Wanneer naar het ziekenhuis gaan om te bevallen

De angst om niet op tijd in het ziekenhuis aan te komen om te bevallen komt bij veel toekomstige moeders voor. Hier enkele tips om te herkennen dat het bijna zo ver is.
Wanneer naar het ziekenhuis gaan om te bevallen

Geschreven door Redactieteam

Laatste update: 23 september, 2024

De grootste angst van veel zwangere vrouwen is het niet herkennen van de symptomen die erop wijzen dat de geboorte nabij is en dat ze naar het ziekenhuis moeten gaan. Ze zijn vooral bang om het ziekenhuis niet op de tijd te bereiken.

In dit artikel zullen we enkele tips bespreken die kunnen helpen om dit speciale moment te herkennen.

Om het ongemak te voorkomen van steeds heen en weer naar het ziekenhuis te moeten gaan omdat het nog steeds geen tijd is om te bevallen, is het beter om de signalen te leren herkennen die erop wijzen dat de bevalling begonnen is.

Wat moet je doen voordat je naar het ziekenhuis gaat om te bevallen?

De bevalling vereist bepaalde voorbereidingen voordat het speciale moment daar is.

  • Ouders moeten beslissen of ze rechtstreeks naar de verloskamer gaan of ervoor kiezen om een gynaecoloog of vroedvrouw bij hen thuis te laten komen om te helpen bij de bevalling.
  • Een goede tip is te beslissen welk transport je zal gebruiken als de tijd gekomen is. Bereken ook hoe lang het zal duren om het ziekenhuis te bereiken vanaf je huis.
  • Zorg dat je jouw medische dossier, ziekenhuistas, identiteitskaart, ziekenhuispas en al het overige dat je mee wilt nemen naar het ziekenhuis gaat.
  • Je moet ook op voorhand plannen wie er voor je andere kinderen zal zorgen (als je die hebt).
  • Probeer ook je werk op voorhand af te ronden. In sommige gevallen kan je baby voor de uitgerekende datum geboren worden.

Wanneer moet je naar het ziekenhuis gaan om te bevallen?

Het beste moment om naar het ziekenhuis te gaan is wanneer je weeën hebt. Er zijn verschillende signalen die waarschuwen dat de geboorte niet lang meer op zich zal laten wachten.

  • Het breken van de vliezen kan, samen met het verlies van het vruchtwater, geleidelijk of plotseling gebeuren. Sommige vrouwen krijgen weeën op het moment dat hun water breekt. Wanneer dit gebeurt dan moet je onmiddellijk naar het ziekenhuis.
  • Als je vaginaal bloedverlies opmerkt met slijm, dan komt dit door het vlies van de baarmoederhals. Dit vlies kan op elk moment naar buiten komen. Dit betekent dat de geboorte nabij is.
  • Weeën zijn een onmiskenbaar teken dat de bevalling begonnen is. Het is belangrijk om de regelmaat en de duur van de weeën bij te houden. Actieve weeën treden op binnen de 5 minuten na de vorige en duren tussen 45 en 60 seconden. Deze weeën gebeuren gelijktijdig met de verwijding van de baarmoederhals.
Wanneer moet je naar het ziekenhuis gaan om te bevallen

Wanneer je weeën ervaart die lijken op wat we hierboven hebben beschreven, dan is het tijd om naar het ziekenhuis te gaan om te bevallen.

Je lichaam zal trouwens ook signalen geven dat de tijd eindelijk gekomen is. Volg je instinct en raadpleeg je gynaecoloog of arts als je dit voelt. Door dit te doen zal je ook meer gemoedsrust ervaren.

De risico’s van naar het ziekenhuis gaan voordat de bevalling begonnen is

In het ziekenhuis zijn in de beginfase van de bevalling kan stress en angst veroorzaken. Hierdoor kan het risico vergroten dat epidurale verdoving gebruikt zal moeten worden.

Weeën op zich zijn nog geen reden om naar het ziekenhuis te gaan. Een harde buik kan onregelmatig optreden en een matige buikpijn veroorzaken. Deze weeën veranderen meestal door van houding te veranderen.

Spasmen en krampen komen vaak voor tijdens de zwangerschap. Bovendien worden ze vaak verward met weeën. Deze symptomen duren echter niet langer dan 15 tot 20 seconden en ze verdwijnen wanneer je van houding verandert of nadat je hebt gerust.

Er zijn ook weeën die wat pijnlijker kunnen zijn. Deze komen soms voor bij vrouwen die een langere periode tussen deze en de vorige bevalling hebben. Om de pijn van deze weeën te verlichten worden warme baden en het masseren van de rug aangeraden.

Wanneer je in het begin van de bevalling weeën ervaart dan wacht je het beste thuis tot ze in de actieve fase overgaan.

Wat mag je verwachten in het ziekenhuis?

Wanneer jij en je partner naar het ziekenhuis gaan dan zal een verpleegster je temperatuur en bloeddruk opmeten.

Het is ook mogelijk dat monsters van je bloed of urine worden afgenomen. Ze zullen je buik bekijken om de hartslag van je baby en de weeën in kaart te brengen.

De arts zal beslissen in welke fase van de bevalling je je bevindt. Mogelijk wordt je terug naar huis gestuurd wanneer je nog niet klaar bent om te bevallen.

Het is in elk geval beter om comfortabel thuis te wachten dan om heel lang in het ziekenhuis te moeten doorbrengen.

Wanneer moet je dringend naar het ziekenhuis gaan

Wanneer moet je dringend naar het ziekenhuis gaan?

Sommige complicaties die aan het einde van de zwangerschap kunnen optreden vereisen dat er onmiddellijk medisch kan worden ingegrepen.

Deze complicaties zijn onder andere hevige vaginale bloedingen of weeën die je ervaart voor de 37ste week van de draagtijd.

Wanneer je water breekt en dit geel, groenachtig of bruin is dan kan dit wijzen op de aanwezigheid van meconium.

Meconium is een term die gebruikt wordt voor de eerste stoelgang van de baby. Het kan een teken zijn dat wijst op angst. Bovendien kan het ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid van de baby.

Wanneer je last hebt van de volgende symptomen dan moet je onmiddellijk een arts raadplegen:

  • voortdurend hoofdpijn
  • een ongemakkelijk gevoel in je bovenbuik
  • moeite hebt met zien of last krijgt van abnormale zwellingen

Wees je bewust van de signalen die erop wijzen dat naar het ziekenhuis gaan noodzakelijk is. Zo kan je onvoorziene zaken vermijden waar je later spijt van zou kunnen krijgen. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Wanneer naar ziekenhuis

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.