Wat je moet weten over je ongeboren baby die de hik heeft

Een baby kan de hik krijgen wanneer zijn nog niet ontwikkelde middenrif zich plotseling samentrekt.
Wat je moet weten over je ongeboren baby die de hik heeft

Laatste update: 23 mei, 2018

In dit artikel zullen we alles vertellen over een baby die hikt in de buik.

De band tussen moeder en haar ongeboren kind versterkt wanneer ze hem voelt bewegen.

Maar wanneer onze baby de hik heeft, kunnen we ons soms wel eens zorgen maken.

Je vraagt je misschien af: hoe wordt deze hik geproduceerd? Is het normaal voor een ongeboren baby om de hik te hebben?

Een ongeboren baby met de hik, is dat normaal?

Je hoeft je geen zorgen te maken als je baby de hik heeft tijdens de zwangerschap. Het is een situatie die vaak voorkomt en het is deel van je kleine zijn ontwikkeling.

Dus ja, het is iets heel normaals. Deze hik kan tussen een paar minuten en een half uur duren.

Het belangrijkste om te onthouden is dat dit niet oncomfortabel is voor je baby. Veel specialisten zien deze hik als een teken dat de baby gezond is.

Omdat onze baby nog aan het groeien en ontwikkelen is, trekt zijn middenrif zich soms plotseling samen. Dit veroorzaakt de hik.

Met andere woorden, de hik wordt veroorzaakt door een spasme. Het middenrif is een spier dat helpt bij het ademhalen door zich samen te trekken en te ontspannen. Het scheidt de borstholte van de buik.

Door het hikken wordt het middenrif getraind. Het is een middel om het middenrif voor te bereiden op het ademen wanneer de baby geboren wordt.

Onthoud dat je baby’s longen niet volledig functioneren tot de geboorte; ze ademen vruchtwater in zolang ze in de baarmoeder zijn.

Dit vruchtwater gaat in en uit de longen van je baby, wat voor samentrekking van het middenrif zorgt en je baby’s longen voorbereid voor zijn leven buiten de baarmoeder.

Zwangere vrouw met handen op de buik

Wanneer kan je de hik van je baby voelen?

Je zult de hik van je baby duidelijker voelen wanneer je in het derde trimester van je zwangerschap bent. Het is niet bekend of deze hik eerder in de zwangerschap ook al voorkomt.

Als je kleine de hik heeft, zal je dat voelen door ritmisch geklop in je baarmoeder. Zo zal je het verschil kunnen voelen tussen de hik van je baby en het schoppen.

De functie van de hik van je baby

Deze spasmes van je baby zijn deel van zijn ontwikkeling. Volgens specialisten doet de hik het volgende:

  • Het bereid je baby voor om zelfstandig te kunnen ademen buiten de baarmoeder. Zoals eerder gezegd is, het middenrif helpt bij het ademhalen en de hik wordt veroorzaakt wanneer het middenrif samentrekt.
  • De hik staat ook in verbinding met de ontwikkeling van het zenuwstelsel van je baby.
  • Het heeft te maken met de ontwikkeling van de motorische vaardigheden. Het gaat hierbij vooral om acties als slikken en zogen. De vaardigheid om te zuigen is belangrijk wanneer je baby geboren is, omdat het voorkomt dat de melk in zijn longen loopt.
  • De samentrekkingen van het middenrif helpen de hartslag om regelmatig te worden.

Hoe vermijd je de hik

Hoewel sommige fysieke ongemakken voorkomen of vermindert kunnen worden kan dat niet bij de hik. Met andere woorden, je kan er niks aan doen als je baby de hik heeft.

Onthoud dat het heel normaal is – gezond zelfs – en het is niet gevaarlijk voor je baby.

Veel baby’s hebben de hik ook nadat ze geboren zijn. Dit komt omdat hun luchtwegen zich nog aanpassen aan de buitenwereld.

Zwangere vrouw voelt de hik van haar baby

Moet ik me zorgen maken?

Het hikken van je baby kan misschien vreemd of zelfs vervelend voelen. Echter hoef je je onder normale condities geen zorgen te maken en het is niet nodig om naar een dokter te gaan.

Als het meerdere uren of dagen aanhoudt, raden we het wel aan om naar je verloskundige of gynaecoloog te gaan. Zo kan je er verzekerd van zijn dat alles oké is en je baby gezond is en zich normaal ontwikkelt.

Het hikken van je baby is heel normaal – gezond zelfs – en het is niet totaal niet gevaarlijk voor de baby.

Geniet ervan wanneer je voelt dat je baby de hik heeft. Ga zitten, leg je handen op je buik en bouw een band op met je kind.

Dit is ook een goed moment voor de baby’s vader, oudere broers en zussen of andere familieleden om je kleine te voelen.

Nu je de reden achter het hikken weet kan je relaxen en genieten van het moment. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.