De doop van je kind: een unieke en onvergetelijke gebeurtenis

De doop van je kind: een unieke en onvergetelijke gebeurtenis

Laatste update: 26 mei, 2018

Hoewel het iets simpels lijkt, is het organiseren van de doop van je kind en de viering ervan helemaal niet zo eenvoudig. Je hebt voorbereiding, planning en een budget nodig om ervoor te zorgen dat alles soepel verloopt.

Als je de voor de eerste keer moeder bent geworden en niet weet waar je moet beginnen, wees dan niet bang. We geven je hier enkele tips en trucs om de doop van je kind tot een onvergetelijke ervaring te maken.

Een doop plannen

Een doop is een religieuze ceremonie met weinig complicaties. Het dopen van je baby in de katholieke kerk vereist echter wel enige basiskennis.

De priester vraagt vaak aan de toekomstige peetouders om een bijeenkomst bij te wonen waar ze leren wat de doop betekent. Ze leren dan tevens over hun verantwoordelijkheden als peetouders.

Als de kerk het bijwonen van zo’n bijeenkomst niet vereist, zal de priester jou en de peetouders tijdens de ceremonie begeleiden.

Het belangrijkste is dat de peter en de meter deelnemen aan de voorbereiding van de gebeurtenis.

Je zou kunnen voorstellen dat ze de verantwoordelijkheid op zich nemen om de kleertjes of cadeautjes voor je baby te kopen. Vanzelfsprekend moeten de peetouders zich verbinden aan het correct uitvoeren van deze religieuze ceremonie.

Onthou dat deze gebeurtenis een spirituele betekenis en bedoeling heeft voor je baby. Dit moet van het begin af aan duidelijk zijn.

Als je ervoor kiest om je baby te laten dopen, is het absoluut noodzakelijk dat je deze ceremonie respecteert. En hetzelfde geldt voor je gasten.

De peetouders van je kind kiezen

De mensen die je uitkiest om de peetouders van je baby te zijn, moeten goede vrienden of familie zijn. Ze moeten niet alleen toegewijd zijn aan je kind maar tevens aan de rol van peetouders.

Volgens de katholieke traditie moeten de peetouders van een kind voor het kind zorgen als de ouders niet aanwezig zijn. Ze moeten ook er ook op toezien dat het kind wordt groot gebracht met het katholieke geloof.

De peetouders van je kind kiezen
De al-lang-uit-het-oog-verloren vriendin van de moeder en de oude drinkebroeder van de vader zijn waarschijnlijk niet de beste kandidaten.
Het is het beste om goede vrienden of familie te kiezen die echte affiniteit hebben met je baby. In die zin kunnen familieleden een uitstekende optie zijn.

Kortom, het kiezen van de peetouders van je baby is niet iets dat lichtvaardig moet worden gedaan. Kies mensen waarvan je verwacht dat ze een positieve invloed op het leven van je kind zullen hebben.

De doop van je kind moet plaatsvinden in een kerk in jouw gemeenschap

Het is waar dat je je baby in elke kerk kunt laten dopen. Het is echter het beste om de kerk in jouw eigen gemeenschap te kiezen.

Op deze manier kun je constant contact houden. Het zal allemaal afhangen van de tradities wat betreft religie en familie van de beide ouders.

Het is waarschijnlijk een goed idee om de doopceremonie van je baby te laten plaats vinden in de gemeenschap waar je baby zal opgroeien.

Op die manier kan je kind als hij ouder is, de rest van de sacramenten, zoals communie, in dezelfde genootschap uitvoeren.

Hou je bij een gematigd budget met betrekking tot het feest

Sommige ouders besteden exorbitant veel geld aan de viering van de doop van hun kind. Maar de waarheid is dat je geen fortuin hoeft uit te geven.

Het is toch niet nodig om een grote feestzaal te huren, een extravagante maaltijd te serveren of een DJ in te huren? Totaal onnodige luxe als je er goed over nadenkt.

De doop van je kind moet worden herinnerd om zijn speciale betekenis en niet vanwege het gat dat het in je financiën heeft geslagen.

Hou in gedachten dat het organiseren van een duur feest financieel heel zwaar kan zijn. Vergeet ook niet dat je in de komende jaren genoeg verjaardagsfeestjes en kerstvieringen te financieren zult hebben.

Als financiën een punt zijn, hou het dan simpel. De beste manier om de viering van de doop binnen het budget te houden, is door het feestje intiemer te maken.

Nodig alleen goede vrienden en familie uit. In plaats van een kapitaal uit te trekken voor allerlei verschillende diensten, kun je je eigen buffet voor de gasten organiseren.

Hou je bij een gematigd budget met betrekking tot het feest

Mogelijkheden voor een feest om te overwegen

In plaats van een dure evenementenhal te huren, kun je het feest in je eigen huis plannen. In sommige steden kun je tuinen of andere ruimtes huren die voor dit soort feesten geschikt zijn.

Een buitengebeuren kan zowel aangenaam als budgetvriendelijk zijn. Kortom, onthoud dat er veel dingen zijn die je zelf kunt doen in plaats van iemand ervoor in te huren en dus te betalen.

Vandaag de dag kiezen veel ouders ervoor om hun baby’s doop samen met hun eerste verjaardag te vieren. Als dit een goede optie lijkt, praat dan met je kerk. Probeer de doop te plannen in een weekend rond de geboortedatum van je kind.

Zoals je ziet, zijn er verschillende nuttige strategieën om de doop van je baby te kunnen vieren zonder stress.

Maar onthoud: het belangrijkste van de doop van je kind is de onvolprezen zegen die op het leven van je kind wordt gelegd


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.