Borstvoeding en co-sleeping, wat houdt dit in?
Steeds meer gezinnen besluiten met hun baby in hetzelfde bed of naast de wieg te slapen, zodat ze hun kleintje dicht bij zich kunnen hebben en zo het borstslapen kunnen oefenen. Afgezien van de vele voordelen die co-sleeping biedt, voorkomt het ook dat je ‘s nachts telkens moet opstaan als je baby wakker wordt, zodat ouders ‘s nachts meer slaap krijgen en een betere kwaliteit van rust. Met dat in gedachten willen we je meer vertellen over de verbanden tussen borstvoeding en co-sleeping.
Het begrip borstsleeping
De term borstsleeping (of aan de borst slapen) ontstond dankzij de onderzoekers James McKenna en Jee Gettler, antropologen en deskundigen in menselijk gedrag. Dit is de bijnaam die ze kozen om de nauwe verbintenis tussen co-sleeping en borstvoeding aan te duiden.
Voordelen van co-sleeping
Eerst moeten we vooraf vermelden dat co-sleeping een oneindig aantal voordelen heeft, zoals deze in Primary Care Pediatrics (Spaanse link) gepubliceerde studie aantoont. Voordelen zowel voor de moeder als voor de baby. De meest opvallende voordelen zouden de volgende zijn:
- Bevordert het geven van borstvoeding: Co-sleeping vergemakkelijkt het geven van nachtvoedingen, waardoor de rust van de moeder verenigbaar wordt met het geven van borstvoeding.
- Het hele gezin slaapt beter: Niet alleen omdat ze niet hoeven op te staan om de baby te verzorgen. Maar ook omdat de kleine minder vaak wakker wordt en beter in slaap valt als hij zich door zijn ouders vergezeld voelt.
- Vermindert het risico op plotseling overlijden: Studies tonen aan dat co-sleeping het risico op wiegendood bij zuigelingen vermindert.
- Het bevordert het welzijn van de baby en zijn emotionele en neurale ontwikkeling.
Hoe bevordert co-sleeping borstvoeding?
Slapen met je baby aan je zijde moedigt hem aan meer nachtelijke voedingen te nemen. Dit zou niet het geval zijn als hij apart van jou sliep. De borst vrij ter beschikking hebben betekent dat ze kunnen zuigen wanneer ze de behoefte voelen, zonder dat ze er zelfs maar om hoeven te vragen.
Dit alles betekent dat de productie van de moedermelk gedurende de nacht op peil blijft en dat ze niet wakker wordt met zo’n verstopte borst.
Bovendien helpt het volledig beschikbaar hebben van de moederborst gedurende de nacht het kind in slaap te vallen na de micro-arousals die het gedurende de nacht heeft. Dit wordt bereikt dankzij de hormonen die in melk zitten en de geborgenheid en rust die het dicht bij hun moeder zijn hen geeft.
Studies tonen aan (Engelse link) dat baby’s die bij hun moeder slapen langer borstvoeding willen dan degenen die niet bij hun ouders sliepen.
Voorzorgsmaatregelen bij het combineren van borstvoeding en co-sleeping
Als je besluit borstvoeding en co-sleeping te combineren vanwege alle voordelen die deze praktijk heeft, moet je rekening houden met een reeks factoren, zodat het slapen aan de borst veilig is:
- Gebruik geen kussens, dekens of andere voorwerpen in de buurt van de baby: Je kleintje moet slapen op een stevige matras die vrij is van elk kussen, deken of knuffeldier. Als het koud is, kun je een laken tot aan zijn of haar middel leggen, maar er mogen geen andere voorwerpen in de buurt van zijn of haar gezicht komen.
- Slaap niet met de baby op sofa’s, schommelstoelen, of stoelen: Als je met je kleintje slaapt, moet dat altijd in bed zijn, op een vlakke ondergrond waar de baby op het matras ligt. Als je met ze op de bank slaapt, bestaat het risico dat ze er tijdens de slaap afvallen. Ook de ruimtes tussen bankkussens vormen een verstikkingsgevaar.
- Rook niet, drink geen alcohol en neem geen andere middelen: Als de moeder of partner alcohol of andere middelen gebruikt heeft, kunnen ze in zo’n diepe slaap vallen dat ze niet eens beseffen dat de baby er is. Bij onvoorzichtigheid kunnen ze de baby uiteindelijk verpletteren.
- Zwaarlijvigheid: Als de moeder of de vader zwaarlijvig is, kan er een reëel risico op pletten zijn. Ook kan het gewicht van de volwassene ervoor zorgen dat de matras aan die kant meer doorzakt, waardoor de baby naar die kant kan glijden.
- Te vroeg geboren baby’s of baby’s met een laag geboortegewicht: Elke situatie moet altijd door een deskundige beoordeeld worden, maar als algemene aanbeveling geldt dat co-sleeping niet gedaan moet worden met premature baby’s.
Borstvoeding en co-sleeping: alleen jij kent de behoeften van je baby
Om te eindigen, na je verteld te hebben over de vele voordelen die het combineren van borstvoeding en co-sleeping biedt, zul je deze optie zeker overwegen als je je baby borstvoeding gaat geven. Maar onthoud dat elk gezin en hun omstandigheden totaal verschillend zijn. Wat je uiteindelijk ook beslist, het zal het beste voor jouw gezin zijn. Er is niemand beter dan jij om je eigen behoeften en die van je baby te kennen.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Landa Rivera, L., Díaz-Gómez, M., Gómez Papi, A., Paricio Talayero, J. M., Pallás Alonso, C., Hernández Aguilar, M. T., … & Escós, R. (2012). El colecho favorece la práctica de la lactancia materna y no aumenta el riesgo de muerte súbita del lactante: Dormir con los padres. Pediatría Atención Primaria, 14(53), 53-60. https://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1139-76322012000100010
- Huang, Y., Hauck, F. R., Signore, C., Yu, A., Raju, T. N., Huang, T. T. K., & Fein, S. B. (2013). Influence of bedsharing activity on breastfeeding duration among US mothers. JAMA pediatrics, 167(11), 1038-1044. https://jamanetwork.com/journals/jamapediatrics/fullarticle/1740763
- González, G. Q., Porras, M. B., & Tenorio, N. S. (2016). Muerte súbita del lactante. Medicina Legal de Costa Rica, 33(1), 44-56. https://www.scielo.sa.cr/scielo.php?script=sci_arttext&pid=s1409-00152016000100044