Borstvoeding voedt de ziel en verwarmt het hart

Borstvoeding voedt de ziel en verwarmt het hart
María Alejandra Castro Arbeláez

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Laatste update: 28 oktober, 2018

Borstvoeding is meer dan gewoon voeding voor de baby. Het voedt ook de ziel, verwarmt het hart en sust angsten en eenzaamheid. Het is vooral iets dat een emotionele band opbouwt.

Soms vervullen deze gewone en banale taken, zoals borstvoeding of een flesje geven aan een baby, veel meer functies dan we oorspronkelijk dachten. De emotionele aspecten die deel zijn van deze dagelijkse bezigheid, en waaraan je zes maanden tot twee jaar van je leven besteed, helpen een band en hechting te creëren tussen jou en je kind.

Zonder het te merken zal je baby, in de tijd die je besteed hebt aan borstvoeding, groeien in de zin van aandacht, gewaarwording, zicht en communicatie. Dit komt doordat iedere moeder tegen haar baby praat en zingt terwijl ze borstvoeding geeft, en hem vertelt hoe veel ze van hem houdt.

Maar we kunnen ook de vaders niet vergeten, die flessenvoeding geven en zich emotioneel verbinden met hun kleintjes, hen wiegen, strelen en tegen hen praten. Hij voedt ook het hart en de ziel van de baby.

Borstvoeding, een persoonlijke keuze, koestert het leven

Borstvoeding voedt de ziel

Borstvoeding is een persoonlijke keuze voor iedere moeder. Alleen zij kan besluiten om het te doen, en alleen zij kan besluiten wanneer ze de borstvoeding wil afbouwen.

Organisaties zoals WHO (World Health Organization) raden aan om tenminste de eerste zes maanden tot twee jaar borstvoeding te geven. Op deze manier kun je het immuunsysteem van de baby versterken en ook barrières creëren tegen catarrale koorts, hersenvliesontsteking, oorontsteking, bronchitis, longontsteking en meer.

Tegelijkertijd is het ook bekend dat borstvoeding veel voordelen heeft voor de moeder, zoals een verminderde kans op kanker (tussen 11% en 20%) of osteoporose op een jonge leeftijd.

Er zijn veel voordelen en weinig nadelen. Ja, het is een proces dat tijd en toewijding vergt. De moeder moet ook in staat zijn om werk en andere verantwoordelijkheden te kunnen combineren.

Degenen die erin slagen, hebben echter hun kinderen borstvoeding gegeven tot het voldoende zou moeten zijn. Het is een geschenk vol emoties die voor altijd in je herinneringen blijft.

Ik geef een fles en verbind me ook met mijn baby

Flessenvoeding

Nee, de moeder die ervoor kies om flessen te geven is geen slechte moeder. En ook de moeder die formule moesten geven omdat ze zelf niet in staat waren om voldoende melk te produceren zouden ook geen spijt moeten hebben. Je baby voelt zich net zo geliefd, tevreden en gelukkig.

  • We weten dat de maatschappij ons vaak vertelt wat we wel en niet moeten doen. Daarom worden veel moeders bekritiseerd als ze ervoor kiezen om hun baby’s formulemelk te geven. Of misschien wordt hen gezegd dat “dit niet dezelfde band geeft als borstvoeding kan geven”.
  • Borstvoeding is magisch; daar is geen twijfel over. Maar wat een hechte band schept is gewoon onze baby’s dichtbij ons houden, lichaamswarmte te geven, zacht tegen ze te praten, zingen, lachen en fluisteren om hun angsten te sussen en zintuigen te stimuleren.

Het contact tussen een moeder en kind wordt ook opgebouwd met een fles erbij. Het oogcontact, strelende handen en glimlachen worden gedeeld en oprechte liefde wordt gevoeld. Dit zorgt voor een sfeer van vrede en balans.

Ik zal borstvoeding geven zo lang ik wil, en jij het wilt …

Borstvoeding verwarmt het hart

Je baby wordt verwend. Hij hangt nog aan je rokken. Ze wordt steeds maar verwend. Hij eet niets. Ze zuigt alle kracht uit je vandaan. Hij wordt straks een verschrikkelijk en kinderachtig persoon…

Dit zijn de meestvoorkomende commentaren die moeders horen als ze nee zeggen tegen het afbouwen van borstvoeding als vrienden, grootmoeders, buren, enzovoort. Hen vertellen dat het hoog tijd is. Veel van deze mensen weten niet dat soms het kind niet  “verwend” is maar “goed opgevoed.”

Als je langer dan een jaar borstvoeding wilt geven, is het een persoonlijke keuze. En als je twee kinderen tegelijk borstvoeding wilt geven, kan alleen jij die beslissing maken. Jij bent immers degene die het moet doen.

Als je kind al loopt en rondrent en nog steeds naar de borst vraagt, is het aan de moeder en haar kind om te besluiten of ze hiermee doorgaan, wetende dat deze fysieke band vroeg of laat toch op een natuurlijke manier eindigt.

Concluderend, borstvoeding geven is prachtig en staat ons toe om die magische band met ons kind te versterken. Het is een persoonlijke keuze, net zoals het afbouwen ervan. Geef iedere vrouw de vrijheid om te kiezen hoe ze haar kleintjes opvoedt.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.