Gids om je te helpen met een aanvullend dieet
Een baby voeden lijkt gemakkelijk, maar in werkelijkheid is dat het niet. In het begin is het dieet van een baby uitsluitend gebaseerd op melk. De enige beslissing die je moet nemen is of om voor moedermelk te gaan of voor flesvoeding. Na zes maanden of wanneer nodig begint een aanvullend dieet. Dit is het stadium waarin je je misschien zorgen gaat maken over het bieden van een beter dieet. Het introduceren van water en het uitzoeken of er voedselallergieën zijn.
Het aanvullende dieet
De behoefte van baby’s aan moedermelk of flesvoeding om te kunnen ontwikkelen en te groeien (tijdens het eerste jaar van het leven). Baby’s drinken moedermelk gedurende hun eerste 6 maanden (wat na dit punt kan worden verlengd en gecombineerd met een aanvullend dieet). Een aanvullend dieet moet beginnen op de leeftijd van zes maanden en nooit vóór de leeftijd van vier maanden.
Het doel is niet om moedermelk te vervangen, maar om het aan te vullen. Op aanvraag is borstvoeding nog steeds belangrijk, maar om baby’s nieuwe smaken te laten ervaren, is het belangrijk om baby’s zo vaak als nodig nieuwe voedingsmiddelen aan te bieden. Dit moet gebeuren met geduld en zonder negatieve gevolgen als ze eerst weigeren. Baby’s moeten wennen aan nieuwe smaken, texturen, het bewegen van hun mond om te beginnen met kauwen enzovoort.
Als een kind weigert om nieuw voedsel te eten vanwege de smaak of de textuur, maak je dan geen zorgen en word niet boos. Dit heeft een negatieve invloed op de goede relatie die je kind heeft met voedsel. Als je kind iets niet wil eten, is het belangrijk om het bord rustig weg te halen en gewoon door te gaan met voeden. Probeer hetzelfde de volgende dag en de volgende daarna, totdat hij het accepteert. Als je geduldig bent, dan zal je worden verrast door de resultaten.
Hoe een aanvullend dieet eruit zou moeten zien
Met zes maanden heeft je baby niet het vermogen om zelf te kauwen. Daarom is het essentieel dat je nieuwe smaken aanbiedt door gepureerde voeding te geven. Halfvaste puree wordt nu ook geïntroduceerd. Om de baby te helpen om de beweging van hun mond te begrijpen en niet alleen te slikken zonder te kauwen. Beetje bij beetje en als je baby comfortabeler wordt, kun je beginnen met het toevoegen van stukjes zacht voedsel.
“Laat voedsel je medicijn zijn en medicijn je voedsel.”
Elke baby is uniek en je moet je kind kennen om te weten hoe hij het beste kan eten. Niet alle baby’s aanvaarden stukjes vast voedsel in hun puree. Zij kunnen weigeren te eten of het gewoon uitspugen. Er zijn zelfs baby’s die stikken, met alle gevaren van dien. Dus als je denkt dat je kind nog niet klaar is voor gepureerd voedsel, dan hoef je je geen zorgen te maken. Ga gewoon door met puree. Het belangrijkste is dat hij goed wordt gevoed. Hij leert snel genoeg om te kauwen.
Om te beginnen met een aanvullend dieet, is het belangrijk dat je ook begint met het invoeren van het gebruik van een lepel. Puree en gestampt voedsel moeten niet in een fles worden gegeven. Dit ontneemt het kind de mogelijkheid om met een lepel te leren eten. Je kunt een fles gebruiken om melk of vloeibare granen te geven, maar niets anders. Aanvullende diëten kunnen het best gegeven worden met een babylepel.
Beginnen met een aanvullend dieet
Nieuwe voedingsmiddelen moeten met één tegelijk worden aangeboden. Je kinderarts dient een geschreven begeleiding te geven voor het voeden van de baby en de te volgen stappen. Introduceer niet meer dan één nieuw soort voedsel per keer. Anders zijn het te veel nieuwe smaken in één keer. Maar ook als een allergie of intolerantie bestaat, weet je niet aan welke voeding dit te wijten is. Je kind zal het nieuwe eten niet meteen accepteren, omdat hij er eerst mee moet experimenteren.
Voordat je je kind een nieuw voedingsmiddel geeft, moet je opletten of:
- Zijn ontlasting normaal is
- Hij niet overgeeft
- Dat er geen vreemde vlekken op zijn huid verschijnen
- Dat hij geen andere symptomen heeft.
Telkens wanneer je een nieuwe voeding introduceert, moet je dezelfde voorzichtigheid in acht nemen. Dit is om te controleren of hij het goed verwerkt en dat zijn lichaam geen negatieve reacties heeft. Als er een vreemde reactie optreedt, dan moet je zo spoedig mogelijk contact opnemen met je kinderarts en verwijder dat voedsel uit het dieet van je baby.
De soorten voedsel die je je baby moet geven, moeten strikt worden gevolgd. Dit moet omdat zijn maag nog steeds erg gevoelig is. Overleg je twijfels over welke voeding je eerst moet geven met je kinderarts. Hij kan je dan vertellen met welke voeding je kan beginnen en met welke voeding je moet wachten tot een bepaalde leeftijd.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- D’Auria E., Bergamini M., Staiano A., Banderali G., et al., Baby led weaning: what a systematic review of the literature adds on. Ital J Pediatr, 2018.
- Aune D., Giovannucci E., Boffetta P., Fadnes LT., et al., Fruit and vegetable intake and the risk of cardiovascular disease, total cáncer and all cause mortality – a systematic review and dose response meta analysis of prospective studies. Int J Epidemiol, 2017. 46: 1029-1956.