3 Vingerhapjes voor baby's

Het is belangrijk om je baby te laten wennen aan vingerhapjes dat hij met zijn handjes kan oppakken en vrij kan manipuleren. Lees verder.
3 Vingerhapjes voor baby's
Saúl Sánchez Arias

Geschreven en geverifieerd door de voedingsdeskundige Saúl Sánchez Arias.

Laatste update: 19 februari, 2023

Er zijn een aantal vingerhapjes die baby’s met hun vingers kunnen oppakken en zo hun interactie ermee bevorderen. Bovendien kunnen ze zo wennen aan de organoleptische kenmerken ervan. Het is belangrijk dat kleintjes de texturen en geuren van de verschillende soorten voedsel kennen om afwijzingen in de toekomst te voorkomen die de variatie in hun dieet kunnen conditioneren.

Voordat we beginnen, moeten we vermelden dat deze voedingsmethode die bekend staat als baby-led weaning of de Rapley-methode de laatste jaren populair is geworden. Baby’s krijgen zo steeds meer vrijheid bij het voeden, hoewel er altijd toezicht moet zijn. Het is goed dat de kleintjes vanaf de eerste levensfasen beginnen met het hanteren van het voedsel dat ze eten.

Vingerhapjes die baby’s met hun handen kunnen oppakken

Hier laten we je de belangrijkste vingerhapjes zien die baby’s met hun handen kunnen oppakken, zodat je ze regelmatig kunt aanbieden. Bedenk wel dat borstvoeding minstens tot het eerste levensjaar moet worden volgehouden. Het levert namelijk veel voordelen op voor de gezondheid en de ontwikkeling.

Een peuter eet een peer met zijn handen
Fruit is ideaal voedsel voor baby’s om met hun vingers te manipuleren en de verschillende texturen en smaken te leren kennen.

1. Rijp fruit

Fruit moet vanaf de eerste levensfase in het dieet worden opgenomen. Deze voedingsmiddelen bevatten onder andere een aanzienlijke dosis vitamine C. Dit element helpt de immuunfunctie te stimuleren, zoals blijkt uit een studie gepubliceerd in het tijdschrift Nutrients (Engelse link). We hebben het ook over een stof die de synthese van collageen stimuleert, het meest voorkomende eiwit in het menselijk lichaam.

Het goede is dat wanneer rijp fruit aan kleintjes wordt aangeboden, ze het zonder risico kunnen hanteren. Beetje bij beetje zullen baby’s wennen aan de textuur en de zoete smaak. Dit is essentieel, want als het op dit moment niet in hun dieet wordt opgenomen, kan het moeilijker zijn om het deel te laten uitmaken van het dieet tijdens de kindertijd en daarna.

2. Pasta

Pasta is een bron van koolhydraten. Deze voedingsstoffen vormen het belangrijkste energiesubstraat voor activiteiten van een zekere intensiteit. Ze zijn echter niet alleen belangrijk in sportverband, maar zullen ook anabole processen in het interne milieu helpen bevorderen.

In feite is het belangrijk om koolhydraatbeperking tijdens de kindertijd te vermijden. Het is waar dat het later zinvol kan zijn om hun aanwezigheid in het dieet te verminderen, maar niet als ze nog jong zijn. Anders kan dit leiden tot veranderingen in de ontwikkeling van de kleintjes, wat hun toekomstige gezondheid kan beïnvloeden.

Vingerhapjes zoals pasta zijn ideaal voor je kleintje
Pasta is een bron van koolhydraten, dus is het belangrijk dat het aanwezig is in het dieet van de kleintjes. En zonder twijfel zullen baby’s er plezier aan beleven om ze met hun handen te eten!

3. Verkruimelde kaas

Kaas is een ander voedingsmiddel dat baby’s met hun handen kunnen eten. Het wordt echter afgeraden om koemelk in het dieet op te nemen gedurende de eerste 12 levensmaanden. Daarna is het geen probleem om zuivelproducten aan te bieden. Deze zijn een uitstekende bron van eiwitten met een hoge biologische waarde.

We hebben het over voedingsstoffen waarvan de behoefte in deze periode verhoogd is, zoals gesteld in een studie gepubliceerd (Engelse link) in het tijdschrift Annals of Nutrition & Metabolism.

Bovendien bevatten sommige soorten zuivelproducten probiotica. Dat zijn die producten die een fermentatieproces hebben doorlopen, zoals yoghurt of kefir. Deze helpen de microbiota in goede conditie te houden, wat de ontwikkeling van complexe spijsverteringsziekten in de toekomst zal voorkomen.

Neem vingerhapjes op in het dieet van je baby

Zoals je hebt gezien, zijn er een aantal vingerhapjes die je baby met zijn handen kan oppakken om ze te verkennen voordat hij ze opeet. Dit mechanisme wordt als positief beschouwd tijdens de babytijd, omdat kinderen zich moeten kunnen aanpassen aan de kenmerken van verschillende voedingsmiddelen. Maar wees voorzichtig met de aangeboden porties om verstikking te voorkomen.

Houd tot slot in gedachten dat de twee factoren die zorgen voor een adequate en gezonde voeding variatie en evenwicht zijn. Dat laatste kan in de kindertijd doorbroken worden. Een licht energieoverschot zal namelijk de sleutel zijn tot het stimuleren van de ontwikkelingsprocessen en dus tot voldoende groei. Maar het moet onder controle worden gehouden, want anders kan het kind overgewicht krijgen. Wellicht ook interessant voor jou

Mijn kind is bang om te stikken tijdens het eten
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
Mijn kind is bang om te stikken tijdens het eten

Is je kind bang om te stikken tijdens het eten? In dit artikel noemen wij enkele tips om je te helpen je kind te begeleiden om van deze angst af te...


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Carr AC, Maggini S. Vitamin C and Immune Function. Nutrients. 2017;9(11):1211. Published 2017 Nov 3. doi:10.3390/nu9111211
  • Richter M, Baerlocher K, Bauer JM, et al. Revised Reference Values for the Intake of Protein. Ann Nutr Metab. 2019;74(3):242-250. doi:10.1159/000499374

De inhoud van Je Bent Mama is uitsluitend bedoeld voor educatieve en informatieve doeleinden. Deze informatie vervangt op geen enkel moment de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.