De angst voor poppen bij kinderen

Hoewel poppen voor sommige kinderen leuk zijn, kan het voor anderen grote angsten opwekken en zelfs een fobie worden. Vandaag zullen we de angst voor poppen nader bekijken.
De angst voor poppen bij kinderen
María José Roldán

Geschreven en geverifieerd door de psychopedagoog María José Roldán.

Laatste update: 22 december, 2022

Marionetten of poppen zijn speelgoed dat gemakkelijk te maken is met weinig middelen en materialen. Tegelijkertijd zijn ze ook gemakkelijk te vinden in elke speelgoedwinkel. Kinderen kunnen ze gebruiken om spelletjes na te maken en zichzelf uit te drukken. Ze zijn ook een geweldig hulpmiddel voor opvoeders en psychologen. Soms zijn er echter kinderen die angst voor poppen hebben. Waarom gebeurt dit?

Dit soort irrationele angst voor poppen wordt ‘popfobie’ genoemd en komt vaker voor dan je zou denken. Het is belangrijk om kinderen die dit soort angst hebben te begrijpen om hen te helpen deze te overwinnen.

Angst voor poppen

Hoewel poppen voor sommigen heel leuk kunnen zijn, kunnen anderen een irrationele en onbeheersbare angst voelen. En als een kind bang is voor poppen en de behandeling vindt niet plaats in de kindertijd, kan de angst zelfs doorwerken tot in de volwassenheid.

Als deze angst de kwaliteit van leven van het kind dat eraan lijdt verandert, dan beschouwen experts het als een fobie. En het is belangrijk dat ouders en professionals er alles aan doen om het kind te helpen het te overwinnen.

Een jonge jongen die schreeuwt van angst.

Voor degenen die geen angst of paniek hebben met betrekking tot poppen, lijkt het misschien absurd om te denken dat anderen dat wel hebben. Maar in werkelijkheid, voor degenen die er last van hebben, is het een zeer reële angst en hebben ze het erg moeilijk.

Pupafobie heeft te maken met andere fobieën zoals automatonofobie ( angst voor mensachtige figuren – Engelse link) of pediofobie (angst voor poppen). Het kan ook te maken hebben met coulrofobie, dat is de angst voor clowns of mimespelers. Dit hangt allemaal af van het soort angst of paniek dat het kind heeft en hoe het het ervaart.

De symptomen van angst voor poppen

De symptomen van een poppenfobie zijn afhankelijk van de ernst waarmee het kind ze ervaart. Lichamelijke symptomen kunnen duizeligheid, een gevoel van onwerkelijkheid, hoofdpijn, hartkloppingen, misselijkheid en paniekaanvallen zijn.

Maar naast de lichamelijke klachten zijn er ook de psychische. Deze treden op wanneer het kind of de adolescent zich ervan bewust is dat hun angst irrationeel is en hun gedachten vervormd zijn. Ze kunnen echter niet anders dan de poppen of handpoppen vermijden vanwege het onaangename gevoel dat ze ze geven. Dit kan problemen met het gevoel van eigenwaarde veroorzaken bij de getroffen persoon.

De mogelijke oorzaken van angst voor poppen

Angst voor poppen kan bepaalde oorzaken hebben waar je rekening mee moet houden, hoewel de meeste onbekend zijn. Het kan zijn dat het kind een of andere traumatische ervaring heeft gehad met dit soort speelgoed. Het is ook mogelijk dat ze een genetische aanleg hebben om aan fobieën te lijden of dat hun persoonlijkheidskenmerken hen er vatbaarder voor maken.

Met dit in gedachten moeten we echter ook onthouden dat dit in de meeste gevallen gebeurt vanwege een onaangename ervaring. Het kan zijn vanwege een enge film of verhaal, een slechte ervaring met poppen, een droom, enz…

Op wie heeft het het meeste invloed?

Dit soort angsten en fobieën treffen kinderen en adolescenten meestal meer dan volwassenen. Het is ook een fobie die, met volwassenheid en een begrip van wat echt is en wat niet, kan worden overwonnen. Begrijpen waarom kleintjes bang zijn voor dergelijke poppen is noodzakelijk om de irrationele en onbeheersbare paniek te overwinnen.

Hoe angst overwinnen?

De grootste uitdaging is in de eerste plaats om de angst voor poppen te overwinnen. Het is belangrijk om het kind en zijn specifieke toestand centraal te stellen om het zo goed mogelijk te kunnen helpen. Daarom is het zien van een professional essentieel. De professional zal helpen om de hele situatie rond de angst te kanaliseren en te weten dat er maar één angst is of meerdere.

Een jong meisje verstijfd van angst.

Zodra de angst of poppenfobie is gediagnosticeerd, zou er idealiter psychotherapie moeten zijn door middel van een cognitief-gedragsdesensibilisatieproces waarbij het kind zijn angst mogelijk kan overwinnen door middel van professionele technieken. Het kind zal van de angst af kunnen komen dankzij de hulp van een professional die het proces continu zal volgen.

De fobie voor marionetten of poppen kwijtraken

Het is niet gemakkelijk om een fobie of angst te overwinnen, dus het is een langzaam en complex proces. Het moet op de juiste manier worden benaderd zodat het niet verergert en hiervoor zal het altijd nodig zijn om in handen te zijn van een goede deskundige. Het doel is dat de persoon voor de poppen kan staan zonder angst te ervaren.

In een gecontroleerde omgeving en samen met een professional moeten therapeutische technieken in de praktijk worden gebracht door de geleidelijke blootstelling van de poppen. Zo zal de geest van de persoon in staat zijn de ervaring over te nemen en te internaliseren en een einde te maken aan de irrationele gedachten en onaangename symptomen die ze ervaren.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Méndez Carrilo, F, X. (2012) Miedos y temores en la infancia: Ayudar a los niños a superarlos. Editorial: Pirámide.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.