De rol van fluoride tijdens de zwangerschap
Het gebruik van fluoride tijdens de zwangerschap is een onderwerp dat enige tijd geleden tot wetenschappelijk debat heeft geleid. Dit komt omdat een onderzoek (Engelse link) suggereerde dat een teveel aan dit mineraal bij zwangere vrouwen bijdroeg aan een lager IQ bij hun kinderen. Is dit voldoende reden om het af te raden?
De waarheid is dat fluoride een van de beste bondgenoten is bij het voorkomen van mondproblemen zoals gaatjes. En dit geldt vooral voor zwangere vrouwen die een hoger risico lopen op tandaandoeningen.
Er zijn in ieder geval twee bronnen van fluoride tijdens de zwangerschap: natuurlijk en kunstmatig. Hierin ligt een van de verschillen waarmee je rekening moet houden om een te hoge dosis, die uiteindelijk schadelijk kan zijn, te voorkomen.
In dit artikel lees je waarom fluoride belangrijk is tijdens de zwangerschap en hoe je het het beste kunt innemen. Je zult zien dat je met behulp van professionele aanbevelingen je eigen gezondheid en die van je baby kunt beschermen.
Waar is fluoride voor tijdens de zwangerschap?
Fluoride is een essentieel mineraal voor de vorming van botten en tanden, maar ook voor hun bescherming zodra ze gevormd zijn. Daarom is de aanwezigheid ervan essentieel, in voldoende hoeveelheden, vanaf het moment dat we foetussen zijn tot we volwassen worden.
Wetenschappers hebben de beschermende werking (Spaanse link) tegen gaatjes lange tijd bestudeerd. Tegenwoordig is het duidelijk dat het het begin van deze aandoening kan voorkomen. En niet alleen bij de moeder, maar ook bij de foetus. En die bescherming strekt zich bovendien uit tot de eerste levensjaren buiten de baarmoeder.
Wat zwangere vrouwen betreft, doet zich in het eerste trimester een bijzondere situatie voor. Dit is wanneer misselijkheid tandenpoetsen kan voorkomen. Als gevolg hiervan vermindert dit de mondhygiëne en bevordert het de kolonisatie van bacteriën en de ophoping van voedselresten.
In deze context kan fluoride fungeren als een effectieve barrière om het risico op gaatjes te verminderen. Daarom raden deskundigen een dieet aan dat rijk is aan voedingsmiddelen die fluoride bevatten, evenals de inname van met fluoride verrijkt water.
Fluoride kan de placentabarrière passeren om de foetus te bereiken. In het kleine lichaam van de ongeboren baby neemt het deel aan de vorming van tanden. Later, zodra de geboorte plaatsvindt, neemt het deel aan de postnatale evolutie van deze tandheelkundige elementen.
Het probleem van fluoridesuppletie tijdens de zwangerschap
Bijna geen enkele professional ontkent de voordelen van fluoride tijdens de zwangerschap wanneer het op een natuurlijke manier wordt ingenomen. Dat wil zeggen, het halen uit voedselproducten en zelfs door verrijkt water.
Maar experts hebben gedebatteerd over het effect van geïnduceerde fluoroprofylaxe met kunstmatige supplementen. Met andere woorden, velen hebben zich afgevraagd of het waar is dat het voorschrijven van fluoridetabletten of -pillen gunstig is voor de moeder of de foetus.
De beschikbare wetenschappelijke beoordelingen suggereren dat dit een vergeefse poging is. Onderzoek heeft geen significante verschillen aan het licht gebracht in de prevalentie van gaatjes bij kinderen van moeders die fluoridepillen slikten versus die van moeders die dat niet deden.
Hieraan moeten we het risico van fluorose toevoegen. Dit is een situatie waarin het lichaam last heeft van een teveel aan fluoride. Als het tijdens de zwangerschap gebeurt, kan de moeder een verminderde schildklierfunctie hebben.
De foetus, geconfronteerd met fluorose (Spaanse link), zou een onderbreking ervaren in de normale productie van neurotransmitters, de chemische stoffen die neuronen verbinden. Het eindresultaat zou een vertraging zijn in de ontwikkeling van het centrale zenuwstelsel, naast mogelijke schade aan de tanden die zich vormen.
De beste oplossing is natuurlijk fluoride
Om de juiste hoeveelheid fluoride tijdens de zwangerschap te krijgen, moeten vrouwen hun toevlucht nemen tot natuurlijke bronnen van het micromineraal en deze in hun dieet opnemen. De hoeveelheid fluoride die nodig is om gunstig te zijn voor zowel de moeder als de foetus is minimaal, daarom is de consumptie van bepaalde voedingsmiddelen voldoende.
Naast verrijkt water, dat mogelijk al gewoon uit je kraan komt, zijn er voedingsproducten die een bron van fluoride zijn. Denk bijvoorbeeld aan:
- Thee
- Zeevruchten en vis
- Tomaten
- Spinazie
- Druiven
- Rijst
- Tarwe
Wat betreft groenten, zoals spinazie en tomaten, zijn er geen specifieke beperkingen. Bovendien is de aanwezigheid van groenten in elk dieet positief om de antioxidanten en micromineralen te leveren die essentieel zijn voor het metabolisme.
Vis en zeevruchten zijn een apart onderwerp. Ondanks hun gezondheidsvoordelen, moeten zwangere vrouwen aandacht besteden aan hun oorsprong en degenen selecteren met het laagste risico op hoge concentraties zware metalen. Kleine vissen, zoals zalm, makreel en sardines, hebben de voorkeur.
Granen (rijst en tarwe) zijn pijlers van het algemene dieet, hoewel er rekening moet worden gehouden met enkele spijsverteringseffecten die, in de context van zwangerschap, het ongemak vergroten. In dit stadium is er een grotere neiging om de darmtransit en gasvorming te vertragen, dus ze zijn niet altijd de eerste keuze.
Hoe zit het met fluoride in tandpasta’s tijdens de zwangerschap? Is het gevaarlijk?
Het gebruik van fluoridetandpasta’s tijdens de zwangerschap wordt aanbevolen om gaatjes bij de moeder te voorkomen. De ingenomen dosis is minimaal en vormt geen bedreiging als het gaat om de mogelijkheid van fluorose. Bovendien voert de professional tijdens de aanbevolen tandartsbezoeken tijdens elk trimester meestal een fluoridebehandeling uit.
Dit is om het gebit van de aanstaande moeder te versterken en complicaties in haar mond tijdens de zwangerschap te voorkomen. Dit is belangrijk omdat het risico op mondaandoeningen als gevolg van slechte hygiëne tijdens de zwangerschap groter is dan de mogelijke problemen die voortvloeien uit het lokale gebruik van het mineraal.
Daarom is het ideaal om te focussen op poetsen, flossen en het eten van voeding die zorgt voor de nodige hoeveelheid fluoride om moeder en baby te beschermen. Het is ook een goed idee om te controleren of het water dat je drinkt verrijkt is of dat het water dat je koopt aan de vereisten voldoet.
Bij het overwegen van het gebruik van een fluoridesupplement in pillen of tabletten, dien je eerst je tandarts te raadplegen. Het is niet de meest aan te raden optie, maar de professional zal weten hoe hij je kan adviseren over wat het beste is voor jouw specifieke geval.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Bellinger, David C. “Is fluoride potentially neurotoxic?.” JAMA pediatrics 173.10 (2019): 915-917. https://fluoridealert.org/wp-content/uploads/bellinger-editorial.2019.pdf
- Maturo, Paolo, et al. “Fluoride supplements in pregnancy, effectiveness in the prevention of dental caries in a group of children.” Oral & implantology 4.1-2 (2011): 23. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3530971/
- Alfaro Alfaro, Ascensión, et al. “Embarazo y salud oral.” Revista Clínica de Medicina de Familia 11.3 (2018): 144-153. http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1699-695X2018000300144
- Maza Moncada, Bryan José. Efectos de la toxicidad del flúor en el estado de salud bucal. BS thesis. Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología, 2020. http://repositorio.ug.edu.ec/bitstream/redug/49667/1/3473MAZAbryan.pdf
- Guerrero-Concepción, Alexander, and Roger Domínguez-Guerrero. “Fluorosis dental y su prevención en la atención primaria de salud.” Revista Electrónica Dr. Zoilo E. Marinello Vidaurreta 43.3 (2018). http://www.revzoilomarinello.sld.cu/index.php/zmv/article/view/1189
- Zaragoza Noguera, Rogelio. “Influencia de la dieta de la embarazada sobre el crecimiento fetal.” (2017). https://dialnet.unirioja.es/servlet/dctes?codigo=153470
- Tenuta, Livia Maria Andaló, et al. “Uso de fluoruros capítulo.”
- Castellano, José, et al. “SP-024: Fluor en el agua: un problema de salud bucal colectiva.” Investigación Clínica 58.1 SI (2017): 744-748. https://go.gale.com/ps/anonymous?id=GALE%7CA505840645&sid=googleScholar&v=2.1&it=r&linkaccess=abs&issn=05355133&p=AONE&sw=w
- Miñana, I. Vitoria. “El flúor y la prevención de la caries en la infancia. Actualización (II)/Fluoride and prevention of dental caries in childhood. Update (II).” Acta Pediatrica Espanola 68.4 (2010): 185. https://www.proquest.com/openview/546becf089c279726e9991d69d8d27d7/1?pq-origsite=gscholar&cbl=31418