Schoppen van je baby: doet dat pijn?
Wanneer je baby schopt in de buik dan zal dit zowel de toekomstige ouders als de rest van de familie betoveren. Wanneer een familielid of kennis zwanger wordt is de eerste drang meestal om de buik aan te raken zodat men het schoppen van je baby kan voelen.
De vraag die men zich kan stellen is: doet het pijn wanneer je baby schopt in je buik?
Dat is relatief. Niet alle schoppen doen pijn, maar sommige wel. Het hangt allemaal af van de kracht van de bewegingen en van enkele andere factoren die in overweging moeten worden genomen.
Bewegingen vanaf de 22ste week
Gewoonlijk beginnen vrouwen vanaf de 22ste week de bewegingen van de foetus te voelen. Rond deze periode kan de moeder slechts lichte wrijving of mild contact voelen. Dit komt omdat de foetus nog zo klein is. Er is hierdoor nog voldoende ruimte om in de baarmoeder te bewegen.
Na anderhalve maand zal de moeder schoppen voelen die niet echt hinderlijk zullen zijn. Daarna zullen de druk en de schoppen van de baby toenemen in kracht en regelmaat.
De moeder voelt in feite hoe de foetus tegen de wanden van haar baarmoeder botst wanneer van houding wordt veranderd.
Naarmate de baby zich verder blijft ontwikkelen zal er steeds minder ruimte zijn. Dit kan ervoor zorgen dat je ook andere dingen gaat voelen.
Vanaf de 28ste week kunnen de schoppen van je baby pijnlijk zijn
Tijdens de 28ste week blijft de baby nog groeien. De grootte van de baarmoeder zal echter niet veel groter meer worden. Dit is het moment waarop bepaalde bewegingen pijnlijk kunnen worden.
De schoppen van je baby kunnen pijn doen doordat het kind vaker met de baarmoederwand in contact komt. Bovendien heeft de baby nu reeds meer fysieke kracht ontwikkeld.
Het kleintje voelt zich mogelijk ongemakkelijk en actief. Dit kan bij sommige moeders tot pijn leiden. De impact van deze schoppen voelen vrouwen vaak in hun ribben en rond hun organen.
Sommige van deze schoppen kunnen zelfs tot ademhalingsmoeilijkheden leiden of een zwangere vrouw wakker maken. De intensiteit van de bewegingen van een baby kan echter enorm verschillen.
Een baby schopt meestal ‘s nachts
Het is wetenschappelijk bewezen dat baby’s tijdens de nacht actiever zijn. Tussen negen uur ‘s avonds en middernacht vergroot hun fysieke activiteit. Dit kan onder andere te maken hebben met de inname van voedsel.
Moeders moeten daarom op hun eetpatroon letten. Sommige producten kunnen de foetus in de baarmoeder immers stimuleren. Dit geldt dan vooral voor producten die veel suiker bevatten. Daarom is het beter om de inname van suiker bij het diner te beperken.
Als je je zorgen maakt, twijfel dan niet om je gynaecoloog te raadplegen. Vraag hem of haar wat het beste eetpatroon is dat je kan volgen.
De avond en de nacht zijn ideaal om de bewegingen van de baby te tellen. Dit is iets dat veel gynaecologen aanraden om de gezondheid van de baby te kunnen inschatten.
Het doel van het bijhouden van deze bewegingen is om inzicht te krijgen in de regelmaat ervan. Zo kan een toekomstige moeder zich een beetje voorbereiden op de intensiteit en de duur van het gevoel.
Omstandigheden waardoor de schoppen van je baby pijnlijker zijn
Elke zwangerschap heeft unieke eigenschappen. In die zin is het begrijpelijk dat niet alle schoppen op dezelfde manier worden ervaren.
Vrouwen die bijvoorbeeld voor het eerst moeder worden kunnen gevoeliger zijn voor deze schoppen. Dit komt omdat ze soms verrast worden door deze bewegingen.
Als de moeder mager is dan zullen de schoppen van de baby intenser worden gevoeld. In dit geval is het gemakkelijk voor de foetus om in de ribben en de onderbuik te schoppen. Ook het gewicht van de baby is een factor om in overweging te nemen.
Bovendien kunnen de schoppen van een tweeling of meerling ook pijnlijker zijn. Het gebrek aan ruimte kan immers nogal oncomfortabel zijn voor de baby’s. Ook kunnen de schoppen in dit geval veel vaker gevoeld worden. Mogelijk heeft de moeder hier veel last van omdat ze pijn doen.
Enkele aanbevelingen voor vrouwen die voor het eerst moeder worden
- De beste indicatie voor het welzijn van je baby is de regelmaat van de bewegingen. Het is in het bijzonder onrustwekkend wanneer je kind gedurende een lange periode in het geheel niet beweegt.
- Het wordt altijd aangeraden om je gynaecoloog te raadplegen wanneer je veel pijn ervaart. Onrustwekkende symptomen moeten altijd door een specialist worden onderzocht.
- Ademhalen, wandelen en de baby stimuleren met muziek – dit zijn allemaal aanbevolen activiteiten. Yoga voor zwangere vrouwen vermindert ook het ongemak van het schoppen en bewegen van je baby.
Het goede nieuws is dat de intense pijn uitsluitend voorkomt tijdens de laatste weken van de zwangerschap.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Stanford Medicine Children’s Health. (s. f.). Conteo de movimientos fetales. Consultado el 14 de mayo 2023. https://www.stanfordchildrens.org/es/topic/default?id=fetalmovementcounting-90-P05559
- Clínic Barcelona Hospital Universitari. (s.f.). PROTOCOLO: DISMINUCIÓN DE LOS MOVIMIENTOS FETALES. Universidad de Barcelona. 1-11. Consultado el 14 de mayo 2023. https://portal.medicinafetalbarcelona.org/protocolos/es/patologia-fetal/disminucion%20movimientos%20fetales.pdf
- Cunningham F, & Leveno K.J., & Bloom S.L., & Dashe J.S., & Hoffman B.L., & Casey B.M., & Spong C.Y.(Eds.). (2019). Capítulo 17: Evaluación fetal. Williams Obstetricia, 25e. McGraw Hill. Consultado el 14 de mayo 2023. https://accessmedicina.mhmedical.com/content.aspx?bookid=2739§ionid=229283549
- Gonzales Espejo, B. (2016). Conocimientos, actitudes y prácticas sobre signos y síntomas de alarma en gestantes atendidas en la unidad de alto riesgo obstétrico del Hospital Nacional Guillermo Almenara Irigoyen. Universidad Ricardo Palma. https://repositorio.urp.edu.pe/handle/20.500.14138/521
- Félix Santamaría, C. (2015). LOS MOVIMIENTOS FETALES COMO MARCADOR DE BIENESTAR FETAL. Servicio de Obstetricia y Ginecología, Hospital Universitario Virgen de las Nieves Granada. 1-19. https://www.huvn.es/archivos/cms/ginecologia-y-obstetricia/archivos/publico/clases_residentes/2015/clase2015_movimientos_fetales.pdf
- Copel, J. A., & Bahtiyar, M. O. (2014). A practical approach to fetal growth restriction. Obstetrics and gynecology, 123(5), 1057–1069. https://journals.lww.com/greenjournal/Documents/May2014_Translation_Copel.pdf
- Matos, T. (2015). Cuidados del Embarazo: Maternidad y Salud. Maternidad y Salud. https://books.google.es/books?id=oPa1BgAAQBAJ&dq=patadas+del+beb%C3%A9+COSTILLAS&lr=&hl=es&source=gbs_navlinks_s
- Corradine Velásquez, E. (2016). Diseño de un protocolo para el análisis del movimiento fetal ante estímulos sonoros. Uniandes. https://repositorio.uniandes.edu.co/handle/1992/18662
- Mejia Mendoza, P. H., & Arotoma Ore, M. I. (2017). Conocimientos y actitudes sobre señales de alarma durante el embarazo – Hospital Carlos Lanfranco la Hoz – Lima 2016. Universidad Nacional Santiago Antúnez de Mayolo. http://repositorio.unasam.edu.pe/handle/UNASAM/1919