Wat te eten terwijl je borstvoeding geeft

Als je net bent bevallen wil je graag je oude gewicht weer terug, maar het is belangrijk dat je voldoende blijft eten tijdens de borstvoeding. Hier enkele tips.
Wat te eten terwijl je borstvoeding geeft
Nelton Ramos

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts Nelton Ramos.

Geschreven door Naí Botello

Laatste update: 22 december, 2022

Wat je als vrouw gaat eten terwijl je borstvoeding geeft, is van belang om je baby gezond te houden en jouw eigen lichaam de vitamines en mineralen te bieden die het nodig heeft om goed te kunnen functioneren.

Veel moeders maken zich echter druk over wat ze eten terwijl ze borstvoeding geven.

Sommige moeders willen snel de overtollige kilo’s die ze zijn aangekomen tijdens de zwangerschap kwijt maar daarbij ook een goede gezondheid behouden.

Wanneer jij je hier ook druk om maakt heeft dit artikel goed nieuws voor je: je mag grote hoeveelheden voedsel eten terwijl je borstvoeding geeft.

Je zal zien hoe makkelijk het is om geleidelijk aan gewicht te verliezen terwijl je gezond eet.

Wat te eten terwijl je borstvoeding geeft

Wanneer een moeder borstvoeding geeft, heeft haar lichaam een grote hoeveelheid voedsel nodig om in optimale gezondheid te blijven. Dit komt omdat een groot gedeelte van haar vitaminevoorraad naar haar baby gaat.

Tijdens deze periode moet een moeder zich voornamelijk bezig houden met de kwaliteit in plaats van de kwantiteit.

Een mama die borstvoeding geeft heeft vaak meer honger. Maar met voldoende en gezonde voeding kan ze haar gezondheid behouden en terugkomen op het gewicht van voor de zwangerschap.

Om dit tweezijdig doel te bereiken en je daarbij ook voldaan te voelen, geven deskundigen aan dat moeders 5 maaltijden per dag zouden moeten nuttigen. 

Dit zorgt ervoor dat een hoog energielevel wordt behouden en het versnelt ook de spijsvertering. Het resultaat is een natuurlijk en gebalanceerde consumptie van opgeslagen vet.

Dus, wat kan je eten terwijl je borstvoeding geeft?

We zullen praten over aanbevolen voedingsmiddelen, inclusief de voordelen die ze bieden en de hoeveelheid die je mag eten tijdens de borstvoeding.

Fruit en groenten

Fruit en groenten zouden onderdeel uit moeten maken van alle 5 maaltijden gedurende de dag. Het beste eet je ze vers en kies je seizoensgebonden groenten.

Je kan salades of gestoomde groenten eten. In het geval van fruit is het ideaal om de schil te laten zitten, zodat je meer vezels en voedingsstoffen toevoegt aan je dieet.

Wanneer je voldoende groenten en fruit eet, zul je supplementen voor foliumzuur, vitamine C, A, B1, B2, D en E niet nodig hebben.

Wat te eten terwijl je borstvoeding geeft

Zuivelproducten

Zuivel inname staat als tweede op de lijst van aanbevolen voeding voor moeders die borstvoeding geven. Dit zou in drie van de vier of vijf maaltijden aanwezig moeten zijn.

Wanneer je zuivel eet, help je niet alleen met de bouw van de botten van je baby, maar het biedt jouw eigen lichaam ook de vitamines B1, B2, A en D die het nodig heeft. 

Onthoud: het is belangrijk om vetarme opties te kiezen.

Vis

Het opnemen van vis in je dieet tijdens de borstvoeding is belangrijk omdat het bijdraagt aan het jodiumgehalte. Het zal de hersenontwikkeling van je baby stimuleren. 

Daarom wordt het aanbevolen om drie tot vier keer in de week vis te eten.

Blauwe vis, zoals sardientjes, ansjovis en makreel wordt aangeraden. Afgezien van de bijdrage aan jodium, biedt vis omega 3-vetzuren, die goed zijn voor de neurologische ontwikkeling.

Mager vlees en eieren

Ook wordt het aanbevolen om mager vlees te eten, welke zijn opgebouwd uit vezels en geen vet. 

Bijvoorbeeld kip, kalkoenborst, konijn en sommige delen van het rund zijn aanraders. Vergeet niet ze zonder vel te eten, ze te bakken of te grillen en vet te vermijden.

Eieren kan je drie keer in de week eten, het is een goede bron van eiwitten.

Tijdens het geven van borstvoeding, heeft het lichaam van een moeder een grote hoeveelheid voedsel nodig om in optimale gezondheid te blijven.

Water

Het is belangrijk voor moeder om minstens 2 liter water per dag te drinken, omdat moedermelk voor 87 procent uit water bestaat.

Ook stimuleert oxytocine, een hormoon dat aangemaakt wordt tijdens de borstvoeding , de sensatie van dehydratie. 

Wat te eten terwijl je borstvoeding geeft

Goede vetten

Goede vetten zijn de vetten die zich bevinden in gedroogd fruit, avocado, extra vierge olijfolie en zogenaamde blauwe vis. 

Vetten die geen enkele voedingsstoffen bijdragen, zoals mayonaise, palmolie of geraffineerde olie, zouden moeten worden vermeden. Ook het gebruik van goede vetten zal moeten worden verminderd.

Zoals je kan zien kun je kiezen uit verschillende opties om te eten terwijl je borstvoeding geeft. Het beste is nog, dat al deze voorbeelden ook voorkomen in programma’s voor gewichtsverlies.

Als laatste tip, onthoud dat gebakjes en gefrituurde voeding wel calorieën maar geen voedingsstoffen bevatten.

Eet ook geen producten met overtollige kleurstoffen, chemicaliën, alcohol of cafeïne terwijl je borstvoeding geeft.   • Barriuso, L., Miguel, M. D., & Sánchez, M. (2007, December). Lactancia materna: factor de salud. Recuerdo histórico. In Anales del sistema sanitario de Navarra (Vol. 30, No. 3, pp. 383-391). Gobierno de Navarra. Departamento de Salud. http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1137-66272007000500007
  • Figueroa, R. (1996). Nutrición durante el embarazo y la lactancia. Revista Peruana de Ginecología y Obstetricia.
  • González Méndez, I., & Pileta Romero, B. (2002). Lactancia materna. Revista Cubana de Enfermería, 18(1), 15-22. http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0864-03192002000100003
  • Segura, S. A., Ansótegui, J. A., & Marta Díaz-Gómez, N. (2016). La importancia de la nutrición materna durante la lactancia, ¿necesitan las madres lactantes suplementos nutricionales? Anales de Pediatria. https://doi.org/10.1016/j.anpedi.2015.07.024

De inhoud van Je Bent Mama is uitsluitend bedoeld voor educatieve en informatieve doeleinden. Deze informatie vervangt op geen enkel moment de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.