Ken je de Kassing-methode?

Ken je de Kassing-methode?
Pedro González Núñez

Geschreven en geverifieerd door de kinderdocent Pedro González Núñez.

Laatste update: 22 december, 2022

Vandaag gaan we de Kassing-methode uitleggen, die zeer gunstig voor de kleintjes is. Blijf lezen om het gebruik ervan te ontdekken en hoe het in de praktijk te brengen.

Wat is de Kassing-methode?

De Kassing-methode is een techniek voor het geven van flesvoeding. Het is de bedoeling om de baby de dezelfde ervaring van borstvoeding te geven, terwijl hij eigenlijk melk uit de fles drinkt.

De methode werd jaren geleden door Dr. Dee Kassing ontwikkeld. Het richt zich erop dat het geven van flesvoeding heel natuurlijk aanvoelt voor de baby. Wat het meest interessant is, is het stimuleren van de baby om aan te leggen. Op die manier vormt de fles geen obstakel voor borstvoeding geven.

Deze methode is perfect voor moeders die met een fles beginnen en dan de borst willen geven als ze nog melk hebben.

Houd er rekening mee dat het voor baby’s die gewend zijn aan flesvoeding, het moeilijk kan zijn om terug te gaan op borstvoeding. Het kan veel moeite kosten. Dee Kassing heeft deze methode juist uitgevonden om dat probleem te voorkomen. Haar methode bestaat uit het stimuleren van de omstandigheden van grip en zuigkracht die zich voordoen bij de borst van een moeder.

Fles gegevens

Baby krijgt de fles

Houd er rekening mee dat flesvoeding een uitstekende optie is. Maar als je de voorkeur geeft aan een gemengd voedingsysteem, dan moet je deze methode gebruiken. Het is noodzakelijk te overwegen dat bij het geven van melk in een fles er met bepaalde dingen rekening moet worden gehouden.

De fles vereist goede hygiënische gewoonten tijdens het gebruik. Anders kunnen er bacteriële infecties ontstaan, dus het is van essentieel belang om het goed schoon te maken.

Eén van de voordelen van het gebruik van een fles is dat het veel gemakkelijker is voor je baby om te voeden, omdat het geen zuiging en inspanning hoeft uit te oefenen om de melk te krijgen die hij of zij nodig heeft.

Om de Kassing-methode te implementeren, moet je rekening houden met het type speen dat je gaat gebruiken. Deze moet volledig rond zijn, dus vermijd anatomische spenen. Ze zijn ‘slow flow’ met een smalle en zachte basis en een breedte van 2 centimeter.

Koop een rechte, ongebogen fles. Houdt in gedachten dat rechte flessen de melkstroom trager maken. Daardoor moet de baby harder proberen te zuigen.

Zoals we hebben gezegd, de speen moet rond zijn, zodat het zoveel mogelijk lijkt op de vorm van de tepel van de moeder. Het moet ook lang zijn, zodat het het punt kan raken waar het harde en zachte gehemelte samenkomt. Net zoals dat gebeurt tijdens de borstvoeding.

De speen moet langzaam stromen. Op deze manier moet de baby harder proberen om de melk te laten stromen, zoals hij dat zou doen aan de borst van zijn moeder. Het duurt ook langer om de fles af leeg te krijgen. Dit heeft echter voordelen, omdat de spijsvertering gemakkelijker zal verlopen.

De positie om de fles te geven

Baby krijgt een flesje

Net zo belangrijk als de speen, is de positie waarop je de fles geeft. De baby moet meer rechtop zitten en de fles moet zo horizontaal mogelijk zijn.

Op deze manier wordt het effect van de zwaartekracht verminderd. Dan zal de baby zich op dezelfde manier moeten inspannen als wanneer hij aan de borst ligt. Bovendien bepaalt dit de snelheid en hoeveelheid melk die wordt ingenomen.

Om dit te bereiken, is het raadzaam om de baby in een hoek van 90 graden te plaatsen. Je moet je hand op het hoofdje en de nek van de baby plaatsen en met de andere hand moet je de fles vasthouden. Vergeet niet om het altijd horizontaal te houden, zodat de melk niet rechtstreeks in de mond van de baby wordt gegoten.

Onthoud tenslotte dat sommige lactatie-experts aanbevelen om te voeden met behulp van spuiten of lepels in plaats van een fles te gebruiken. Dit is niet de meest aanbevolen manier, maar als je er gebruik van moet maken, onthoud dan dat de beste manier om dit te doen via de Kassing-methode is.  Wellicht ook interessant voor jou

Tips voor borstvoeding na een keizersnede
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
Tips voor borstvoeding na een keizersnede

"We zullen een keizersnede moeten doen" - geen enkele moeder in spe wordt blij van deze woorden. Een baby krijgen is iets dat de meeste vrouwen vol...


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.De inhoud van Je Bent Mama is uitsluitend bedoeld voor educatieve en informatieve doeleinden. Deze informatie vervangt op geen enkel moment de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.