Alles wat je vóór de bevalling moet weten over borstvoeding geven

De grondbeginselen van borstvoeding vóór de bevalling kennen is van cruciaal belang. Hier is alles wat je moet weten om goed voorbereid te zijn op de grote dag.
Alles wat je vóór de bevalling moet weten over borstvoeding geven
Leidy Mora Molina

Geschreven en geverifieerd door de verpleegkundige Leidy Mora Molina.

Laatste update: 05 december, 2022

Er is geen twijfel over dat moedermelk de beste voeding voor je baby is. Maar het is een proces dat, hoewel natuurlijk, tijdens de zwangerschap bij moeders zorgen en enige angst oproept. Hoe vaak moet ik borstvoeding geven? Zal ik het wel kunnen? Zal het pijn doen? Dit zijn de belangrijkste twijfels die zwangere vrouwen hebben vóór de bevalling over borstvoeding geven. Daarom verduidelijken we hieronder enkele veel voorkomende vragen en kernpunten. Mis het niet!

Wat je vóór de bevalling moet weten over borstvoeding geven

Borstvoeding geven of flesvoeding?

Er is geen voeding die perfecter is voor een baby dan moedermelk. Moedermelk bevat de juiste samenstelling van vetten, koolhydraten, eiwitten, vitaminen en mineralen voor elk stadium van de groei van de baby. Het moet exclusief zijn tot 6 maanden, dat wil zeggen zonder toevoeging van water of andere voedingsmiddelen, zoals flesvoeding, infusies of sappen.

Anderzijds is er flesvoeding, waarvan de basis koemelk is, maar met wijzigingen in de bestanddelen zodat het op moedermelk lijkt. Het is echter niet identiek en mist de biologische bestanddelen van de moedermelk van de mens.

De voordelen van borstvoeding geven zijn niet te overzien, zowel voor de gezondheid van de baby als van de moeder en zelfs voor de totstandkoming van de emotionele band tussen de twee. We mogen echter niet over het hoofd zien dat, in veel gevallen, flesvoeding een noodzakelijke optie is. Vooral als de moeder om een of andere reden, zoals een ziekte, geen borstvoeding kan geven.

Zal ik in staat zijn borstvoeding te geven?

Dit is de twijfel die de meeste zwangere vrouwen hebben en het antwoord is ja. Alle vrouwen hebben het vermogen hun kinderen borstvoeding te geven. Ons hele lichaam en onze melkklieren worden vanaf het begin van de zwangerschap voorbereid om de voeding van de baby te garanderen.

In het begin moet je constant zijn, wil de borstvoeding aanslaan, en van hieruit zal succes gemakkelijker te bereiken zijn. Daarom is het beter niet op de ervaringen van anderen te letten. Vaak is er niet genoeg kennis of steun om tot succesvolle borstvoeding te komen.

Borstvoeding geven meteen na de bevalling
Borstvoeding moet vanaf de eerste minuut van het leven bevorderd worden en dit gebeurt door huid-op-huid contact in de verloskamer of zo snel mogelijk als de bevalling via een keizersnede gebeurde.

Wanneer moet ik de baby borstvoeding gaan geven?

Je moet je baby borstvoeding gaan geven vanaf het eerste uur na de geboorte. Na de bevalling moet zo snel mogelijk huid-op-huid contact tot stand gebracht worden. De baby moet aangemoedigd worden om instinctief de borst te nemen en ritmisch te beginnen zuigen.

Je moet vooral genieten van dit magische uur met je baby boven op je. In dit moment, terwijl de bevalling zich voltrekt, is het waarschijnlijk dat je kleintje naar je borst zal zoeken.

Als de baby via een keizersnede ter wereld komt, moet je na de operatie onmiddellijk met borstvoeding beginnen. Zoek eerst een borstvoedingshouding die comfortabel is en geen buikpijn veroorzaakt.

De frequentie van voedingen bij pasgeborenen

Tijdens de eerste week kan dit van baby tot baby verschillen, maar het is het beste om borstvoeding op verzoek te geven (telkens als de baby er behoefte aan heeft). Als de melk echter binnenkomt, wat tussen de tweede en de vierde dag gebeurt, is het normaal dat de baby tussen 8 en 12 keer per dag voedt.

Wat de duur van elke voeding betreft, ook dit aspect varieert van geval tot geval. Voedingen duren meestal van 15 tot 45 minuten, terwijl de baby went aan het efficiënt zuigen.

Hoe weet je of je baby honger heeft?

Je moet beoordelen of het kind een van de volgende tekenen vertoont die op honger wijzen:

  • Draait het hoofd naar de kant waar het contact heeft met de moeder.
  • Steekt tong uit.
  • Zuigt aan de lippen.
  • Is ongemakkelijk bij het slapen.
  • Maakt geluiden.
  • Opent zijn ogen.
  • Legt zijn handen in zijn mond.
  • Huilt en kalmeert niet of snikt.

Je moet voorkomen dat de baby uit honger huilt. Want als hij prikkelbaar wordt, wordt het moeilijker om borstvoeding te geven. Zodra je een van de hierboven beschreven symptomen opmerkt, bied je de borst aan. Mettertijd raak je aan deze verschijnselen gewend en weet je wanneer je moet ingrijpen.

Hoe weet je of je baby zich goed aan de borst vastklikt?

Het succes van borstvoeding hangt af van het goede aanleggen. Daarvoor moet je je tepel naar het gehemelte van de baby richten, zodat hij volledig en stevig aan de tepelhof vastklikt.

Idealiter controleert de vroedvrouw of lactatiekundige, terwijl je in het ziekenhuis of geboortecentrum bent, of alles goed gaat met de positie. En als dat niet zo is, kunnen ze je de juiste techniek aanleren, namelijk een die geen pijn of ongemak veroorzaakt. Bedenk dat een slechte hechting pijn en beschadiging van de tepel veroorzaakt, en bovendien het voeden van de pasgeborene belemmert.

Doet borstvoeding pijn?

Borstvoeding geven zou geen pijn moeten doen (Spaanse link). Tijdens de eerste paar dagen van borstvoeding kun je wat ongemak voelen, omdat het weefsel een nieuwe sensatie ervaart. Als de pijn matig tot ernstig wordt of tepelkloven optreden, is dat het gevolg van slecht vastklikken en moet je dit niet als een normale situatie beschouwen.

Als dit je overkomt, bespreek het dan zo snel mogelijk met je lactatiekundige om de juiste oplossing te vinden en vroegtijdig spenen te voorkomen.

Wat zijn de tekenen die erop wijzen dat je melk voldoende is?

De sleutel om genoeg melk te hebben en aan de vraag van de baby te voldoen is borstvoeding geven op verzoek. Want, hoe meer de baby zuigt, hoe meer voedselproductie er zal zijn.

Om te weten of de baby niet vol raakt, kun je de tekenen van honger van de baby als leidraad gebruiken: als de baby prikkelbaar is, voortdurend huilt, of de hele tijd om de borst vraagt.

Een andere manier is je te laten leiden door het aantal luiers dat ze gedurende de dag bevuilen. Tot de melk binnenkomt kan een baby 1 of 2 luiers per dag nat maken, maar na de vijfde dag moeten ze tussen de 6 en 8 luiers nat maken. Wat de ontlasting betreft bevuilen ze meestal een of twee luiers per dag, of zelfs meer.

Een baby krijgt borstvoeding
Honger- en verzadigingssignalen worden meestal ontcijferd naarmate de dagen verstrijken, want zowel baby als moeder moeten elkaar van dag tot dag leren kennen. Daarom is het in het beginstadium het beste om borstvoeding op verzoek aan te bieden.

Wanneer is het goed om flesjes of fopspenen aan te bieden?

Als je probeert borstvoeding bij de pasgeborene op gang te brengen, kun je het beste geen flesjes of fopspenen aanbieden tot de borstvoeding goed op gang is (ongeveer 3 tot 4 weken na de geboorte). Deze richtlijn is gebaseerd op de aanbevelingen van het Borstvoedingscomité van de Spaanse Pediatrische Vereniging (Spaanse link).

Er is een verklaring voor, en die is dat baby’s gevoelig zijn voor de verschillen tussen fopspenen en de tepel van de moeder, zodat vroeg gebruik het hen moeilijk kan maken effectief te leren zuigen. Op dit punt is het belangrijk de mening te vragen van je kinderarts of lactatiekundige, die je de voor- en nadelen van het gebruik ervan in de eerste dagen na de geboorte zal vertellen.

Leer meer over borstvoeding vóór de bevalling

Het onderwerp borstvoeding is nogal uitgebreid en daarom kun je het beste de laatste maanden van de zwangerschap benutten om je zorgen met de vroedvrouw of lactatiekundige te verduidelijken.

Het is belangrijk een lijst met vragen te maken en eventuele twijfels met een deskundige weg te nemen. Zo weet je alles wat je moet weten over borstvoeding vóór de bevalling en ben je goed voorbereid als het moment daar is om je kleintje in je armen te houden.

Houd vooral in gedachten dat de handeling van borstvoeding geven iets natuurlijks en instinctiefs is, dus het zal waarschijnlijk gemakkelijker gaan dan je denkt.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.