Geef toe aan je baby! Wat zegt de wetenschap erover?

Pak je kind op, omhels hem, geef veel kusjes, streel en wieg hem. Zing lieve liedjes en vertel je baby tedere kinderverhaaltjes. Mis deze geweldige tijd niet en verwen dat kleine stukje van jou!
Geef toe aan je baby! Wat zegt de wetenschap erover?
María Alejandra Castro Arbeláez

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Laatste update: 27 december, 2022

Geef toe aan je baby! Twijfel niet langer. Volg je verlangen en geef ze alle liefde die in je hart overstroomt. Verspil geen tijd, luister niet naar die mensen die altijd een mening hebben. Deze keer ondersteunt de wetenschap je. We hebben je iets te vertellen dat je echt zal verrassen.

Pak je kind op, omhels hem, geef veel kusjes, streel en wieg hem. Zing lieve liedjes en vertel je baby tedere kinderverhaaltjes. Mis deze geweldige tijd niet en verwen dat kleine stukje van jou!

Volgens recente studies is het erg belangrijk om onze liefde en genegenheid te uiten. Wil jij alle voordelen weten van het in de watten leggen van je kind? Lees dan dit interessante artikel van Je bent mama.

“De armen van een moeder zijn gemaakt van tederheid en de kinderen slapen er diep in.”
-Victor Hugo-

Geef toe aan je baby! Dit is waarom

Geef toe aan je baby en laat hem lekker bij je slapen

De baby begint te huilen. Meteen rennen moeder, tantes en oma’s naar de wieg. Aan de ene kant zijn er de voorstanders van het vertroetelen. Aan de andere kant houden anderen hardnekkig vol: “Pak je baby niet op, want het is slecht voor hem”. “De baby manipuleert je en als je er mee instemt, voed je een verwende baby op”, beargumenteren ze.

De moeder staat voor een moeilijke keuze. Hoe erg kan het zijn? Hoe vreselijk is het idee om de baby te laten huilen en hem te negeren. Het is ook wel vergezocht om op zo’n jonge leeftijd aan manipulatie te denken. Het is logischer om aan mijn kind te denken als een kind die afhankelijk is van zijn moeder, die tevredengesteld moet worden. Maar wat is het beste voor de baby?

Verschillende experts in de psychologie en vroege kinderjaren zijn het met elkaar eens. Het negeren van huilen is schadelijk voor de psychologische en emotionele ontwikkeling van je kind. Het is zelfs bewezen dat een gebrek aan lichamelijk contact bij pasgeborenen zich vertaalt in negatieve gevolgen tijdens hun jeugd.

De emotionele band tussen ouder en kind biedt dan zekerheid aan het kind, iets fundamenteels voor zijn persoonlijke ontwikkeling. Zelfs als ze het willen ontkennen, het is noodzakelijk dat de baby dicht bij zijn moeder is. Haar warmte voelen en in haar armen gewiegd worden is zich beschermd en verzorgd voelen.

Voordelen van de nodige verwennerij van je baby

De voordelen van zoiets eenvoudigs als de zorg voor en bescherming van je baby zijn eindeloos. Je kind vraagt alleen om liefde en aandacht. Als je je kind simpelweg geeft wat hij vraag en nodig heeft, winnen zowel het kind als de moeder. Geloof je dit niet? Kijk maar eens naar wat de experts hebben opgemerkt:

  • Liefkozingen helpen bij het reguleren van het zenuwstelsel van de baby.
  • Met knuffels krijgen de hersenen van het kind meer energie.
  • Pasgeborenen ontwikkelen zich sneller.
  • De kleintjes groeien dus beter en gezonder.
  • Lichamelijk contact vormt een sterke band tussen ouders en kinderen.
  • Het begin van het smeden van een individuele persoonlijkheid.
  • Met wat ze van hun omgeving ontvangen, genereert de kleine zijn perceptie van de wereld.
  • Met de focus op de kinderen, werd er aangetoond dat die baby’s die meer in de watten waren gelegd, evenwichtiger, aandachtiger en gevoeliger opgroeien.

Aan de andere kant groeien kinderen die niet door hun ouders in de watten worden gelegd op met constante stress. Zeer moeilijk te hanteren, angst, frustratie, onrust en introspectie zijn de kenmerken van kinderen die zonder genegenheid opgroeien.

“Ik ben misschien uitgeput, maar ik word nooit moe van knuffelen, kussen en strelen van mijn baby. Ik heb altijd energie om mijn andere hart met liefde te vullen.”
-Anoniem-

Geef toe aan je baby! Moeders winnen ook!

Voor de moeders zijn er ook veel positieve punten. Behalve dat ze haar kind volledig ziet ontwikkelen, met een gezond lichaam en gezonde geest. Naast de vreugde en voldoening die je krijgt om ze gelukkig en stil te zien worden als ze huilen, is er nog een andere reden waarom je zou moeten toegeven aan je baby, die baby die je meer dan wat ook ter wereld nodig heeft.

Behalve dit alles, staat tenslotte ook voor jou het contact met je baby voorop. Je lichaam begint namelijk meer hormonen te produceren die de borstvoeding kunnen stimuleren. Het is niet alleen de beste voeding voor je baby, maar vertaalt zich ook in een betere gezondheid voor jou.

Er is nog een feit dat belangrijk is voor nieuwe moeders. De reeks hormonen die worden gegenereerd als het gaat om het verwennen van je kind, hebben de neiging om je gerust te stellen. Zo zeer zelfs zodat je weet dat je je best doet voor dat kleine zonnetje dat je dagen en nachten verlicht.

Let dus niet op degenen die zeggen “te veel vertroetelen is slecht voor je baby.” De wetenschap heeft het nooit kunnen bewijzen, het geeft zelfs het tegenovergestelde aan.

Bewijs hiervan is onder andere de kangoeroe-methode. Geef toe aan je baby! Het is het belangrijkste dat je je hele leven voor je kinderen zult doen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.