Gewichtsverlies tijdens de borstvoeding

Wist je dat tijdens de zwangerschap het lichaam vet ophoopt, zodat er geen decompensatie optreedt met gewichtsverlies tijdens de borstvoeding?
Gewichtsverlies tijdens de borstvoeding
Nelton Ramos

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts Nelton Ramos.

Geschreven door Gladys González

Laatste update: 22 december, 2022

De gewichtstoename die we tijdens de zwangerschap meemaken is voor veel vrouwen vaak een reden tot bezorgdheid. Maar wat we niet weten is dat het belangrijk is dat dit gebeurt. In deze tijd stapelt ons lichaam voldoende vet op, zodat er geen decompensatie optreedt bij gewichtsverlies tijdens de borstvoeding.

Sommige moeders grijpen in de postpartum periode naar rigide diëten of pillen om ze te helpen snel af te vallen. Deze beslissing nemen is echter volkomen schadelijk voor ons en zelfs voor die kleine engel in onze armen.

Diëten om af te vallen na de zwangerschap kan problemen veroorzaken

Op dit mooie moment is ons lichaam erop gericht de baby alles te geven wat hij nodig heeft. Wat door ons bloed stroomt zal invloed op hem hebben omdat het hem via onze moedermelk bereikt. Daarom moeten we afzien van het innemen van dit soort medicijnen om onze kostbare kleintjes te beschermen.

Tegelijkertijd is het aanhouden van een streng dieet niet aan te bevelen. Want als we borstvoeding geven, geven we onze baby’s een ongelooflijke hoeveelheid voedingsstoffen. Daarom moeten we gezond en sterk blijven door het volgen van een goed dieet , rijk aan fruit, groenten, en eiwitten.

Gewichtsverlies tijdens de borstvoeding: waarom komt het voor?

Gewichtsverlies tijdens de borstvoeding

Moedermelk is een stof die het lichaam verstandig aanmaakt om aan de voedingsbehoeften van onze kleintjes te voldoen. Maar bovendien is het de meest effectieve en natuurlijke methode die er bestaat om geleidelijk gewicht verliezen in de postpartum periode.

Soms kunnen we een beetje bang worden omdat het afvallen van kilo’s drastisch kan zijn en je beseft hoe, beetje bij beetje, alles weer normaal wordt.

Het belangrijkste is nu dat je je, ondanks deze verandering die je lichaam ondergaat, niet slecht moet voelen op lichamelijk niveau.

Melkproductie gaat gepaard met een aanzienlijk energieverbruik

Als je duizeligheid , voortdurende hoofdpijn (Engelse link), zwakte en zin om niets te doen ervaart, bedenk je dan geen twee keer en ga naar je dokter. De specialist moet je evalueren om te weten of alles in orde is en, mocht er iets niet in orde zijn, dan kun je het snel oplossen.

Anders, als afvallen tijdens het geven van borstvoeding geen problemen voor je oplevert, doe er dan gewoon je voordeel mee. Probeer jezelf niet te forceren om je dagelijkse leven weer helemaal op te pakken. Dat wil zeggen, als je vroeger met veel energie sportte, moet je geduldig zijn en wachten op het juiste moment.

Maar wat gebeurt er nou eigenlijk in je lichaam om dit verschijnsel te laten plaatsvinden? Volgens het Borstvoedingscomité van de Spaanse Pediatrische Vereniging (AEP), in het handboek “Borstvoeding: Een gids voor professionals”, gaat de melkproductie gepaard met een aanzienlijk energieverbruik, waarop de moeder zich heeft voorbereid .

Volgens deskundigen treedt gewichtsverlies op tijdens de eerste zes maanden, vooral als de moeder exclusieve borstvoeding blijft geven  (Engelse link). In feite verbruikt elke liter melk die een moeder produceert ongeveer 700 tot 800 calorieën , wat zich vertaalt in gewichtsverlies.

Hoe meer je borstvoeding geeft, hoe meer je afvalt?

Een moeder geeft haar baby borstvoeding

Gewichtsverlies tijdens borstvoeding is een door specialisten bewezen feit. Er is echter een duidelijke regel die deze realiteit beïnvloedt: hoe meer je je kleintje borstvoeding geeft, hoe meer kilo’s je zult afvallen.

Het Ibero-American Cochrane Center, een Spaanse organisatie gewijd aan gezondheid, stelt dat het effect van borstvoeding op je figuur met grotere kracht te zien is in de vierde of zesde maand . Daarom raadt dit instituut aan deze prachtige band met je kind te verlengen en het tegelijk te geven wat het nodig heeft.

Moedermelk levert inderdaad niet alleen essentiële vetzuren, maar ook de zogenaamde lange-keten meervoudig onverzadigde vetzuren, zoals DHA (docosahexaeenzuur – Engelse link). Deze zijn essentieel voor de ontwikkeling van het netvlies en de hersenen van de pasgeborene.

Het is de moeite waard op te merken dat de inname van deze zuren (Spaanse link), die vooral in vette vis of blauwbaars aanwezig zijn, onmiddellijk in de moedermelk terug te vinden is. En het blijft daar tussen 10 en 72 uur aanwezig.

En hoeveel kilo’s raak je kwijt door borstvoeding te geven? Elk lichaam is anders en reageert op zijn eigen manier. Maar in het algemeen kun je een afname meemaken van tussen de 10 en 15 kilo, tot je je oorspronkelijke gewicht bereikt of zelfs daaronder .

Sleutels tot gewichtsverlies tijdens de borstvoeding

Er is geen twijfel over dat de voordelen van borstvoeding eindeloos zijn, dus is het belangrijk het volgende te onthouden:

  • Het lichaam zal je energiereserves gebruiken om melk te produceren.
  • Borstvoeding helpt je plaatselijk vet te verbranden in de buik-, heupen- en taillestreek, die het moeilijkst weg te werken is.
  • Combineer borstvoeding met een gezond dieet en lichte wandelingen om strakker te worden.

Je lichaam kan tussen de 10 en 15 kilo afvallen met exclusieve borstvoeding

Het mooiste moment tussen een moeder en haar baby is dat moment waarop via de borst een krachtige verbinding tot stand komt. Dat is een taal die alleen jullie beiden zullen verstaan en die talloze voordelen oplevert, waaronder dus ook gewichtsverlies. Dus maak je er niet druk over en laat de natuur haar werk doen. Wellicht ook interessant voor jou

Pijnlijke tepels tijdens borstvoeding: 10 tips
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
Pijnlijke tepels tijdens borstvoeding: 10 tips

Pijnlijke tepels zijn een veel voorkomende aandoening bij nieuwe moeders. In het volgende artikel delen we 10 tips om ze te voorkomen!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.De inhoud van Je Bent Mama is uitsluitend bedoeld voor educatieve en informatieve doeleinden. Deze informatie vervangt op geen enkel moment de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.