Is het ok om een baby met een speen te laten slapen?

De natuurlijke handeling van het zuigen op een speen kan een rusteloze baby kalmeren en hem of haar helpen om in slaap te vallen. Is het toestaan van onze kinderen om met een speen in hun mond te slapen echt zo slecht als zo velen geloven?
Is het ok om een baby met een speen te laten slapen?
María Alejandra Castro Arbeláez

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Laatste update: 02 mei, 2019

Als het tijd is om naar bed te gaan, dan kan een speen heel handig zijn voor baby’s die het prettig vinden om iets te hebben om op te zuigen. Veel ouders zich afvragen of het wel of niet goed is om hun kinderen met een speen te laten slapen. Het antwoord is ja, dat is het.

Er is geen risico om onze kinderen met een speen te laten slapen!

Baby’s hebben het verlangen om te zuigen wanneer ze moe zijn, zich vervelen of alleen behoefte hebben aan troost. Sommigen hebben de speen meer nodig dan anderen. In die zin kan een speen hebben om op te zuigen een gemoedsrust bieden die nodig is om een goede nachtrust te krijgen.

Als de speen valt terwijl het kind slaapt, dan is het natuurlijk niet nodig om het terug in zijn mond te stoppen.

Als je echter nog borstvoeding geeft, dan raden wij je aan om te wachten voordat je overschakelt naar een speen. Op deze manier zorg je ervoor dat de borstvoeding goed ontwikkeld is.

Het goed op gang komen van borstvoeding duurt meestal drie tot vier weken. Een speen kan worden gebruikt om je baby te kalmeren als je eenmaal weet dat hij goed is gevoed en niet langer hongerig is.

Bovendien heeft onderzoek aangetoond dat slapen met een speen geen kritische factor is voor een goede nachtrust.

In feite zijn er geen opvallende verschillen in slaappatroon tussen baby’s die met een speen slapen en degenen die dat niet doen. Daarom moeten ouders zich niet al te veel zorgen maken als hun kinderen zonder een speen niet in slaap kunnen komen.

Is het ok om een baby met een speen te slapen?

Kind slaapt met speen

Het antwoord is ja, het is veilig om je baby voor het slapengaan een speen te geven. Het is echter noodzakelijk dat je rekening houdt met enkele richtlijnen om ervoor te zorgen dat je dit op de veiligst mogelijke manier doet.

Let op. We zullen je hier alles vertellen wat je moet weten over het gebruik van een speen:

  • Bind geen koord aan de speen, dit verhoogt het risico op wurging.
  • Geef je baby ‘s nachts geen speen terwijl hij leert om borstvoeding te krijgen.
  • Zorg ervoor dat de speen schoon blijft en desinfecteer hem altijd met heet water.
  • Gebruik de juiste speen formaat, passend bij de leeftijd van de baby.
  • Bedek de speen niet.
  • Gebruik alleen spenen uit één stuk.
  • De speen moet ademhalingsgaten in de beschermer hebben.

Slapen met een speen is geen kritische factor voor een goede nachtrust, omdat er geen opvallende verschillen zijn in slaappatroon tussen baby’s die met een speen slapen en degenen die dat niet doen.

De voordelen

Baby slaapt op zijn rug

Het eerste en het duidelijkste voordeel van slapen met een speen is de algehele kalmerende sensatie die het geeft. Wanneer baby’s van hun speen houden, dan zullen ze die niet snel achterlaten, zelfs als het tijd is voor een dutje is of als het tijd is om naar bed te gaan. En, zoals je je kunt voorstellen, een stille baby is synoniem aan kalme ouders.

Als je merkt dat je baby gestrest wordt en een slecht humeur krijgt als je de speen voor het slapengaan weghaalt, denk dan eens goed na. Onthoud dat hij zich beter voelt en het geen negatieve gevolgen heeft. Een speen hebben om op te zuigen genereert kalmte, waardoor het gemakkelijker wordt om in slaap te vallen.

Een speen en wiegendood

Een ander belangrijk voordeel van slapen met een speen is dat het het risico op wiegendood vermindert. In feite vermindert het de kansen met de helft.

Bovendien kan een speen baby’s helpen om:

  • Hun gevoelens onder controle te houden.
  • Ze helpen ontspannen.
  • Zich veilig te laten voelen als het bedtijd is.

Meerdere studies hebben aangetoond dat het gebruik van een speen in verband staat met een verlaagd risico op wiegendood. De redenen voor de positieve effecten zijn nog niet duidelijk, maar het onderzoek is vrij duidelijk. Door ‘s nachts baby’s een speen te geven, kun je de kans dat zij aan dit probleem lijden verminderen.

Tot slot, onthoud dat het niet slecht is voor kinderen om met een speen te slapen. Als je merkt dat je baby niet van de speen af wil als hij of zij slaapt, dan hoef je je geen zorgen te maken. Het zuigen op een speen heeft enkele zeer belangrijke voordelen voor het welzijn van onze kinderen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.