Wat heb je allemaal nodig om borstvoeding te geven?

Wat heb je allemaal nodig om borstvoeding te geven?

Laatste update: 08 november, 2018

Moedermelk wordt aanbevolen als enige voedselbron voor baby’s tijdens de eerste zes maanden van het leven. Iedere moeder beslist echter zelf of ze wel of geen borstvoeding gaat geven. Als je besluit om het te doen, wat heb je nodig om borstvoeding te geven?

Als we voor het eerst moeder worden, is het normaal om fouten te maken als we benodigdheden verzamelen. Soms kopen we dingen die niet nodig zijn of die blijken te zijn wat we gehoopt hadden. In sommige gevallen, kunnen we zoveel fouten maken als we willen en het moederschap op onze manier aan te pakken.

Ook al is borstvoeding het beste voor een pasgeboren baby en de moeder, het is niet altijd gemakkelijk. Het is niet gewoon je baby oppakken en hem voeden. Tegelijkertijd moeten we toegeven dat deze mooie taak een sleur kan worden, saai en vermoeiend.

Wat heb je nodig om borstvoeding te geven?

Comfort tijdens de borstvoeding is heel erg belangrijk. Ook al weten we dat voeding nodig is, is het niet altijd praktisch. We zullen niet altijd thuis zijn of in de juiste omstandigheden die borstvoeding gemakkelijk maken. Dus is het beter om de benodigdheden te hebben om ook buiten de ideale omstandigheden om borstvoeding te kunnen geven.

Benodigdheden voor borstvoeding

Soms kan het nodig zijn om een bepaalde tijd niet bij je baby te zijn, wat betekent dat je melk moet kolven en bewaren. Het is handig om de juiste middelen te hebben die dit zo gemakkelijk mogelijk maken.

Voedingskleding

Niet al je kleren kunnen gedragen worden als je borstvoeding geeft. Daarom is het belangrijk om een aantal kledingstukken beschikbaar te hebben die geschikt zijn voor borstvoeding. Er zijn speciaal ontworpen shirts voor borstvoedende moeders. V-hals shirts of shirts met knopen aan de voorkant zijn ideaal en mogen niet ontbreken in je garderobe.

De meeste voedingskleding heeft mooie ontwerpen en lijkt niet eens gemaakt te zijn voor borstvoeding. Deze zijn ideaal als we buitenshuis borstvoeding moeten geven, want we kunnen erin uitgaan zonder onze stijl op te hoeven geven. Ze komen ook in verschillende soorten zoals jurken met een dubbele laag, nachthemden, topjes en truien.

Behalve shirts en verschillende stijlen kleding zijn beha’s ook essentieel. Gedurende de tijd dat je borstvoeding geeft kunnen je borsten in omvang en gewicht toenemen. Dus een goede beha heb je nodig om borstvoeding te geven. Daarbij kan het lastig zijn om je bh los en vast te maken. Daarom hebben voedingsbeha’s een mechanisme dat je borstvoeding laat geven zonder dat je de beha uit hoeft te doen.

Nodig om borstvoeding te geven

Welke accessoires heb je nodig om borstvoeding te geven?

  • Borstkolven. Dit apparaat lijkt misschien onnodig, maar kan erg handig zijn. In het begin, als we net wennen aan de borstvoeding, moeten de borstklieren gestimuleerd worden. Een borstkolf is handig als we de voeding van de baby willen reguleren, maar ook als we een voorraad willen hebben voor als iemand anders voor de baby zorgt.
  • Tepelbeschermers. Dit zijn siliconen kapjes die de tepel bedekken maar een gaatje laten waar de baby melk door kan drinken. Ze zijn handig om tepelkloven te voorkomen.
  • Voedingskussens. Kussens zijn belangrijk om een goede houding te hebben tijdens het voeden. Ze ondersteunen de baby en zijn comfortabel, terwijl de baby in de elleboog van de moeder ligt. Je kunt de voedingskussens vervangen gewone kussens als deze niet het gewenste resultaat geven.
  • Tussen de voedingen door kun je melk lekken. Dit zorgt voor ongemak en kan je kleding nat maken. Zoogcompressen zijn een soort inlegkruisjes die je in je beha kunt leggen. Het is belangrijk dat deze goed absorberen om spruw te vermijden.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.