Hoe introduceer je babyvoeding aan je baby's dieet?

Geef je baby als hij 6 maanden oud is babyvoeding om hem gewend te laten raken aan nieuwe smaken en texturen. Welke voeding is de favoriet van jouw kleintje?
Hoe introduceer je babyvoeding aan je baby's dieet?
Nelton Ramos

Geschreven en geverifieerd door de arts Nelton Ramos.

Laatste update: 28 maart, 2019

De eerste papjes in je baby’s dieet zijn belangrijk voor zijn groei. Wanneer hij 6 maanden oud is, is het belangrijk dat je babyvoeding introduceert aan zijn dieet, zodat hij gewend kan raken aan nieuwe smaken en texturen. Op deze manier kan je ook zijn spijsvertering beetje bij beetje ‘trainen‘.

Het is belangrijk om te weten welk voedsel je in introduceert met deze papjes. Over het algemeen denken we dat elk zacht fruit, zoals banaan, goed genoeg is. Banaan is echter geen goede eerste optie. Voordat je bananen introduceert, moet je ander fruit dat veel vezels bevat geven.

Technieken om babyvoeding te introduceren

Wanneer je baby voor het eerst vast voedsel eet zal je aan zijn beweging en gezichtsuitdrukking zien dat het een beetje raar aanvoelt. Dit is een normale reactie, omdat het eten een andere textuur heeft dan wat hij gewend is. Daarom is het belangrijk om als ouders geduldig te zijn en te blijven proberen.

Maak een schema

Het is belangrijk dat je baby rond dezelfde tijd eet, zodat zijn lichaam gewend kan raken aan een schema. Op deze manier voorkom je dat hij te veel eet. Onthoud dat het niet goed voor je baby is als hij constant eet.

Maak een schema als het gaat om vast voedsel aan het dieet van je baby toe te voegen

Zorg voor een rustige omgeving zodat je babyvoeding kan geven

Aangezien babyvoeding raar en nieuw is voor je baby, is het belangrijk dat hij in een vertrouwde en rustige omgeving is. Het is ideaal als er geen afleiding is en zo min mogelijk geluid. In het begin zal het moeilijk voor hem zijn om op een stoel te zitten, dus dwing hem niet. Hij kan ook op je schoot eten.

Vervang één fles- of borstvoeding

Het is belangrijk om niet volledig te stoppen met het geven van fles- of borstvoeding wanneer je vast voedsel in je baby’s dieet introduceert. Onthoud dat dit erg onverwacht kan zijn voor je baby. Je kan het beste maar één fles- of borstvoeding vervangen door babyvoeding.

Als je kind in de middag zijn voeding krijgt, vervang dit dan door babyvoeding. Wanneer hij genoeg gegeten heeft zal het niet nodig zijn om borstvoeding of flesvoeding te geven. Als hij bijna geen babyvoeding gegeten heeft, dan is dit wel nodig.

Houd vol, maar dwing hem niet

Je moet maar een kleine hoeveelheid vast voedsel geven en geduldig zijn wanneer je je baby voedt. Ouders denken vaak dat omdat het kind al het eten gegeten heeft, het oké is.

Hoewel het ideaal is dat een baby al zijn eten opeet, is het niet nodig om hem te dwingen te veel te eten. Als je te dwingend bent met de lepel, kan het ervoor zorgen dat je kind moet kokhalzen. Als gevolg zal het in de toekomst moeilijker zijn om je kind te voeden.

Advies voor wanneer je babyvoeding moet introduceren

Hoewel baby’s hun eerste papje misschien afwijzen, betekent dit niet dat ze het helemaal niet lekker vinden. Ze kunnen het afwijzen omdat het nieuw is of omdat het een beetje raar aanvoelt. De oplossing is een vast schema creëren zodat hun lichaam gewend kan raken aan vast voedsel.

Hier zijn een aantal tips waar ouders rekening mee moeten houden:

 • Maak de puree niet zoeter en voeg geen zout toe.
 • Het eten moet in erg kleine stukjes gesneden zijn, zodat de baby zich niet verstikt.
 • Het eten moet warm zijn.
 • De textuur van de pap moet niet te waterig of te dik zijn.
 • Als je baby zijn hoofd wegdraait wanneer je hem eten wil geven kan dit een teken zijn dat hij vol zit en niet meer wil.
 • Wanneer je kind maar een beetje heeft gegeten en nog honger heeft, kan je de maaltijd afmaken met flesvoeding.
 • Na het eten kan je kind dorst hebben. Geef hem daarom een beetje water.
 • Sommige kinderen beginnen pas goed te eten wanneer ze 8 maanden zijn. Wees dus geduldig.
Advies voor wanneer je babyvoeding moet introduceren

 Welk voedsel moet je als eerste introduceren?

Voordat je vast voedsel gaat introduceren, is het belangrijk om advies te vragen aan de kinderarts. Deze deskundige zal verantwoordelijk aangeven welk voedsel je als eerste aan het dieet van je kind toe kan voegen. Hier zijn echter voorbeelden van het voedsel dat het vaakst wordt aanbevolen:

 • Ontbijtgranen: haver, rijst, graan, sojabonen, tapioca
 • Groenten: aardappelen, wortels, zoete aardappel, pompoen, prei, sla, courgette
 • Fruit: sinaasappel, pruim, perzik, appel, peer en banaan

Het fruit moet van nature moes zijn of zo gekookt worden, zodat het niet de voedingsstoffen die een baby nodig heeft verliest.

Je baby voeden is erg belangrijk, omdat hun groei grotendeels afhankelijk is van welke voedingsstoffen ze binnenkrijgen. Gelukkig is het erg makkelijk om verschillend voedsel te introduceren zodra we weten wat goed voor ze is.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.