Is het normaal dat mijn baby niet huilt?

Vanaf de geboorte beginnen baby's van nature te communiceren door te huilen. Als je baby dus niet huilt, dan vraag je je misschien af of alles in orde is.
Is het normaal dat mijn baby niet huilt?
María Alejandra Castro Arbeláez

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Laatste update: 29 maart, 2019

Het hebben van een baby die niet huilt, kan een hele uitdaging zijn, omdat het niet gemakkelijk zal zijn om te herkennen wanneer hij honger heeft, het koud heeft of iets nodig heeft. Je kunt je afvragen of hij ziek is of een gehoor- of communicatieprobleem heeft. Je kunt je ook afvragen: “Is het normaal dat mijn baby niet huilt?”

Het huilen van een baby is zijn belangrijkste communicatiemiddel. Misschien gebruikt hij het echter nog niet.

Waarom huilde mijn baby niet toen hij werd geboren?

Je zou kunnen geloven dat alle baby’s automatisch huilen bij de geboorte of wanneer ze gestimuleerd worden door de dokter. Dit is echter niet helemaal waar.

Baby’s die geboren worden via een natuurlijke bevalling hebben veel last van stress. Dit type geboorte veroorzaakt trauma bij de baby waardoor hij automatisch huilt. Dit activeert op zijn beurt zijn ademhalingssysteem.

Veel baby’s worden echter geboren zonder te huilen. Dit komt, omdat sommige slaperiger en rustiger zijn dan andere baby’s. Als dit gebeurt, dan zal de arts of de persoon die de geboorte heeft bijgewoond, hem stimuleren om te gaan huilen en zijn luchtwegen schoonmaken, omdat die nog steeds vol vruchtwater zitten.

Zelfs baby’s die via een keizersnede ter wereld worden gebracht, hebben eerder de neiging om te geeuwen of te hoesten dan om te huilen. Niet huilen kan ook een teken van een gezondheidsprobleem zijn. Om deze reden moet je de baby controleren om afwijkingen uit te sluiten.

In deze gevallen zal de neonatoloog de Apgar-test uitvoeren. Deze test evalueert onder andere vijf specifieke factoren:

  • Spierspanning
  • Reflex
  • Huidskleur
  • Hartslag
  • Ademhaling

Aan de hand van de resultaten kan het medisch team beslissen of ze de baby zuurstof moeten geven.

Als je je baby hoort huilen bij de geboorte, dan is dat een teken dat hij in goede gezondheid verkeert. Je kunt hem kalmeren door hem op je borst te leggen.

Mogelijke oorzaken waarom je baby niet huilt

Mogelijke oorzaken waarom je baby niet huilt

Is het normaal dat je baby nooit huilt? Maak je geen zorgen, het belangrijkste is dat aan al zijn behoeften wordt voldaan. Ondanks dit is elke pasgeborene anders. Hij kan honger hebben of het koud hebben, zonder het te kunnen uiten door te huilen.

Als de dokter je al heeft verteld dat alles in orde is, dan komt het omdat je baby nog steeds moet leren huilen. In die zin moet je beginnen te ontcijferen wat hij voelt of wil via zijn bewegingen en gebaren.

Alleen omdat een baby niet huilt, wil dat nog niet zeggen dat alles in orde is. Daarom moet je zijn behoeften in de gaten houden. Bijvoorbeeld zijn maaltijdschema, het volgende dutje en de laatste verschoning van de luier.

Het is essentieel dat de moeder leert om voor alle behoeften van haar baby te zorgen. Je moet interpreteren hoe je baby communiceert en op de juiste manier reageren.

Hoe een hongerige baby te identificeren

Huilen is het laatste redmiddel van een baby, zelfs als hij honger heeft of het al een tijdje geleden is dat hij eten heeft gehad. Huilen is dan zijn ongeremde manier om te laten zien dat hij honger heeft. Om te voorkomen dat de baby te lang zonder eten is, moet je op deze tekenen letten:

  • De baby draait zijn hoofd om de borst van de moeder te vinden. De meeste pasgeborenen zoeken instinctief de tepel van hun moeder om te eten. Door dit gedrag te observeren, zul je begrijpen dat hij honger heeft.
  • Als je merkt dat de baby veel aan het schudden is of veel beweegt, dan kan dit erop duiden dat er iets mis is. Hij heeft misschien geen honger, maar hij heeft misschien een schone luier nodig of hij heeft last van gas.
  • Een andere manier om te herkennen dat je baby honger heeft, is als je hem met zijn tong hoort zuigen. Het klinkt misschien alsof hij op een fles zuigt of aan je borst. Het is een teken dat het tijd is om te eten.

Indicatoren dat de baby wil slapen

Baby met een romper aan die huilt

Aan de andere kant, als je baby gespannen of verlamd lijkt met gebalde vuisten en in zijn ogen wrijft, dan wil hij slapen. Hij kan vaak gapen of niet in staat zijn om zijn ogen open te houden. Dat zijn ook tekenen dat het tijd voor hem is om te slapen.

Het is essentieel dat de moeder leert om voor alle behoeften van haar baby te zorgen.

Hoe weet je of hij een vieze luier heeft, als je baby niet huilt?

Het eerste teken is de geur van ontlasting. Als het al een tijdje geleden is dat hij de luier bevuild heeft, dan ziet de baby er ongemakkelijk en rusteloos uit. In plaats daarvan wordt hij plotseling wakker als hij slaapt. Je zult spanning en boosheid in zijn gezicht kunnen zien.

Als je baby nog steeds niet weet hoe je via tranen moet communiceren, dan kun je zijn signalen interpreteren zonder dat hij huilt. Als je tenslotte twijfelt of het normaal is dat je baby niet huilt, vraag het dan aan je kinderarts.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.