Heeft het doorkomen van tandjes invloed op de slaap van kinderen?

Heeft het krijgen van tandjes invloed op de slaap van kinderen? Sommige ouders beweren van wel. Lees meer in het volgende artikel.
Heeft het doorkomen van tandjes invloed op de slaap van kinderen?

Laatste update: 06 september, 2021

Voor sommige kleintjes vindt het verschijnen van melktanden plaats zonder veel ongemak. Maar voor anderen is het een pijnlijke tijd, waardoor baby’s prikkelbaar worden. Maar heeft het doorkomen van tandjes invloed op hoe kinderen slapen? Vandaag bekijken we het probleem.

Het doorkomen van melktanden is een langzaam en progressief proces dat gewoonlijk begint rond de leeftijd van 6 maanden en eindigt rond de leeftijd van 3 jaar. Daarom moeten ouders de kennis en hulpmiddelen hebben om hun kind met liefde en geduld door deze fase te helpen.

We zullen je vertellen hoe het doorkomen van tandjes zich manifesteert en of tandjes krijgen de rust van het kind kan beïnvloeden. Daarnaast delen we enkele tips om dit moment nog aangenamer te maken.

Symptomen dat de tandjes van je baby doorkomen

Zoals we al zeiden, begint het krijgen van tandjes meestal rond de leeftijd van 6 maanden. Elk kleintje groeit en ontwikkelt zich echter in zijn eigen tempo. Bij sommigen begint het eerder en bij anderen duurt het een paar maanden langer.

Voordat de tand zichtbaar is in de mond, zijn er enkele manifestaties die ouders (Spaanse link) bij hun kinderen kunnen opmerken die erop wijzen dat er een tand op het punt staat door te breken. Dit zijn de volgende:

Een baby die zijn mond opent zodat zijn moeder zijn tanden kan poetsen.
  • Zwelling van het tandvlees of het verschijnen van een kleine witachtige bult op het tandvlees.
  • Een behoefte om alles in de mond te stoppen, te bijten en voorwerpen tegen het tandvlees te wrijven.
  • Overmatig kwijlen.
  • Prikkelbaarheid, angst en vaker huilen zonder duidelijke oorzaak.
  • Ongemak bij het voeden (het kan op deze dagen moeilijk zijn om borstvoeding te geven en het kind kan weigeren te eten).
  • Verhoogde nachtelijke ontwaken.

Ook kan het krijgen van tandjes een lichte temperatuurstijging veroorzaken. Het veroorzaakt echter geen koorts of diarree. Als het kind deze symptomen vertoont, moet je ze niet meteen toeschrijven aan kinderziektes. Raadpleeg je kinderarts om de oorsprong ervan te zoeken.

Hoe beïnvloedt het doorkomen van tandjes de slaap van kinderen?

Hoewel er geen bewijs is (Spaanse link) dat het doorkomen van tandjes de slaap van kinderen beïnvloedt, is het een probleem dat vaak wordt geassocieerd met deze fase. Veel ouders melden namelijk dat hun kleintjes tijdens het doorkomen van de tandjes veranderingen ondergaan wat slapen betreft.

Voor veel kinderen veroorzaakt het verschijnen van melktanden ongemak, pijn en gevoeligheid in de mond. Deze symptomen kunnen dus bijdragen aan slaapproblemen.

In ieder geval irriteert het gebrek aan slaap en het niet kunnen slapen de kleintjes vaak nog meer. Dus soms is het niet in slaap vallen eigenlijk te wijten aan vermoeidheid en frustratie over het niet kunnen slapen.

Dus de oorzaak van het ontwaken van de kleintjes is misschien niet precies te wijten aan het doorkomen van de tandjes. Soms treden er tegelijkertijd met het doorkomen van tandjes andere processen op bij kinderen die samen kunnen komen en ervoor kunnen zorgen dat ze niet goed slapen. Het ontbreken van schema’s of een verandering van routines kan bijvoorbeeld de oorzaak van het probleem zijn.

Ongeacht of het de tanden zijn of een andere oorzaak, ‘s nachts wakker worden en niet meer kunnen slapen, zal het kind van streek maken door vermoeidheid. Het handhaven van een routine en het helpen van het kind om weer in slaap te vallen, maakt dus deel uit van de zorg die ouders zouden moeten bieden. Ook al is het op dat uur van de nacht wat moeilijker.

Tips om je baby te kalmeren

Hieronder zullen we enkele aanbevelingen delen die je baby kunnen helpen zich beter te voelen wanneer de tandjes doorkomen. We geven ook verschillende tips die handig kunnen zijn wanneer het krijgen van de tanden of andere factoren de slaap van je kleintje beïnvloeden:

  • Bijtringen: om de behoefte van kleintjes om te bijten te kalmeren, is het het beste om bijtringen aan te bieden die ze in hun mond kunnen stoppen. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende texturen en consistenties. Ze kunnen in de koelkast worden geplaatst om ze koud te houden, wat voor extra verlichting zorgt.
Een baby die op een bijtring kauwt.
  • Tandvleesmassages: De routine van het reinigen van het tandvlees met een gaasje of een siliconen vingerhoedje kan op dit moment erg prettig voor ze zijn.
  • Fopspeen: als het kind gewend is om een fopspeen te gebruiken, kan het in dit stadium wat meer nodig zijn.
  • Koud eten: koude temperaturen helpen ontstekingen in het gebied te verminderen. Ze geven een gevoel van opluchting. Bied daarom kleine stukjes koud fruit of groenten aan als ze al alleen kunnen eten, of moedermelkijs kan nuttig zijn.
  • Handhaaf goede gewoonten: elke ouder kiest de manier waarop zijn gezin slaapt. Maar als je bepaalde manieren van slapen hebt bereikt die goed werken voor je baby, dan kun je het beste geen veranderingen aanbrengen. Als je kind bijvoorbeeld alleen in zijn bedje slaapt, kun je hem het beste begeleiden en helpen om weer in zijn eigen ruimte te gaan slapen, in plaats van hem naar je eigen bed te verplaatsen.
  • Medicatie: medicatie is over het algemeen niet nodig. Soms, als er veel ongemak is, kan je kinderarts het gebruik van een pijnstiller aanbevelen.

Als het doorkomen van tandjes de slaap van je kind beïnvloedt, wees dan geduldig

Er kunnen meerdere lange nachten zijn waarin je kleintje huilt en kieskeurig is. Dit kan komen door het krijgen van tandjes. Het kan ook gewoon zijn dat je kind moet wennen aan een goede slaaproutine. Je kind met geduld en liefde begeleiden is de sleutel tot dit proces. Op deze manier komen zowel jij als je kleintje deze nachtelijke afleveringen op de best mogelijke manier door.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.