Hoe je op de juiste manier babyflessen schoonmaakt

Als het gaat om het voeden van baby's, dan zijn flessen natuurlijk het meest gebruikte element. Weten hoe je babyflessen goed moet schoonmaken, is van fundamenteel belang om infecties en andere complicaties te voorkomen.
Hoe je op de juiste manier babyflessen schoonmaakt

Laatste update: 29 april, 2019

Alle moeders willen alles zo goed mogelijk doen en elke nieuwe taak vertegenwoordigt een kleine uitdaging die we met succes hopen te overwinnen. Het weten hoe je babyflessen en alle andere elementen die we gebruiken om onze kleintjes te voeden op de juiste manier schoonmaakt is daar één van.

Er is veel informatie over hoe je op de juiste manier babyflessen en andere vaak gebruikte babyartikelen schoonmaakt. Er zijn zelfs bepaalde misvattingen met betrekking tot dit onderwerp.

Ondanks de verschillende opvattingen en methoden, is het waar dat deze producten vrij houden van bacteriën en ziektekiemen van het grootste belang is.

We moeten niet vergeten dat baby’s een onderontwikkeld immuunsysteem hebben. Hun lichamen zijn daardoor niet in staat om zich op natuurlijke wijze tegen mogelijke bacteriën te verdedigen.

Aangezien ze de neiging hebben om alles in hun mond te stoppen, lopen ze een hoog risico op infectie. Daarom is het grondig schoonmaken van elk item, vooral tijdens de eerste maanden van het leven, iets dat we niet aan het toeval moeten overlaten.

Hoe je babyflessen op de juiste manier schoonmaakt

Er zijn veel technieken aan het licht gekomen over het op de juiste manier schoonmaken van babyflessen. De waarheid is echter dat er geen perfecte formule is als het op deze taak aankomt en er is ook geen handleiding die aangeeft wat we wel of niet moeten doen bij het schoonmaken van deze gebruiksvoorwerpen.

We moeten er echter rekening mee houden dat we na het voeden van onze baby’s zijn of haar flesje schoon moeten maken. Door ervoor te zorgen dat er geen melk of flesvoeding overblijft, voorkom je de vermenigvuldiging van micro-organismen die schadelijk zijn voor de gezondheid van ons kleintje.

Sterilisatie is een controversieel onderwerp als het gaat om fles- en speenhygiëne. Sommige mensen bevestigen dat deze procedure niet belangrijk is en dat het schoonmaken van items met water en zeep voldoende is.

Sterilisatie is echter bij bepaalde gelegenheden noodzakelijk, vooral voordat je deze gebruiksvoorwerpen voor de eerste keer gebruikt.

Er zijn twee eenvoudige methoden die we in de praktijk kunnen toepassen om de voedingsartikelen van onze baby te steriliseren.

Hoe je op de juiste manier babyflessen schoonmaakt met de magnetron

Babyflessen in de magnetron steriliseren

Om dit type procedure uit te voeren, moeten we beschikken over een sterilisator die speciaal voor de magnetron gemaakt is. Dit type sterilisator bestaat uit een kom met gaten in de bovenkant of de basis waar we water en de items die we willen steriliseren toevoegen.

Voordat je deze methode uitvoert, moet je ervoor zorgen dat de fles of andere items geen driehoek hebben met de letters ‘PA’. Als dit het geval is, dan kan deze sterilisatiemethode namelijk schade aan de gebruiksvoorwerpen veroorzaken.

Koude sterilisatie

Om deze techniek te implementeren, moet je specifieke producten gebruiken die in verschillende vormen verkrijgbaar zijn, zoals tabletten of vloeistoffen.

Eerst lossen we het product op in water dat eerder gekookt is. De productinstructies geven een specifieke wachttijd aan, waarna we de artikelen kunnen verwijderen en met koud water kunnen afspoelen.

Gebruik nooit dezelfde tablet voor meer dan één sterilisatie. Gebruik liever elke keer als je de items van je baby steriliseert, een nieuwe tablet.

“We moeten niet vergeten dat baby’s een onderontwikkeld immuunsysteem hebben. Hun lichamen zijn daardoor niet in staat om zich op natuurlijke wijze tegen mogelijke bacteriën te verdedigen.”

Schoonmaken met water en zeep: is dit genoeg?

Net schoongemaakte babyflessen

Dit is de meest gebruikelijke en efficiënte methode die moeders gebruiken, omdat het om items gaat die altijd bij de hand zijn. De procedure is eenvoudig en praktisch.

Zodra je baby klaar is met eten, maak je zijn of haar fles schoon om te voorkomen dat de melk of flesvoeding blijft plakken. We doen hetzelfde met de spenen van de flessen, deksels, enz.

Bij het schoonmaken van babyflessen moeten we elk oppervlak grondig schrobben met een spons of borstel met sop. Dit is vooral belangrijk als het gaat om randen en de gebieden waar de fles en het deksel samen draaien.

Er zijn speciale borstels die het verwijderen van resten veel gemakkelijker maken. Dankzij hun ontwerp kunnen we plaatsen bereiken die met onze handen en spons onmogelijk te bereiken zijn.

Na het schoonmaken

Na het schoonmaken, is het het beste om alle delen in een goed geventileerde ruimte door de lucht te laten drogen. Je kunt ze ondersteboven rangschikken, zodat al het water er vanaf loopt.

Het gebruik van theedoeken voor het drogen wordt dan voorkomen. Deze theedoeken kunnen een aantal micro-organismen bevatten die je baby ziek kunnen maken.

Wanneer alles helemaal droog is, bewaar ze dan in een ruimte die vrij is van vocht en stof. Als je baby meerdere flessen gebruikt, dan moet je bij alle flessen dezelfde procedure gebruiken. Op die manier kun je er zeker van zijn dat alle artikelen vrij zijn van bacteriën en ziektekiemen.

Vergeet ten slotte niet dat er geen protocol bestaat over het schoonmaken van babyflessen. Toch kun je verschillende ideeën en tips gebruiken en ze aanpassen aan je eigen omstandigheden.

Houd er rekening mee dat er zeer budgetvriendelijke opties zijn die je kunnen helpen om optimale hygiëne te handhaven.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Urgellés-Pérez, Y., & Abellas-La O, M. A. (2012). Algunas consideraciones sobre la alimentación del lactante para la conservación de su salud bucal. MEDISAN.

  • Aguayo, J., Serrano, P., Calero, C., Martínez, A., Monte, C., & Rello, C. (2000). Lactancia materna. Salud Entre Todos.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.