De oorsprong en betekenis van de naam Alexander

De naam Alexander is een krijgersnaam met klassieke wortels. Ongetwijfeld is het een mooie optie om te overwegen voor de naamgeving van je kind.
De oorsprong en betekenis van de naam Alexander
Samanta Ruiz

Geschreven en geverifieerd door de docent Samanta Ruiz.

Laatste update: 22 december, 2022

Als je voor je baby een naam zoekt die kracht en geborgenheid uitstraalt, dan mag er in je lijst van favorieten eentje niet ontbreken. Vandaag vertellen we je namelijk over de oorsprong en betekenis van de naam Alexander.

Allereerst moet je weten dat het in Spanje een vrij populaire naam is. Volgens het Spaans Nationaal Instituut voor de Statistiek (INE – Spaanse link) zijn er alleen al in dat land 15.176 mensen geregistreerd met de naam Alexander. In de VS zijn er naar schatting 560.406 personen met deze naam.

Geschiedenis, mythologie en religie zijn grote inspiratiebronnen voor de keuze van een naam. Hier gaan we dus meer leren over deze prachtige naam, die van alles een beetje heeft.

Wat is de betekenis van de naam Alexander?

Alexander komt van het Griekse woord Alexandros, samengesteld uit alexo, dat ‘verdedigen’ betekent, en andros, dat ‘man’ betekent. Door de vereniging van beide woorden wordt Alexander geïnterpreteerd als ‘de beschermer of verdediger van de mensen’.

Tegelijk heeft de naam ook een bijbelse betekenis, zoals hij voorkomt in het Heilige Schrift, waar hij geïnterpreteerd wordt als ‘degene die de mensen helpt’.

De oorsprong van Alexander, een historische en klassieke naam

Alexander is een Engels-Duitse naam waarvan de oorsprong dus Alexandros is, een bekende mannennaam die in het oude Griekenland gebruikt werd.

Hoewel de naam van Griekse oorsprong is – gespeld als Αλέξανδρος-, was het personage dat deze naam in de loop der tijden echter deed overstijgen Alexander de Grote. Hij was namelijk de strateeg en militair leider die koning van Macedonië was en van een groot rijk dat een uitgestrekt gebied van Griekenland tot het Indische subcontinent (Spaanse link) bezette.

Zijn reizen werden gedreven door een dorst naar verovering, maar wekten ook wetenschappelijke belangstelling omdat hij in Europa onbekende flora en fauna aantrof, zoals planten die voor medicinaal gebruik werden aangewend. Bovendien liet Alexander de Grote de afdruk van de klassieke cultuur achter in vele gebieden van Centraal Azië en het Midden-Oosten.

“Hij verspreidde de Griekse cultuur die, versmolten met de culturen van de onderworpen gebieden, doordrong tot taal, politiek, kunst, literatuur en godsdienst. Uiteindelijk veranderde hij de wereld van zijn tijd.”
-Historia NG España-

Een standbeeld van Alexander de Grote
De verbreiding van de naam Alexander over de hele wereld is voor een groot deel te danken aan Alexander de Grote, die koning was van Macedonië en van een uitgestrekt rijk.

Alexander als heilige

Als gevolg van de grote bekendheid die deze naam in de loop der eeuwen kreeg, zijn de data van de herdenking van de heilige Alexander divers en variëren ze van land tot land. Hieronder delen we er daarom enkele:

 • 26 februari: Paus Alexander I Alexandrië (patriarch) – De heilige Alexander van Alexandrië
 • 18 maart: Alexander van Jeruzalem – De heilige Alexander van Jeruzalem.
 • 24 april: Alexander van Lyon – Sint Alexandre van Lyon.
 • 26 augustus: Alexander van Bergamo – Sint Alexander van Bergamo.
 • 28 augustus: Alexander van Constantinopel – Sint Alexander van Constantinopel
 • 6 november: Alexander van Sauli – Sint Alexander van Sauli.

Alexander in andere talen

Waarschijnlijk maakte de roem van Alexander de Grote deze naam dus populair in veel landen, van Europa tot het Midden-Oosten. Als je een meer exotische variant voor je kind wilt overwegen, zijn hier verschillende mogelijkheden:

 • Grieks: Alexandros
 • Arabisch: Iskandar
 • Bulgaars: Aleksandar
 • Catalaans / Frans: Alexandre, Alex
 • Tsjechisch: Alexandr, Ales
 • Wit-Russisch: Aliaksandr
 • Spaans: Alejandro
 • Baskisch: Alesander
 • Italiaans: Alessandro
 • Portugees: Alexandre, Xandinho

Er zijn ook korte varianten die als naam gebruikt worden, zoals Alex, Ale en Sandro. De laatste is bijvoorbeeld erg populair in Italië.

Tennisster Alexander Zverev
Momenteel is de Duitse tennisser Zverev misschien wel de beroemdste drager van de naam Alexander.

Beroemde mensen met de naam Alexander

 • Alexander Dumas: Franse romanschrijver, schrijver en toneelschrijver. Auteur van o.a. De graaf van Monte Cristo en De drie musketiers.
 • Alexander Franz: Hongaarse psychoanalyticus die men beschouwt als een van de grondleggers van de psychoanalytische criminologie.
 • Alexander Fleming: Britse bacterioloog, arts en wetenschapper. Beroemd om de ontdekking van penicilline.
 • Alexander Graham Bell: Wetenschapper en uitvinder van de telefoon.
 • Alexander Ludwig: Canadese acteur, zanger en model. Ster van de hitserie Vikings van The History Channel.
 • Alexander McQueen: Britse kledingontwerper.
 • Alexander Meliss: Beroemde YouTuber. Bekend als Meli.
 • Alexander Popov: Russische zwemmer. Hij was de ster van de Olympische Spelen in Sevilla in 1992 en Atlanta in 1996.
 • Alexander Rodchenko: Russische beeldend kunstenaar, grafisch ontwerper, en fotograaf.
 • Alexander Skarsgard: Zweeds acteur. Ster uit de film The Legend of Tarzan uit 2016.
 • Alexander von Humboldt: Duits natuuronderzoeker en ontdekkingsreiziger. Hij wordt beschouwd als een van de vaders van de geografie.
 • Alexander Zverev: Duitse tennisser van Russische afkomst.

Oorsprong en betekenis van de naam Alexander: Krijger en machtig

De naam Alexander roept een groot temperament , leiderschap, bescherming, en een sterke betrokkenheid bij andere mensen op.

De afkomst van deze naam is boeiend, want hij werd gedragen door krijgers, volksvertegenwoordigers, kerkpredikers, wetenschappers, zangers, filmmakers, schrijvers, en talloze belangrijke mensen wereldwijd.

Nu de oorsprong en betekenis van Alexander je duidelijk zijn, heb je twee mogelijkheden. Of je kiest hem voor je kind, of je blijft zoeken naar de juiste naam. Als je voor het laatste kiest, bieden we je meer mogelijkheden om te onderzoeken. Op onze site vind je namelijk allerlei lijsten met zeer interessante namen!

Als je verder wilt met namen uit de klassieke oudheid, kijk dan bijvoorbeeld eens naar de selectie Griekse namen. Zoek je echter iets moderners en avant-gardistischers, dan kunnen misschien enkele originele namen je ook uitkomst bieden.

Dus, welke naam kies jij voor je kind? Wellicht ook interessant voor jou

59 Jongensnamen die beginnen met de letter E
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
59 Jongensnamen die beginnen met de letter E

Ben je zwanger? Vandaag brengen we je enkele jongensnamen die beginnen met de letter E. We hopen dat ze je inspireren!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.De inhoud van Je Bent Mama is uitsluitend bedoeld voor educatieve en informatieve doeleinden. Deze informatie vervangt op geen enkel moment de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.