Mijn baby wil de borst niet meer: wat te doen bij borstweigering
Ben je bekend met de term borstweigering? Ja, dit soort weigering bestaat en het is een situatie die zich tijdens de borstvoeding kan voordoen. Er zijn verschillende mogelijke oorzaken, en we vertellen je er hieronder meer over.
Wat is een borstweigering?
Een borstweigering is wanneer een baby plotseling besluit geen borstvoeding meer te willen. Dit kan van de ene dag op de andere zomaar gebeuren. Het kan van een paar dagen tot zelfs een paar weken duren.
Het kan voor de moeder een erg stressvolle en verdrietige tijd zijn. Ze kan namelijk het gevoel krijgen dat ze te weinig melk heeft of dat haar baby haar afwijst. Maar dit kan soms om allerlei redenen gebeuren en betekent niet dat de borstvoeding voorbij is.
Het belangrijkste is te weten dat deze borstvoedingscrises bestaan en de precieze oorzaak te achterhalen om de borstvoeding weer normaal te krijgen.
Waarom een borstweigering kan optreden
Borstweigeringen ontstaan meestal door verschillende situaties en zijn van baby tot baby verschillend. Hier zijn de meest voorkomende oorzaken van dit verschijnsel.
Pijn
Het doorkomen van de eerste tandjes, een verwonding in de mond (zoals een blaar), of elke vorm van lichamelijke pijn bij het kind kan voldoende aanleiding zijn om de borst ineens te weigeren. Zodra deze toestand ophoudt, zal de borstvoeding waarschijnlijk ook weer normaal verlopen.
Borstweigering door ziekte
Net als in het vorige geval kan elke ziekte van de baby het weigeren van de borst veroorzaken. Dit komt omdat je baby zich ongemakkelijk voelt of omdat hij aan een of andere kwaal in de mondholte lijdt.
Als hij bijvoorbeeld een verstopte neus heeft, zal het heel moeilijk zijn om borstvoeding te drinken en kan hij ervoor kiezen dat niet te doen. Hetzelfde kan gebeuren bij koorts of gastro-intestinaal ongemak.
Stress en borstweigering
Als je baby een stressvolle of erg beangstigende situatie heeft meegemaakt en hij heeft dat moment geassocieerd met borstvoeding, dan kan hij besluiten de borst te weigeren.
Een heel duidelijk voorbeeld is als een baby op de tepel van de moeder bijt en die reageert met een gil. De baby kan schrikken van de reactie en bang zijn om zich weer vast te klampen.
Afleiding
Naarmate een baby groeit, ontdekt hij dat er een wereld is buiten de borsten van zijn moeder. Deze afleidingen wekken hun nieuwsgierigheid op om alles om zich heen te willen zien en weten. En dat kan een reden zijn om te stoppen met het drinken aan de borst. Ze zijn vaak nieuwsgieriger dan hongerig.
Verschillende smaken
De smaak van melk is niet altijd hetzelfde en kan veranderd worden door infectie, mastitis, of de menstruatie van een moeder. De baby kan deze verandering niet prettig vinden en besluiten geen borstvoeding meer te drinken zolang de nieuwe smaak nog in de melk aanwezig is.
Wat te doen bij een borstweigering
Zoals we al zeiden is dit verschijnsel tijdens de borstvoeding te verwachten en het is mogelijk moeders enkele richtlijnen aan te reiken zodat ze de crisis zo goed mogelijk doorkomen. Uiteindelijk komt er na een tijdje een einde aan deze weigering en wordt alles meestal weer normaal.
Behoud het emotionele welzijn van de moeder
We moeten goed geïnformeerd zijn om op de hoogte te zijn van borstweigeringen en begrijpen dat ze ook horen bij wat we in het borstvoedingsproces kunnen verwachten. Zo lopen we niet het risico de signalen verkeerd te interpreteren en vervroegd afbouwen van de borstvoeding.
Er zijn moeders die enige angst kunnen ervaren als hun baby plotseling geen borstvoeding meer wil hebben. Het is heel belangrijk niet te vervallen in de verkeerde overtuiging dat de moeder geen melk heeft of dat de baby geen borstvoeding meer wil. Dit brengt vrouwen er vaak toe vaker flesjes aan te bieden, en zo de voorkeur van de baby te conditioneren (melk komt gemakkelijker uit de rubberen tepel dan uit de tepel van de moeder).
Zoek de oorzaak
Ga na of je baby geen ongemak of pijn heeft waardoor hij zich moeilijk aan de borst kan vastklampen. Denk daarbij aan veranderingen in de routine die de laatste dagen zijn opgetreden of een stressvolle episode voor je kleintje.
Verander van houding en geef niet op
Sommige baby’s kunnen zich in bepaalde houdingen ongemakkelijk voelen, omdat er bijvoorbeeld een label tegen ze schuurt, ze zich samengeknepen voelen, of de plek waar ze een vaccinatie hebben gekregen hen stoort.
Een verandering in de omgeving kan ook helpen, zoals een meer ontspannen plek met minder prikkels en afleiding.
Probeer huid-op-huid contact
Draag je baby veel, houd hem in je armen en als je huid-op-huid contact (Engelse link) kunt bereiken, nog beter.
Je baby dicht bij je hebben kan helpen om weer ‘dol’ te worden op de borst en die weer te gaan zoeken zoals een tijd geleden.
Een goede optie is om met je baby in bad te gaan. Veel moeders kiezen voor dit idee omdat het een weerzien is tussen de baby en de borst in een intieme en rustige omgeving.
Wanneer te overwegen de borstvoeding af te bouwen
Zoals hierboven al gezegd is, is een baby er niet op uit om flesvoeding te krijgen. De moeder kan echter echte benauwdheid voelen waardoor ze aan deze optie, die ze nog niet overwogen had, te denken.
Een baby die deze episode doormaakt keert meestal na korte tijd terug naar normaal, vooral nadat de oorzaak die het uitlokte opgelost is. Maar als het bij oudere kinderen voorkomt, kan de moeder van deze situatie gebruik maken om met flesvoeding te beginnen.
Een borstweigering is niets meer dan een kleine verstoring
We hopen dat je met dit artikel alles over borstweigering te weten bent gekomen om deze situatie te normaliseren en er zo goed mogelijk mee om te gaan.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Comité de lactancia de la AEP. Preguntas frecuentes sobre lactancia materna. Rechazo del pecho – huelga de lactancia. [Internet, revisado 13-01-2022] Disponible en: https://www.aeped.es/comite-nutricion-y-lactancia-materna/lactancia-materna/preguntas-frecuentes-sobre-lactancia-materna#t48n160
- Comité de Lactancia Materna de la AEP. (2004). Lactancia materna: guía para profesionales de la salud. Madrid. Ergón. disponible en: https://www.ministeriodesalud.go.cr/gestores_en_salud/lactancia/CNLM_guia_de_lactancia_materna_AEP.pdf