Hoe herken je een blindedarmontsteking bij kinderen
Wanneer het gaat om het identificeren van een blindedarmontsteking bij kinderen kan je de symptomen niet vergelijken met die van volwassenen. Verlies van eetlust, duizeligheid en overgeven zijn geen exclusieve indicatoren van deze conditie.
De diagnose van een blindedarmontsteking bij kinderen is niet simpel. De symptomen van een blindedarmontsteking bij kinderen komen namelijk erg overeen met die van andere ziektes zoals maag- en darmontsteking, voedselvergiftiging of ademhalingsstoornissen.
Bij maar 33% van de gevallen hadden de patiënten last van de beschreven symptomen. Daarom is het noodzakelijk om voorbereid te zijn zodat je bepaalde symptomen kan herkennen.
Wat is een blindedarmontsteking?
Een blindedarmontsteking is een ontsteking van het aanhangsel van de blinde darm en komt vaak voor omdat dit aanhangsel verstopt zit. Dit kan veroorzaakt worden door verharde stoelgang, een infectie of door ontsteking van de lymfeklieren die zich bevinden in de darm.
Het is een serieuze conditie wanneer de appendix scheurt. Wanneer dit gebeurt worden bacteriën losgelaten in de buikholte. Dit kan leiden tot een ernstige infectie.
Bij pasgeborenen, van 0 tot 30 dagen oud, zijn er een aantal gevallen gevonden die zeer gevaarlijk zijn; de diagnose van 80% van deze baby’s is pas gemaakt bij de autopsie. De meeste gevallen komen echter voor bij leeftijden tussen de 15 en 30 jaar.
Omdat de symptomen moeilijk te associëren zijn met een blindedarmontsteking is medische hulp belangrijk. Tussen de 20 en 30% van pediatrische onderzoeken laten een scheur in de appendix zien.
Om fysiologische redenen is de spreiding van een infectie na het scheuren van de blinde darm erg gevaarlijk. Daarom ziet men een buikvliesontsteking als een serieuze ziekte die in sommige gevallen fataal kan zijn.
Herkennen van een blindedarmontsteking bij kinderen
In werkelijkheid komt een blindedarmontsteking niet vaak voor bij kinderen. Dit is hoofdzakelijk waarom de symptomen vaak worden verward met symptomen van andere ziekten. Het is noodzakelijk om vooral aandacht te besteden aan buikpijn, omdat dit een van de duidelijkste symptomen is.
Pijn in de blinde darm begint rond het navelgebied en breidt zich na een paar uur uit naar rechts en beneden, richting de onderbuik. Als eerste moet je de hevigheid van de pijn bepalen. Wanneer het kind pijn voelt, maar blijft spelen, eten en lachen is het waarschijnlijk niet zo serieus.
Als het kind klaagt over pijn die zijn normale functies limiteert is het noodzakelijk om gelijk naar de eerste hulp te gaan. In sommige gevallen klagen kinderen met een blindedarmontsteking over pijn aan het rechter been, dit komt door pijnreflex.
Een blindedarmontsteking is een ontsteking van de appendix en komt vaak voor omdat deze verstopt zit. Dit kan veroorzaakt worden door verharde stoelgang, een infectie of door ontsteking van de lymfeklieren die zich bevinden in de darm.
Waarschuwingssignalen
Naast buikpijn is het noodzakelijk om te letten op andere signalen. Deze symptomen zijn:
- Buikpijn. Pijn in de buik komt gepaard met het overgeven van bloed. Daarnaast kan je bloed vinden in de stoelgang.
- Het overgeven van groene vloeistof. Dit vloeistof kan gal zijn, een teken van een draaiing of verstopping van de maag of darmen. In dit geval heb je te maken met een echte noodsituatie.
- Een opgezwollen buik. Dit kan veroorzaakt worden door een blindedarmontsteking, maar ook door andere ziektes.
- Pijn wanneer je op zijn buik drukt. Vooral als je druk uitoefent en dan opeens loslaat. Deze pijn betekent gewoonlijk dat het peritoneum parietale, het membraan dat de wanden van de buik bedekt, ontstoken is.
- In de foetushouding liggen. Dit komt voor wanneer een kind klaagt over buikpijn en op zijn zij ligt met zijn benen naar zijn buik.
- Moeilijkheden met een goed postuur houden tijdens het lopen: Als het kind klaagt over buikpijn en gebogen loopt.
Behandeling van een blindedarmontsteking
Om een blindedarmontsteking te behandelen bij kinderen moet de appendix verwijderd worden. Als deze niet gebarsten is krijg je antibiotica om de infectie te verminderen en te elimineren. Wanneer de appendix wel gebarsten is moet je, naast het verwijderen ervan, goed letten op de peritoneale holte, dat die ook schoon is.
Zodra de bacteriën van de blindedarmontsteking weg zijn is een uitgebreidere operatie nodig. Het doel is om zeker te weten dat de aanwezige bacteriën zich niet verspreiden naar andere delen van de maag en een serieuze infectie veroorzaken.
Kinderen met een gebarsten appendix moeten langer in het ziekenhuis blijven. Het is belangrijk om intraveneuze antibiotica te ontvangen omdat de kans op infectie erg hoog is.