Gastro-oesofageale refluxziekte bij baby's
Alle baby’s spugen van tijd tot tijd wat vloeistof uit, soms geven ze zelfs echt over. Wanneer dit zich echter consequent en vaak voordoet, kan er iets anders aan de hand zijn. Dit probleem kan vaak worden toegeschreven aan gastro-oesofageale refluxziekte. In de medische wereld spreekt met ook wel van GORZ.
Gastro-oesofageale refluxziekte kan ontstaan wanneer de reflux herhaaldelijk optreedt en 12 tot 14 maanden aanhoudt. Dit is geen reden tot ernstige bezorgdheid, maar we moeten enkele effectieve oplossingen overwegen om de klachten te bestrijden. In dit artikel zullen we eens ingaan op dit ziektebeeld en op de diagnose en behandeling. Lees dus snel verder!
Gastro-oesofageale refluxziekte bij baby’s
De slokdarm is de buis die het voedsel van de mond naar de maag leidt. Het bevat een kringspier die bekend staat als de onderste slokdarmsfincter. Deze kringspier zorgt ervoor dat eten wel naar beneden kan, maar in principe niet omhoog.
Bij normaal functioneren ontspant deze kringspier, waardoor voedsel direct kan passeren. Bij sommige baby’s is deze spier echter niet volledig ontwikkeld. Het resultaat is dat de baby de melk, of het nu moedermelk of flesvoeding is, weer opgeeft.
Kortom, gastro-oesofageale reflux bij baby’s treedt op vanwege het onvolledig afsluiten van de slokdarm door de onderste slokdarmsfincter. Bij getroffen kinderen ontspant de kringspier en zwelt deze onregelmatig op. De situatie zal over het algemeen uit zichzelf oplossen zodra deze kleine spier volledig ontwikkeld is.
Gastro-oesofageale refluxziekte bij baby’s
Braken en reflux zijn de meestvoorkomende symptomen van deze tijdelijke medische aandoening. Er zijn echter ook andere tekenen dat een baby zal vertonen als hij of zij last heeft van deze aandoening.
- Een specifiek symptoom is het overstrekken van de rug tijdens het eten. Baby’s met deze aandoening neigen hun hoofd naar achteren te kantelen wanneer ze worden gevoed.
- Ze kunnen ook problemen hebben met slikken.
- Andere symptomen zijn de hik, hoesten, chronische koliek en kleine ademhalingscomplicaties.
- Bovendien hebben getroffen kinderen de neiging om voedsel te weigeren, wat kan leiden tot gewichtsverlies. De mate hiervan is afhankelijk van de ernst van de klachten.
Gastro-oesofageale reflux bij baby’s diagnosticeren
Er zijn verschillende medische onderzoeken om gastro-oesofageale reflux bij baby’s te diagnosticeren. De enige manier om deze aandoening te bevestigen is natuurlijk door een kinderarts te raadplegen. Dit zijn de drie onderzoeken die gedaan kunnen worden:
- Slokdarm pH-bepaling: deze test meet de hoeveelheid zuur in de slokdarm van een baby. Het pH in de slokdarm is hoger bij kinderen met gastro-oesofageale reflux. Om het te meten, wordt onder medisch toezicht een buisje in de slokdarm ingebracht.
- Röntgenonderzoek van de slokdarm en maag: dit onderzoek bestaat uit het mengen van een contrastvloeistof met melk in een fles. Het kind drinkt deze contrastvloeistof op en de arts neemt vervolgens röntgenfoto’s om de vorm van zijn of haar slokdarm en maag te bepalen.
- Gastroscopie: een endoscoop met een camera wordt geïntroduceerd in de slokdarm van het kind. Het idee is dat de arts de vorm en afmetingen van de onderste slokdarmsfincter kan zien. Bovendien kan de arts een weefselmonster (biopsie) nemen.
Baby’s met deze aandoening neigen ertoe hun hoofd achterover te kantelen wanneer ze worden gevoed. Ze kunnen ook problemen hebben met slikken.
De meest effectieve behandeling
Gastro-oesofageale refluxziekte bij baby’s vereist dat ouders meer aandacht besteden aan de manier waarop ze hun kind voeden. Hiervoor zijn de volgende adviezen opgesteld:
- De eerste stap is om het kind vaker te laten boeren. Dit zou niet alleen na de voeding moeten gebeuren, maar ook gedurende het voeden.
- Na de maaltijd moet je de baby in een verticale positie houden. Het wordt geadviseerd om deze positie een half uur na elke voeding te handhaven.
- Sommige artsen adviseren het gebruik van producten zoals rijstmeel. Het idee is om ze te mengen met de melk in de fles van de baby zodat deze dikker is en minder makkelijk wordt opgegeven. Er zijn ook specialisten die voorstellen te kiezen voor een andere flesvoeding of speen van de fles.
- Daarnaast zijn er enkele medicijnen die de kinderarts indien nodig kan voorschrijven. Voorbeelden hiervan zijn H2-blokkers en protonpompremmers. Beide soorten medicatie helpen om de hoeveelheid zuur in de maag te verminderen.
Gastro-oesofageale refluxziekte bij baby’s, een ongewoon probleem
Slechts 10 procent van de baby’s ontwikkelt problemen door een onderontwikkelde kringspier. In de meeste gevallen kan de aandoening worden overwonnen zonder grote complicaties. Slechts een zeer klein gedeelte van getroffen kinderen moet een operatie ondergaan.
Ouders moeten alert zijn op de tekenen van deze aandoening en een beroep doen op hun kinderarts als dat nodig is. Deze professional is de enige die de aandoening met zekerheid kan diagnosticeren. Als het eenmaal is gediagnosticeerd, is het enige dat overblijft om voorzichtiger te zijn bij het voeden en de adviezen op te volgen.