Help je baby om nieuwe voedingsmiddelen te proberen
Tijdens de eerste paar maanden van hun leven biedt moedermelk baby’s alle voedingsstoffen die ze nodig hebben. Op een gegeven moment is het echter tijd om je baby te helpen om nieuwe voedingsmiddelen te proberen. Dat is wanneer de volgende tips van pas komen.
Weigeren van onbekend voedsel
Vroeg of laat is het tijd om het menu van je kleintje uit te breiden en moet je je baby helpen om nieuwe voedingsmiddelen uit te proberen.
Sommige kinderen houden ervan om nieuwe smaken te proberen, terwijl anderen dat niet willen en liever eten waarvan ze weten dat ze het lekker vinden. In deze gevallen is het belangrijk om geduldig te zijn. Baby’s moeten namelijk gemiddeld 15 keer iets proberen voordat ze het lekker gaan vinden.
Niet alleen baby’s en jonge kinderen lijden echter aan neofobie (angst voor het onbekende). Volwassenen kunnen er ook last van hebben en het kan hier zelfs om nieuw voedsel gaan. Kleine kinderen overwinnen het meestal van nature wanneer ze ongeveer 5 jaar oud zijn.
Leren door imitatie
Ouders zijn rolmodellen voor hun kinderen. Gezinsgewoonten maken een groot verschil. Als volwassenen altijd bereid zijn om nieuw voedsel en nieuwe dingen te proberen, dan zullen kinderen dat ook zijn.
De beste manier om je baby te helpen om nieuwe voedingsmiddelen te proberen, is door ze eerst zelf op te eten. Imiteren is verbonden met het vertrouwen en de veiligheid die oudere leden van het gezin creëren. In feite omvat dit ook oudere broers en zussen.
Trucs om je baby te helpen om nieuwe voedingsmiddelen uit te proberen
Etenstijd moet altijd een positieve en vreugdevolle ervaring zijn zonder straf. Al vanaf jonge leeftijd moet je kinderen leren dat gezond eten ook leuk is.
Als baby’s gedwongen worden om bepaalde voedingsmiddelen te eten, dan zullen ze er gewoon een hekel aan krijgen. Tegelijkertijd moeten ouders zich ervan bewust zijn dat ze bepaalde smaken lekkerder zullen vinden dan andere.
Je hoeft hun favoriete voedingsmiddelen niet weg te nemen – je kunt ze met nieuwe voedingsmiddelen combineren of met voedingsmiddelen die ze niet zo lekker vinden. Zorg er echter voor dat het voedingsmiddelen zijn die voedzaam zijn.
Varieer met de presentatie
Kleuren zijn ook een geweldige strategie om baby’s te helpen om nieuwe voedingsmiddelen uit te proberen. Vergeet niet dat voedsel door de ogen ‘binnenkomt’. Als het niet mooi of aantrekkelijk is, dan zullen baby’s waarschijnlijk meer terughoudend zijn om het te eten.
Soms heeft het niet lekker vinden van een nieuwe smaak niets met de smaak te maken. Het niet willen eten van een nieuw voedingsmiddel kan te wijten zijn aan hoe het eruit ziet of voelt.
Fruit zoals banaan kan bijvoorbeeld erg mooi zijn. Je kunt ze in kleine stukjes snijden of ze zelfs in hun natuurlijke vorm laten. Ze kunnen echter voor baby’s heel moeilijk zijn om op te kauwen, omdat ze maar een paar tanden hebben.
Als baby’s niet van fruit houden, maak er dan eens puree van. Het zal er dan niet erg mooi uitzien, maar het is voor de baby wel gemakkelijker om te eten.
Laat je baby experimenteren om nieuwe voedingsmiddelen te proberen
Nieuw voedsel weigeren heeft mogelijk niets met het fruit of de groenten te maken, die je je baby geeft. Sommig bestek kan erg intimiderend zijn. Een goede manier om baby’s te helpen om nieuwe voedingsmiddelen uit te proberen, is door ze het met hun eigen handen naar hun mond te laten brengen.
Wat je moet zien te voorkomen
Sommige ouders proberen dingen, die in plaats van te helpen, het voor baby’s juist moeilijk maken om nieuwe voedingsmiddelen lekker te vinden. Het is meestal omdat ze niet beter weten. Het kan echter ook zijn foor frustraties vanwege mislukkingen.
Een van de meestvoorkomende fouten is om te proberen de baby af te leiden. Ouders proberen bijvoorbeeld de tv of YouTube-video’s te gebruiken. Het is echter belangrijk dat maaltijden alleen voor het eten zijn. Gebruik die tijd om bij familie te zijn en geniet van het samen eten.
Zonder twijfel is de ergste fout je baby dwingen om te eten. Er zijn ouders die de lepel praktisch in de mond van hun baby stoppen zonder hem of haar voldoende tijd te geven om te slikken.
Voor je baby zal eten dan uiteindelijk pijnlijk en traumatisch zijn. Bovendien is het niet goed om een systeem van straffen en beloningen te hebben. Deze kunnen namelijk tot trauma en andere ongezonde situaties leiden.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Aurora Lázaro Almarza, Benjamín Martín Martínez. Hospital Clínico de Zaragoza. Alimentación del lactante sano. https://www.aeped.es/sites/default/files/documentos/alimentacion_lactante.pdf
- Aepap.org. Alimentación de 6 a 24 meses. https://www.aepap.org/sites/default/files/alimentacion_6-24m.pdf