Natuurlijke remedies tegen hoofdpijn tijdens de zwangerschap

Als je last hebt van hoofdpijn tijdens de zwangerschap, ontdek hier dan de natuurlijke remedies om dit ongemak te verbeteren.
Natuurlijke remedies tegen hoofdpijn tijdens de zwangerschap

Laatste update: 20 oktober, 2021

Hoofdpijn tijdens de zwangerschap is betrekkelijk normaal. De hormonale veranderingen hebben veel te maken met het toenemen van de frequentie ervan. Met het gebruik van bepaalde natuurlijke middelen kun je de intensiteit van dit ongemak echter verbeteren.

In elk geval is het altijd raadzaam eerder in te zetten op een verandering in gewoonten dan op een geneesmiddel, want stress veroorzaakt vaak lichamelijke symptomen als deze.

Bovendien moet je, voordat je een geneesmiddel (zelfs natuurlijke) gebruikt, je arts raadplegen en hem of haar laten adviseren over de voor jou meest geschikte dosis en dosering.

Waarom heb je hoofdpijn tijdens de zwangerschap?

Vrouwen kunnen tijdens de zwangerschap hoofdpijn krijgen als gevolg van bepaalde lichamelijke veranderingen die in deze tijd optreden. Bijvoorbeeld hormonale schommelingen en een groter bloedvolume in het lichaam. Beide hebben de neiging dit soort ongemak te veroorzaken, vooral in het eerste trimester.

Deskundigen menen dat een verhoogde bloeddruk ook een van de belangrijkste oorzaken van hoofdpijn en migraine is, volgens een studie gepubliceerd in The Lancet (Engelse link). In elk geval is de pathofysiologie van het probleem niet helemaal duidelijk en zijn er verschillende factoren die dit symptoom kunnen uitlokken: vermoeidheid, stress en gebrek aan beweging, onder andere.

Pijnstillende remedies

Als het de bedoeling is de intensiteit en de frequentie van hoofdpijn tijdens de zwangerschap te verminderen, zijn er verschillende strategieën die je kunt toepassen. De eerste is het verbeteren van de voedingsgewoonten. Daaronder gaat het om het vermijden van voedingstekorten, voorrang geven aan de consumptie van verse voedingsmiddelen boven ultra-verwerkte, en het verminderen van de cafeïneconsumptie, zoals onderzoek dat in Nutrients (Engelse link) gepubliceerd is aantoont.

Bovendien is het van essentieel belang dat zwangere vrouwen voldoende gehydrateerd blijven en ongeveer 8 koppen water per dag drinken. Zo zijn ze zeker van de nodige water- en elektrolytenbalans om veranderingen in de bloeddruk te voorkomen.

Tot slot moeten we wijzen op het belang van een goede houdinghygiëne. Vooral als ze verscheidene uren voor het computerscherm of in de autostoel doorbrengen. Spierspanning in het nekgebied kan de kans op hoofdpijn namelijk vergroten.

Natuurlijke remedies tegen hoofdpijn tijdens de zwangerschap

Wat als de hoofdpijn migraine is?

Bij terugkerende migraine moet je je wenden tot ontspanningsgewoonten, want dit probleem wordt sterk in verband gebracht met stress. Bepaalde praktijken zoals meditatie of lichaamsbeweging kunnen dus veel helpen.

Het is ook nodig dat zwangere vrouwen elke nacht goed rusten en daarvoor moet je je routine verzorgen. Het is belangrijk vroeg naar bed te gaan, blootstelling aan beeldschermen in de uren ervoor te vermijden en een goede houding in bed aan te nemen.

Uit voedingsoogpunt kan het helpen de consumptie van vette vis en groenten in je maaltijdplan te verhogen. Beide groepen hebben namelijk ontstekingsremmende eigenschappen, die het voorkomen van migraine positief kunnen beïnvloeden.

Het is echter belangrijk de aanbevolen wekelijkse dosis van dit soort vis niet te overschrijden, vanwege het risico op kwikvergiftiging.

Wanneer naar de dokter gaan?

Zwangere vrouw op controle

Als de hoofdpijn te vaak voorkomt of invaliderend wordt, moet je naar de dokter. Hetzelfde geldt als het gepaard gaat met braken dat niet ophoudt of koorts.

Komen deze episodes van tijd tot tijd terug, dan moet je misschien kiezen voor een behandeling met medicijnen. Soms is het veranderen van je leefgewoonten niet voldoende om belangrijke verbeteringen te bereiken.

Hoofdpijn, een veel voorkomend probleem tijdens de zwangerschap

Het is heel gewoon dat vrouwen tijdens de zwangerschap last hebben van hoofdpijn, vooral in het eerste trimester van de zwangerschap. Daarom is het heel belangrijk dat je gezonde leefgewoonten bevordert, zoals een goed dieet en regelmatige lichaamsbeweging.

Bovendien is het van groot belang dat je stressvolle situaties, cafeïne en natuurlijk giftige stoffen vermijdt. Deze verhogen niet alleen de frequentie van pijnlijke episodes, maar zijn ook schadelijk voor de foetus.

Als de pijn invaliderend wordt of gepaard gaat met koorts of braken dat niet overgaat, moet je zo snel mogelijk naar de eerste hulp gaan. Wellicht ook interessant voor jou

Een lage buik tijdens de zwangerschap: wat betekent dat?
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
Een lage buik tijdens de zwangerschap: wat betekent dat?

Een lage buik tijdens de zwangerschap wordt beïnvloed door verschillende factoren, zoals de groei van de baby, de houding en de kenmerken van de mo...