op een leuke tijd. Met de nodige voorzorgsmaatregelen en een goede instelling zal deze reis een unieke herinnering worden voor je kind.

Reizen op jonge leeftijd zorgt voor een nieuwe kijk op de wereld. Hierdoor krijgen kinderen een nieuw perspectief waar ze hun hele leven voordeel uit zullen hebben.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.