Hoe verwijder je berg bij baby's?

Berg bij baby's verdwijnt meestal vanzelf. Maar bepaalde maatregelen kunnen het verdwijnen versnellen. Hier lees je hoe je het verwijdert.
Hoe verwijder je berg bij baby's?
Maria del Carmen Hernandez

Geschreven en geverifieerd door de dermatoloog Maria del Carmen Hernandez.

Laatste update: 24 november, 2023

Berg bij baby’s is een veel voorkomende en goedaardige aandoening die meestal op de hoofdhuid voorkomt. Hoewel het een aandoening is die spontaan oplost, zijn er gemakkelijke en eenvoudige maatregelen om de eliminatie ervan te versnellen.

Over het algemeen veroorzaakt het geen ongemak, jeuk of pijn bij de baby. Toch kunnen veel ouders zich er zorgen over maken en zich afvragen hoe je berg kunt verwijderen.

Wat is berg bij baby’s?

Berg is een variant van infantiele seborrheïsche dermatitis, gekenmerkt door een niet-inflammatoire schilferige reactie op de hoofdhuid. Deze treedt meestal op in de eerste levensweken. De cutane manifestaties worden gekenmerkt door erythemateuze plaques met gelige, vettig aandoende schilfers op plaatsen (Engelse link) met een hogere concentratie talgklieren. Bijvoorbeeld op de T-lijn van het gezicht, de hoofdhuid en de buitenoren.

Het komt zelfs vaak voor in de vroege kindertijd, zonder symptomen, jeuk of pijn, volgens studies (Engelse link) van de American Family Physician. Zuigelingen hebben geen bijwerkingen van de aandoening en hun voeding en slaap worden niet verstoord. Ook is er geen bewijs dat de aanwezigheid ervan in verband wordt gebracht met lactose-intolerantie of slechte hygiëne.

Hoe elimineer je berg bij baby’s?

Ouders moeten goed geïnstrueerd worden over het beheer en de goedaardige aard van berg. In het algemeen is het een zelfbeperkende huidaandoening, dus in milde en gelokaliseerde gevallen moet de behandeling conservatief zijn. Tenzij er sprake is van een ontstekingsproces of een secundaire bacteriële infectie, wordt medische behandeling niet aanbevolen.

Hoe verwijder je berg bij baby's
Berg verschijnt op de hoofdhuid van de baby en lost meestal vanzelf op, hoewel er behandelingen zijn om het proces te versnellen.

Het gebruik van oliën

Het bevochtigen van de hoofdhuid is effectief in het verzachten van de aanhangende schilfers. Daarom helpt het gebruik van oliën om de schilfers te verzachten en de verwijdering te vergemakkelijken. Amandel- of olijfolie kan effectief zijn bij het verwijderen van schilfers die aan het huidoppervlak kleven. Na het aanbrengen moet het een paar minuten blijven zitten en dan met ronddraaiende bewegingen worden gebruikt om de berg te helpen verwijderen.

Hoofdhuid wassen

De hoofdhuid spoelen met milde, neutrale hygiëneproducten , samen met een verzachtend middel (babyolie of witte vaseline), is een zeer nuttig advies. Verzachtende middelen zijn zeer effectief als ze langere tijd in contact blijven met het huidoppervlak.

Borstelen

Zachtjes borstelen van de hoofdhuid van de baby is een goede manier om wat schilfers te verwijderen. Er moet echter op gelet worden dat de huid niet gekrabd of verwond wordt. Het is raadzaam om minstens één keer per dag te borstelen; bij irritatie wordt echter aangeraden om minder vaak te borstelen. Deze methode is veilig en stimuleert zelfs de bloedcirculatie bij het verwijderen van de schilfers.

Medische behandeling

Het gebruik van specifieke geneesmiddelen wordt niet aanbevolen als eerste behandelingsoptie. De Spaanse Vereniging voor Kindergeneeskunde beveelt echter aan (Spaanse link) enkele maatregelen te nemen in geval van resistente gevallen.

  • Topische corticosteroïden: deze moeten worden voorgeschreven door de behandelend arts, die een laag-potente optie (Engelse link) zal aangeven. In het algemeen werken ze snel na enkele dagen.
  • Orale corticosteroïden: deze worden gebruikt in ernstige of gegeneraliseerde gevallen en moeten door de arts worden voorgeschreven om de juiste doses toe te dienen.
  • Shampoos: er zijn specifieke producten op de markt die helpen bij het verwijderen van hoofdhuidschilfers. Ze bevatten zinkpyrithion of zwavel, wat een beetje irriterend kan zijn.
  • Keratolytica: dit zijn producten die tot doel hebben de korsten te doen afbreken en afvallen.
  • Antischimmelmiddelen: deze hebben meestal de vorm van crèmes die 2% ketoconazol bevatten.
  • Borageolie: het langdurige gebruik ervan is effectief bij het verwijderen van korsten, vanwege het hoge gehalte aan 24% gammalinoleenzuur.

Daarnaast kun je de nagels van de baby het beste kort houden om verwondingen bij krabben te voorkomen.

Een baby met shampoo op zijn hoofd
Sommige babyshampoos kunnen nuttig zijn om de schubben van de berg te helpen verwijderen. Bepaalde producten kunnen echter irritatie veroorzaken.

Differentiële diagnoses

Een aandoening die vaak verward wordt met berg is atopische dermatitis. Een atopische huid verschijnt echter met matige tot ernstige jeuk en verstoort de voeding en slaap van de pasgeborene. Het veroorzaakt zelfs schilferende, erythemateuze laesies en soms niet goed gedefinieerde korsten in het gebied van de wangen, extensoroppervlakken en hoofdhuid.

Het kan ook lijken op krentenbaard; de verschijnselen beginnen echter met fragiele blaasjes. Op zijn beurt vertoont tinea capitis vergelijkbare verschijnselen die vaak gepaard gaan met haaruitval en lymfadenopathie.

Wat te onthouden over berg bij baby’s

Hoewel het een aandoening is die niet ernstig is en spontaan verdwijnt, is het het eerste teken van infantiele seborroïsche dermatitis. Bovendien is het geen aandoening die besmettelijk is of van persoon tot persoon wordt doorgegeven. Als de aandoening langer dan 12 maanden aanhoudt, moeten alternatieve diagnoses verder worden onderzocht.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Nobles T, Harberger S, Krishnamurthy K. Cradle Cap. 2021 Aug 11. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2021 Jan–. PMID: 30285358.
  • Sheffield RC, Crawford P, Wright ST, King VJ. Clinical inquiries. What’s the best treatment for cradle cap? J Fam Pract. 2007 Mar;56(3):232-3. PMID: 17343816.
  • Micali G, Pulvirenti N, Dall’Oglio F, Tedeschi A, Quattrocchi E, Lacarrubba F. Treatment of cradle cap in infants with a new cosmetic non-steroidal gel cream: Clinical, laboratory, and instrumental evaluation. J Cosmet Dermatol. 2021 Apr;20 Suppl 1(Suppl 1):14-17. doi: 10.1111/jocd.14095. PMID: 33934474; PMCID: PMC8252604.
  • Victoire A, Magin P, Coughlan J, van Driel ML. Intervenciones para la dermatitis seborreica infantil (incluida la costra láctea). Cochrane Database Syst Rev.2019 4 de marzo; 3 (3): CD011380. doi: 10.1002 / 14651858.CD011380.pub2. PMID: 30828791; PMCID: PMC6397947.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.