De pieken in de productie van moedermelk
Pieken in de productie van moedermelk zijn voor baby’s een groot voordeel. Wanneer doen deze pieken zich voor?
In dit artikel leer je hoe bepaalde hormonen dit proces beïnvloeden. Je zult ook ontdekken waarom je als moeder een fundamentele rol speelt in het gezond eten van je kind.
Prolactine: verantwoordelijk voor de productie van moedermelk
Prolactine is het hormoon dat verantwoordelijk is voor het stimuleren van de borstklieren om moedermelk te produceren. Vanaf het eerste trimester van de zwangerschap verhoogt het geleidelijk zijn activiteit.
Prolactine produceert echter niet meteen melk, omdat de progesteron en oestrogeenspiegels die de placenta produceert, de werking ervan remmen.
Wanneer de placenta wordt verdreven, initieert prolactine de melkproductie, die tot maanden na de bevalling op een hoog niveau wordt gehouden. Bovendien wordt deze stijging van de melkproductie bepaald door de frequentie waarmee de baby drinkt.
Dat wil zeggen, als je vaak borstvoeding geeft, dan neemt het melkpeil toe. Aan de andere kant, als je kind weinig melk drinkt, dan neemt de hoeveelheid in je borsten af.
Wanneer treden pieken in de productie van moedermelk op?
Iedere keer wanneer het kind voedt vermenigvuldigen de prolactine niveaus zich tussen 10 en 20 keer. Hierdoor kunnen er pieken in de productie van moedermelk optreden.
Deze pieken bereiken hun maximale niveau als de baby ‘s nachts aan de borst drinkt – 20 tot 40 minuten na het begin van de stimulus. Deze toename in melk kan ongeveer 3 tot 4 uur duren.
Bovendien liggen de uren waarin je productiepieken kunt bereiken tussen 2 en 6 uur in de ochtend. Daarom is het raadzaam om ‘s nachts borstvoeding te geven wanneer je baby daarom vraagt.
Hoe beïnvloedt oxytocine de moedermelk?
Oxytocine is een hormoon dat begint te werken tijdens de bevalling en borstvoeding. Hierdoor kan de melk spontaan gaan lopen zodra de baby zuigt.
Veel moeders kunnen de effecten van dit hormoon voelen, omdat het een soort samentrekking en tintelingen in de borsten veroorzaakt. Het voelt alsof er melk naar buiten komt en je kunt zelfs een paar druppels zien die beginnen te lekken. Dit staat bekend als de opkomst van melk.
De gedachten van een moeder kunnen oxytocine stimuleren. Daarom spelen ze een sleutelrol bij het opwekken van de melkproductie. In feite kan deze productie worden geactiveerd door alleen al de intentie te hebben om borstvoeding te geven of het gehuil van haar kind te horen.
Omgekeerd heeft negatief denken over borstvoeding een remmende werking. Het kan de hoeveelheid melk verminderen, zelfs tot het punt van leegte.
Waarom zou je je baby ‘s nachts borstvoeding moeten geven?
Het is aan te raden om ‘s nachts borstvoeding te geven, omdat op dat moment de productie van moedermelk gestimuleerd wordt. Het stelt de baby ook in staat om aan te komen.
Het is ook bewezen dat wanneer kinderen borstvoeding krijgen, ze ‘s nachts beter slapen. De reden is dat prolactine ook een ontspannend effect heeft op moeder en baby.
Een andere reden om ‘s nachts borstvoeding te geven, is dat het de kans op infecties bij de moeder verkleint. Het voorkomt ook verstoppingen in de borsten als gevolg van melkophoping. Het is een veelvoorkomend probleem wanneer de baby een lange periode geen borstvoeding krijgt.
Pieken in de productie van moedermelk bereiken hun maximale niveau als de baby ‘s nachts aan de borst drinkt – dit is 20 tot 40 minuten na het begin van de stimulus.
Moet je je hoeveelheid moedermelk verhogen?
In de meeste gevallen is dit niet nodig, omdat elke vrouw van nature in staat is om melk te produceren. Zolang er borstvoeding is door het zogen van een baby, zal er voldoende melk zijn.
Er zijn echter bepaalde extreme omstandigheden waarbij de moeder moet helpen bij het stimuleren van borstvoeding.
Als de baby bijvoorbeeld veel is afgevallen of te vroeg geboren is, dan is een snelle toename van de melkinname noodzakelijk. Een andere factor is de gedwongen scheiding van moeder en kind als gevolg van ziekenhuisbeleid.
In deze gevallen kan de arts medicijnen voorschrijven met galactagogue-effecten. De meest voorkomende is domperidon.
Een andere oplossing is krachtige extractie. Deze praktijk bestaat uit het aftappen van melk uit iedere borst gedurende 5 minuten.
Om dit te doen, wordt gedurende de dag elk uur een borstkolf gebruikt, terwijl ‘s nachts een pauze van 4 uur is toegestaan. Deze methode activeert ook prolactine, wat zorgt voor een snelle toename, zelfs pieken, in de productie van moedermelk.
Kortom, pieken in de productie van moedermelk helpen je kind te voldoen aan de melkvraag die nodig is voor een gezonde en snelle groei. Dit is ongetwijfeld een aspect dat alle nieuwe moeders dagelijks moeten bijhouden en volgen.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Cox, D. B., Owens, R. A., & Hartmann, P. E. (1996). Blood and milk prolactin and the rate of milk synthesis in women. Experimental Physiology. https://doi.org/10.1113/expphysiol.1996.sp003985
- Raeburn, J. (2009). Release of oxytocin and prolactin in response to suckling. BMJ. https://doi.org/10.1136/bmj.286.6365.647
- Kent, J. C. (2006). Volume and Frequency of Breastfeedings and Fat Content of Breast Milk Throughout the Day. PEDIATRICS. https://doi.org/10.1542/peds.2005-1417