Wat je moet weten over een speelmat voor je baby

Wat je moet weten over een speelmat voor je baby

Laatste update: 11 oktober, 2018

Een speelmat voor je baby is een mat die speciaal ontworpen is om kinderen op jonge leeftijd in contact te brengen met vermaak en stimulatie.

Door middel van spel, muziek en aantrekkelijke kleuren, draagt een speelmat voor je baby bij aan de motorische ontwikkeling van een kind. Ook stimuleren ze de concentratie en nodigen ze uit tot onderzoek van hun omgeving. 

Je kent ze wellicht ook als activiteitsmatten. Het maakt niet uit hoe je ze noemt, deze kleine recreatieve matten zijn ideaal voor baby’s tussen de twee en zes maanden oud. 

Het doel van een speelmat voor je baby is het onderzoeken van verschillende elementen terwijl ze zich steeds verder ontwikkelen.

Hoe meer de zintuigen en vaardigheden van een kind verfijnd raken, des te interactiever zal hun omgang met de speelmat worden.

Er is een grote verscheidenheid om uit te kiezen, wanneer het gaat om een speelmat voor je baby. De meeste van hen zijn draagbaar en gemakkelijk te verplaatsen van de ene naar de andere plek. Dit staat je toe om de mat in een andere kamer te leggen of hem mee te nemen waar je ook heen gaat.

Vandaag de dag zijn speelmatten voor je baby een veel gezien cadeau bij babyshowers.

speelmat voor je baby 1

Hoe zit een speelmat voor je baby er uit? 

Over het algemeen bestaat een speelmat uit een kussen op de vloer. Boven de mat bevindt zich vaak een soort van boog waaraan verschillende soorten speelgoed hangt.

Deze objecten trekken de aandacht van je baby en motiveren hen om ze met de armen of benen aan te raken.

Sommige matten hebben ook spiegels, licht of geluid. Dit draagt bij aan de verdere stimulatie van je kind.
De meest geavanceerde matten hebben ook muziek of vibratie, wat helpt bij het kalmeren van je baby.
Soms hebben de speelmatten een bepaald thema. Ook vind je ze met bepaalde bekende kinderlijke figuren of verhalen.
Bij baby’s tussen de twee en de vier maanden helpen deze matten de stimulatie van de grijpvaardigheid. Ze moedigen ook de lichaamsbeweging van het kind aan en stimuleren de visuele ontwikkeling.

Wanneer een kind in staat is zijn hoofd omhoog te houden, kan je hem op de buik leggen om de spierkracht en het kruipen aan te moedigen.

Wat zijn de voordelen van een speelmat voor je baby?

 • Speelmatten dragen bij aan de psycho-motorische ontwikkeling van je baby. Door middel van spel, leert je kind te grijpen naar objecten die boven hem bewegen. Het zachte oppervlak zorgt ervoor dat je kind kan bewegen zonder risico’s.
 • Een speelmat stimuleert de ogen en oren door middel van licht, kleur en geluid. Ook motiveert het je kind om zijn omgeving te ontdekken.
 • Cognitieve ontwikkeling: deze kleine ‘speeltuintjes’ dragen bij aan het geheugen van je baby. Ouders kunnen hun kinderen de namen van de verschillende figuren leren. Ze kunnen hen ook uitnodigen om de objecten die ze benoemen aan te raken of te bekijken.
 • Een speelmat voor je baby biedt uren plezier en vermaak waarbij ouders betrokken kunnen zijn.

Het kiezen van de juiste speelmat voor je baby 

Er is een grote keuze tussen de verschillende modellen op de markt. Je kan kiezen voor de bekende merken of gaan voor een handgemaakte mat.

De factoren waar je op moet letten bij de keuze voor de juiste speelmat zijn: 

 • De kwaliteit van het product: de speelmat moet tegen een stootje kunnen en van goede kwaliteit zijn. Wanneer je kiest voor een mat van een goed materiaal, kan je allergische reacties voorkomen.
 • De mat en de boog met het speelgoed moeten zacht zijn. Je baby zal uren spelen met deze mat, dus het is van groot belang dat het comfortabel is. Daarnaast zullen de zachte kussens pijn bij je baby voorkomen.
 • De mat hoeft niet groot te zijn, maar ruim genoeg om op te bewegen. Nog een ding waar je rekening mee moet houden is wanneer je deze mat thuis gebruikt.
 • Het speelgoed moet goed vastzitten en zou geen gevaar mogen vormen voor je baby. Let er op dat geen van de onderdelen giftige stoffen bevat.
Moeders met kinderen

Veiligheidsvoorschriften

 • Leg de speelmat nooit op de tafel of ver boven van de vloer. Dit zorgt ervoor dat je baby niet kan vallen wanneer hij omrolt. Zelfs wanneer je denkt dat je baby niet veel beweegt, zou je hiermee geen risico’s moeten nemen.
 • Vermijd losse onderdelen die klein genoeg zijn om in hun mond te stoppen. Kinderen zijn erg nieuwsgierig en hebben de neiging om met hun mond voorwerpen te onderzoeken. Ga voor grote onderdelen om problemen te voorkomen.
 • Laat je kind nooit alleen. Laat je kind nooit alleen spelen op zijn mat. Houd altijd een oogje in het zeil, eventueel met een live videocamera.
 • Houd controle over de speeltijd. Teveel blootstelling aan voorwerpen, kleuren en andere dingen op de mat kan zorgen voor overstimulatie van je kleine baby. Het is belangrijk om hierop te letten. Het is daarom goed om samen met hem op de mat te spelen, zodat je bij de eerste signalen van agitatie meteen kan ingrijpen en op een andere activiteit over kan gaan. 

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.