Kinderen krijgen op latere leeftijd: is het gevaarlijk?

Er kunnen risico's zitten aan het op latere leeftijd krijgen van kinderen. Maar het heeft ook vele positieve kanten. Wat is jouw ervaring?
Kinderen krijgen op latere leeftijd: is het gevaarlijk?

Laatste update: 14 april, 2019

In de afgelopen tijd zijn veel vrouwen begonnen met het uitstellen van een zwangerschap tot later in het leven. Dit komt door verschillende factoren. Als gevolg hiervan komt het steeds vaker voor dat vrouwen kinderen krijgen op latere leeftijd.

Dit kan echter gevolgen hebben voor de gezondheid van de aanstaande moeder. Lees hier de risico’s en gevaren waaraan moeders worden blootgesteld als ze kinderen krijgen op latere leeftijd.

Wat zijn zwangerschappen op latere leeftijd?

Naar schatting ervaart 1 op de 10 paren een zwangerschap op latere leeftijd. Deze term verwijst naar zwangerschappen die plaatsvinden nadat een vrouw de leeftijd van 35 jaar of ouder heeft bereikt.

Dit verhoogt de kansen van een vrouw aanzienlijk om te lijden aan ziekten en complicaties zoals:

 • pre-eclampsie
 • zwangerschapsdiabetes
 • miskramen

Daarom vereisen deze zwangerschappen strikt toezicht en frequente controles.

Risico’s verbonden aan kinderen krijgen op latere leeftijd

Als vrouwen in goede gezondheid verkeren, loopt een hoog percentage van degenen die besluiten na hun 35e zwanger te worden geen risico’s. Sommige vrouwen kunnen echter te maken krijgen met complicaties die zowel hun eigen leven als dat van hun baby in gevaar kunnen brengen.

Hieronder geven we ​​enkele van de complicaties met betrekking tot het krijgen van kinderen op latere leeftijd.

Hoge bloeddruk

Naar schatting 10% van alle zwangere vrouwen ervaart op een bepaald moment tijdens de zwangerschap een hoge bloeddruk. De kansen nemen toe wanneer vrouwen de leeftijd van 35 of 40 jaar bereiken.

Zwanger na je 40ste

Vroeggeboorte

Naar schatting 9% van de zwangerschappen bij vrouwen ouder dan 40 leidt tot vroeggeboorte. Dit komt voornamelijk door het verminderde vermogen van de baarmoeder om de baby te dragen.

Chromosoomveranderingen

Een ander risico in verband met zwangerschappen op oudere leeftijd zijn aangeboren afwijkingen. Naarmate het menselijk lichaam ouder wordt, verliezen de eieren van een vrouw hun vermogen om te delen. Dit kan tot genetische problemen leiden.

De meest voorkomende genetische verandering die optreedt als gevolg van zwangerschappen in een hogere leeftijd is het syndroom van Down. Deze aandoening heeft betrekking op een verstandelijke beperking, hartproblemen en andere gezondheidsrisico’s voor de baby.

Zwangerschapsdiabetes

Zwangerschapsdiabetes is een risico dat bij alle zwangerschappen aanwezig is. De kans op zwangerschapsdiabetes verdubbelt echter bij vrouwen ouder dan 38 jaar.

Deze aandoening is het gevolg van veranderingen in je lichaam die de efficiëntie van insuline verminderen en de bloedsuikerspiegel verhogen.

Andere pathologieën door kinderen te krijgen op latere leeftijd

Verschillende andere complicaties kunnen optreden als je  kinderen krijgt op latere leeftijd. Deze omvatten:

 • placenta praevia
 • miskraam
 • meerlinggeboorten
 • pre-eclampsie
 • oedeem
 • laag geboortegewicht

Maar het is ook belangrijk om in gedachten te houden dat deze zwangerschappen in de meeste gevallen een gelukkige afloop hebben. Dit is te danken aan geavanceerde medicijnen en speciale zorg voor de moeder en de baby.

Indien mogelijk, is het het beste om je arts te raadplegen voordat je probeert zwanger te raken om een ​​gezond proces te garanderen.

Naar schatting 9% van de zwangerschappen bij vrouwen ouder dan 40 leidt tot vroeggeboorte.

Voordelen van kinderen krijgen op latere leeftijd

Niet alles is negatief als het gaat om zwangerschappen na je 35ste. Degenen die met deze situatie geconfronteerd zijn, hebben de uitdaging aanvaard en met veel liefde overwonnen.

Hoewel een zwangerschap in deze levensfase risico’s met zich meebrengt, is succes mogelijk met de volgende voordelen:

 • Sommige vrouwen nemen een bewuste beslissing om te wachten tot later om kinderen te krijgen. Als dat het geval is, is het gebruikelijk dat deze vrouwen in goede gezondheid verkeren, een gebalanceerd dieet volgen en sporten. Al deze factoren dragen in grote mate bij tot een gezonde zwangerschap.
 • Kinderen later in het leven krijgen, kan ook zijn economische voordelen hebben. Oudere stellen zijn vaak economischer voorbereid op de kosten die zwangerschap en ouderschap met zich meebrengen.
Zwanger na je 35ste

Gewilde kinderen

 • Deze zwangerschappen zijn meestal opzettelijk en zeer gewild. Daarom worden de baby’s met veel liefde verzorgd en opgevangen.
 • Paren zijn op dit moment emotioneel en psychologisch stabieler.
 • Ouders die wachten om later kinderen te krijgen, vermijden de gedachte dat ze bepaalde dingen hebben gemist voordat ze zwanger werden.
 • Deskundigen geven aan dat vrouwen in de leeftijd van 35 of 40 een beter begrip van hun eigen lichaam hebben. Hierdoor kunnen ze beter voor zichzelf zorgen. Daarom besteden ze meer aandacht aan zaken als voeding en fysieke fitheid.

Er zijn veel verschillende voordelen van het krijgen van kinderen later in het leven. Het belangrijkste is dat ouders realistisch zijn als ze op deze leeftijd de rollen van moeder en vader op zich nemen. Als ze dat doen, zullen ze er zeker van zijn om gelukkige gezinnen te vormen, omdat ze er een punt van maken om tijd te besteden aan hun kleintjes.

Tot slot, is het gevaarlijk om kinderen later in het leven te krijgen? Het kan gevaarlijk zijn omdat het risico op complicaties groter is. Een gebalanceerd dieet, gematigde lichaamsbeweging en gezonde gewoonten maken echter een groot verschil.

Vergeet niet om met een vertrouwde arts te praten over eventuele vragen of zorgen die je hebt.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.