De beste borstvoedingsposities voor jou en je baby
Je kan verschillende posities kiezen op basis van je fysieke conditie en wat je het meest comfortabel vindt. Daarnaast kan je houding ook afhankelijk zijn van wat je baby comfortabel vindt.
Welke positie je ook kiest, check of je baby de borst goed vast kan houden zodat hij correct zuigt. Zijn mond moet bijvoorbeeld open zijn met de tong die van onder de tepel vasthoudt en de lippen naar buiten. Daarnaast moeten zowel de kin en de neus de borst aanraken.
De 4 beste borstvoedingsposities
De buikligging
Dit is de meest voorkomende houding bij alle zoogdieren. Het is ook goed voor mensen omdat de baby zelf naar de borst kan zoeken en naar de ander kan gaan wanneer hij dat wil.
Voor deze positie moet je achterover of op je rug liggen. Leg de baby op zijn buik op jouw buik met zijn hoofd tussen je borsten. Omdat de baby zijn hele lichaam op jou ligt hoef je hem niet vast te houden: je hoeft hem alleen maar in de gaten te houden.
Een pasgeborene zal er ongeveer 10 tot 60 minuten over doen om de borst te vinden. Naarmate hij ouder wordt zal het steeds sneller gaan. Dan zal het minder dat 10 minuten duren.
Zittend borstvoeding geven
Wanneer de moeder rechtop of iets achterover zit zijn er een aantal opties voor het plaatsen van de baby.
De madonna-houding
De moeder zit en houdt de baby tegen haar borst met de voeten naar de andere borst. Als de baby een borst weigert kan je zijn voeten naar de andere kant schuiven zodat hij het gevoel heeft dat hij zuigt aan de borst die hij normaal wel accepteert.
Rugbyhouding
Dit is wanneer de baby tijdens het zuigen op zijn rug ligt met zijn lichaam onder zijn moeders’ arm en zijn voeten naar de rug van zijn moeder. Dit is zonder twijfel een van de beste borstvoedingsposities. Dit geldt vooral als je een keizersnede hebt gehad, omdat de baby geen druk zal uitoefenen op de wond. Daarnaast zijn de melkgangen volledig open en er zullen er geen verstoppingen ontstaan door melkretentie.
Rechtop borstvoeding geven of de koalahouding
Met deze houding zit de moeder met haar kind, ook zittend, op één van haar benen. Op deze manier blijft hij rechtop zitten. Deze positie is goed voor het maken van oogcontact en voorkomt dat baby’s zich verslikken wanneer ze te snel zuigen. Het wordt aanbevolen dat de tepel omhoog wijst zodat er een goed deel van de borst eronder overblijft waar de baby aan vast kan houden.
De liggende houding
In deze houding ligt de baby op zijn zij op tegen je aan. Op deze manier kan je rusten terwijl je borstvoeding geeft.
Dit is ook één van de beste borstvoedingsposities als de baby erg zwaar is of je nog moet herstellen van de bevalling. Voor deze positie kunnen de voeten van je baby zowel naar je hoofd als naar je buik wijzen.
De positie die de moeder kiest is afhankelijk van haar fysieke gezondheid en hoe ze zich het meest comfortabel voelt terwijl ze haar baby borstvoeding geeft.
Op handen en voeten
Hoewel deze positie niet erg vaak voorkomt is het een goede optie voor moeders die lijden aan mastitis, omdat het het legen van de melkgangen vergemakkelijkt. Bij deze positie moet je de baby op zijn rug neerleggen en zelf op handen en knieën zitten, met je benen vlakbij zijn hoofd. Dan kan je naar voren leunen en je borst naar zijn mond brengen.
Waar moet je rekening mee houden tijdens het geven van borstvoeding?
Het is belangrijk dat je voorbereid bent en een aantal noodzakelijke dingen bij de hand hebt, want je zal veel uren borstvoeding moeten geven. Een paar dingen die je bij je moet hebben zijn:
- Een goede stoel waar je borstvoeding op kan geven.
- Kussens om je armen op te laten rusten terwijl je je kind vasthoudt en andere kussens voor de onderrug en je nek, maar ook voor de plek waar je knieën buigen.
- Boeken om te lezen, zakdoekjes, een glas water en andere dingen die je nodig kan hebben zodat je niet op hoeft te staan.
Nu je je kennis over de beste borstvoedingsposities hebt verbreed kan je degene gebruiken die je het fijnst vindt of het meest comfortabel is voor jou en je baby.
Als laatste moet je onthouden dat borstvoeding geven een band van liefde creëert en je kind gelukkig, sterk en gezond maakt.