Enkele grappige eigenaardigheden die baby's hebben

Er zijn kinderen die voortdurend een reeks grappige eigenaardigheden vertonen. Denk je dat jouw kind er ook een heeft? Kom erachter in dit artikel!
Enkele grappige eigenaardigheden die baby's hebben
Ana Couñago

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Ana Couñago.

Laatste update: 27 december, 2022

Elk kind, met zijn eigen persoonlijkheid en manieren om zich uit te drukken, vult ons leven met vreugde. Sommigen van hen hebben grappige eigenaardigheden, die ons verrassen en aan het lachen maken.

In dit artikel stellen we je daarom enkele van die grappige eigenaardigheden voor die kinderen van alle leeftijden hebben. Heeft jouw kleintje er ook een paar?

Enkele grappige eigenaardigheden die baby's hebben

Grappige eigenaardigheden die kinderen hebben

Grappige gewoontes bij flesvoeding

Babyflesjes zijn een van de werktuigen die de grappigste eigenaardigheden opleveren, misschien omdat baby’s zich vervelen als ze in bed of in de armen van hun moeder liggen terwijl ze melk drinken. Hieronder delen we enkele van onze favorieten in dit verband.

Tijdens het drinken van hun flesje doen veel kleintjes graag het volgende:

 • Krullen maken in het haar van de moeder door het rond hun wijsvinger te draaien.
 • Over het oor van hun moeder aaien (Engelse link) of aan hun eigen oor trekken.
 • Hun voeten door het haar van hun moeder laten gaan.
 • De binnenkant van de arm van hun moeder kneden, bijna tot aan de oksels, alsof het brooddeeg is. Dit deel van het lichaam is heel zacht, daarom vinden veel kleintjes het heerlijk om het aan te raken.
 • Ze strelen de handen en vingers van hun moeder met hun eigen vingers. Soms houdt dit strelen in dat ze in de vingers van hun moeder knijpen of er heel hard aan trekken, alsof ze ze er af willen trekken.
 • Baby’s staan toe dat je hun voeten en handen kust. Als ze op de schoot van hun moeder zitten, vinden ze het heerlijk om onder hun tenen gekust te worden. Ze brengen een voetje naar de mond van hun moeder, dan het andere, enzovoort. Dan volgen ze met het ene handje, het andere, en weer terug naar de voetjes.
 • Ze betasten het gezicht van hun moeder en gaan, in detail, over elk van haar gelaatstrekken. Haar lippen, neus, ogen, de binnenkant van haar ogen, alles willen ze aanraken.
 • Ze gebruiken hun wijs- en middelvinger als een vork en steken die indringend in de mond en neus van hun moeder.
Moeder en baby liggen lekker te slapen

Grappige eigenaardigheden als het bedtijd is

Behalve flesvoeding zijn er ook de vele grappige eigenaardigheden die kinderen geneigd zijn te ontwikkelen met betrekking tot bedtijd. In feite zijn dit de dingen die hen in staat stellen in slaap te vallen. Zonder die eigenaardigheden zouden veel kinderen namelijk niet eens beginnen hun ogen te sluiten.

Om in slaap te kunnen vallen, vinden veel kinderen het leuk om:

 • Gewiegd en toegezongen te worden tot ze zachtjes in slaap vallen.
 • In hun bed of wieg gelegd worden en door jou op hun billen geklopt worden tot ze helemaal in slaap vallen.
 • Op hun duim te zuigen.
 • Over hun buikje gestreeld worden.
 • Aan dezelfde kant van het bed of de wieg te slapen (net als volwassenen).
 • Een ventilator boven hun gezicht gehouden krijgen, of er nu airconditioning in hun kamer is of niet.
 • Het laken waar ze bovenop slapen steeds weer straktrekken. Het beddengoed mag geen kreukels vertonen, kinderen hebben namelijk graag dat alles perfect is.
 • Elke nacht met dezelfde pop of hetzelfde kussen te slapen.
 • Op hun grote teen te zuigen.
Grappige eigenaardigheden met betrekking tot het speentje
Foto met dank aan What Does My Baby Need?

Grappige eigenaardigheden die met fopspenen te maken hebben

Fopspenen zijn een ander element waar zuigelingen gek mee zijn.

Veel zuigelingen vinden het leuk om fopspenen op verschillende plaatsen te verstoppen en ze te vinden om er even op te zuigen en ze dan weer op dezelfde plaats terug te leggen.

Ook zuigen sommige baby’s op hun fopspenen op een ongebruikelijke manier. Ze leggen het bijvoorbeeld aan de ene kant van hun mond en kauwen er op die manier op. Dan wisselen ze hem naar de andere kant en doen hetzelfde. Sommige baby’s zuigen zelfs op twee fopspenen tegelijk, of houden er een in hun mond en een andere in hun hand.

Er zijn ook gevallen van kleintjes die helemaal niet op hun fopspeen zuigen maar ermee rondlopen waar ze ook gaan. Ze willen ermee pronken en niemand kan hem afpakken. Ze stoppen hem echter nooit in hun mond.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Winnicott, D. W. (1967). Objetos y fenómenos transicionales : Un estudio sobre la primera posesión no Yo. Recuperado de https://www.pep-web.org/document.php?id=revapa.024.0817a
 • Wolf, A. W., & Lozoff, B. (1989). Object attachment, thumbsucking, and the passage to sleep. Journal of the American Academy of Child & Adolescent Psychiatry28(2), 287-292.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.