Voordelen van spelen met poppen in de vroege kinderjaren

Heb je ooit wel eens met je kinderen met poppen gespeeld? Het is uitstekend speelgoed om creativiteit en verbeeldingskracht te stimuleren! Ontdek meer over de voordelen van het spelen met poppen.
Voordelen van spelen met poppen in de vroege kinderjaren
María José Roldán

Geschreven en geverifieerd door de psychopedagoog María José Roldán.

Laatste update: 22 december, 2022

Spelen met poppen is een van de meest leerzame activiteiten waaraan je je kinderen kunt blootstellen. Een kind zien spelen met een pop kan leuk en vermakelijk lijken. Maar met poppen spelen is zoveel meer dan dat.

Als je alle voordelen van deze activiteit beseft, wil je misschien thuis een mand met poppen hebben om de volledige ontwikkeling van je kinderen in hun vroege kinderjaren te stimuleren.

Soorten poppen voor kleine kinderen

Het mooie van poppen is dat het geen dure modellen hoeven te zijn om ervan te genieten. Een sok kan al een heel leuk poppetje zijn voor kinderen.

In die zin spelen kleintjes graag verstoppertje, en een pop kan de perfecte metgezel zijn voor deze activiteit. Dus maak er een van een papieren zak of probeer er een te maken van touw met kartonnen dozen of wc-papierrollen.

Het doel van de pop is om interactie, een leuke dialoog en zelfs een verrassingselement te creëren in spel- en leeractiviteiten. Spelen met ze is gunstig voor de ontwikkeling van je kind in de eerste leerjaren. Dus hieronder gaan we enkele voordelen noemen van het spelen met poppen voor kinderen.

Een moeder en haar dochter spelen met poppen.

Voordelen van spelen met poppen

Ten eerste moet je weten dat dit draagbare speelgoed de potentie heeft om taalvaardigheid, creativiteit, sociaal bewustzijn en meer te verbeteren. Mis de volgende voorbeelden niet van hoe poppen grote voordelen kunnen bieden voor de ontwikkeling van kinderen.

Taal ontwikkeling

Kinderen houden ervan om ‘gesprekken’ te voeren met poppen. Elke verbale interactie met deze poppen zal de taalontwikkeling stimuleren. Kleintjes, die over het algemeen verlegen zijn, profiteren echt van de mogelijkheid om de pop hun stem te laten zijn.

Het is ook mogelijk om een gesprek te voeren tussen twee poppen. Door er één in elke hand te gebruiken, kun je een dialoog voeren tussen twee personages.

Sociale ontwikkeling

Een verlegen kind of iemand die nog sociale vaardigheden leert, heeft de mogelijkheid om socialer te zijn door middel van een pop. Hij wordt namelijk de woordvoerder van de groep. Daarom kan een pop de stem zijn die wordt gebruikt om tafelmanieren of andere sociale vaardigheden te corrigeren.

Het kan ook de instructeur worden en kinderen luisteren vaak graag naar de pop die hen leert sociaal te zijn. In die zin is het niet de stem van hun moeder of vader die de regels opnieuw bepaalt, maar een leuk poppenpersonage.

Emotionele ontwikkeling, een van de voordelen van het spelen met poppen

Poppen kunnen kinderen ook leren over hun emoties. Kleintjes kunnen communiceren met deze poppen terwijl ze hun vermogen delen om gelukkig, verdrietig, boos, grappig of jaloers te zijn…

In die zin kunnen kinderen deze emoties ook uiten zonder het gevoel te hebben dat ze iemand van streek zullen maken, omdat hun karakter degene is die deze emoties voelt. Spelen met de poppen helpt om de kenmerken van sympathie en empathie te ontwikkelen. Kinderen ervaren dit soort expressie ook wanneer ze deelnemen aan symbolische spelletjes.

Luistervaardigheid

De pop in je hand kan de kleintjes aanmoedigen om te luisteren terwijl je ze instructies geeft of een verhaal vertelt. Ze kunnen hen helpen rijmpjes en liedjes te leren, terwijl ze ook de pop imiteren.

Motorische vaardigheden

Er zijn een aantal motorische vaardigheden die kinderen kunnen verbeteren door met poppen te spelen. De fijne beweging die nodig is om een pop te gebruiken, helpt bijvoorbeeld bij de behendigheid en het gebruik van vingers om hem te manipuleren, en het verbetert de fijne motorische coördinatie.

Bovendien helpen poppen bij hand-oogcoördinatie wanneer de pop in verschillende richtingen moet lopen en bewegen. Al deze vaardigheden verbeteren het evenwicht en de gerichtheid, terwijl het kind er veel plezier mee heeft om ermee te spelen.

Zelfvertrouwen ontwikkelen

Het opvoeren van een poppenkast gebeurt vaak spontaan wanneer kinderen toegang hebben tot poppen. Het is echt bemoedigend om te zien hoe kleintjes hun zelfvertrouwen ontwikkelen door met een pop om te gaan. Naarmate hun zelfvertrouwen groeit, leren ze hun vaardigheden graag aan vrienden of familieleden.

Twee zelfgemaakte sokpoppen.

Creativiteit, nog een groot voordeel van het spelen met poppen

Alsof dat nog niet genoeg is, stimuleren poppen creativiteit op verschillende niveaus. Je eigen poppen maken van gerecyclede sokken of papieren zakken is slechts het beginpunt. Er zijn veel interessante manieren om je eigen personages te maken.

De creativiteit blijft stromen terwijl kinderen hun eigen poppenkast maken. De show vereist een eenvoudig poppentheater. Het voor dit doel decoreren van bijvoorbeeld een oude kartonnen doos draagt bij aan de creativiteitsfactor.

Verhalen vertellen en op volgorde zetten

Verhalen vertellen komt tot leven met poppen. Het navertellen van favoriete sprookjes is een geweldige manier om een poppenkast op te voeren. Leren om het rijmende deel van een verhaal te herhalen, helpt bij het geheugen. Het stelt kinderen in staat om de personages in hun verhalen te worden en zelfs heel kleine kinderen kunnen meedoen aan de actie.

Kortom, realiseer je je alle voordelen van het spelen met poppen? Je mag deze kans niet missen voor je kinderen om thuis een prachtige mand met poppen te hebben om mee te spelen wanneer ze maar willen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Artola Gónzale, T., Huego, M., A. (2006) Cómo desarrollar la creatividad en los niños. Editorial: PALABRA.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.