Wanneer is een keizersnee of een natuurlijke bevalling beter?

Veel vrouwen geven er de voorkeur aan om een keizersnee te ondergaan in plaats van een natuurlijke bevalling, soms uit angst. De waarheid is echter dat de bevalling gebaseerd moet zijn op het uitgangspunt dat geboorte een fysiologisch proces is. Hierbij moet men alleen ingrijpen om afwijkingen van normaliteit te corrigeren.
Wanneer is een keizersnee of een natuurlijke bevalling beter?

Geschreven door Zuleyvic Adriana Cuicas

Laatste update: 27 december, 2022

Door op natuurlijke wijze te bevallen, kun je beter en sneller herstellen om voor je baby te zorgen. Een keizersnee is een operatie en vereist, net als bij alle operaties, een herstelproces en speciale zorg. Dus na het ondergaan van een keizersnee heb je speciale aandacht nodig. De wond zal ook pijnlijk zijn en tijd nodig hebben om te genezen. Dus wanneer is een keizersnee beter en wanneer een natuurlijke bevalling?

Bij een natuurlijke bevalling heb je een sneller herstel en ben je klaar om er voor je baby te zijn. Zorg ervoor dat degenen die bij je bevalling aanwezig zijn, een omgeving van vertrouwen, veiligheid en privacy bevorderen, met respect voor je waardigheid en vertrouwelijkheid. Dat zal je helpen.

De Spaanse Vereniging voor Gynaecologie en Verloskunde (SEGO) beveelt een actieve deelname van vrouwen aan tijdens hun zwangerschap, zodat ze de macht hebben om beslissingen te nemen over hun gezondheid. Kennis is licht, vergeet dat niet.

“Mijn lichaam weet hoe te baren.
Hoe te ademen, te verteren, te creëren, te lopen, te praten, te denken.
Het is er perfect voor ontworpen:
Mijn bekken, mijn baarmoeder, mijn vagina,
Het zijn technische werken
Ten dienste van de kracht van het leven.”

– Monica Manso, dichter –

Informatie is de sleutel

Jij en je gezin moeten de reproductieve periode die jullie doormaken grondig kennen. Betrokken raken bij de zorg die je ontvangt en ook actief deelnemen aan het moment van de bevalling.

Idealiter moeten jij en je partner vanaf het begin van de zwangerschap informatie hebben over het fysiologische proces van het moederschap en bovendien over het vermogen van vrouwen om een natuurlijke bevalling te hebben.

Bezoek indien nodig de verschillende gezondheidscentra en raadpleeg de mening van verschillende artsen.

De professionals van SEGO stellen ook voor om onzekerheden en angsten rond de zwangerschap te voorkomen: ze geven de voorkeur aan een bevredigende ervaring en een natuurlijke bevalling.

Moeder geeft borstvoeding

Een natuurlijke bevalling: wakker en klaar

Er is nog een belangrijk punt. Tijdens een natuurlijke bevalling zal je je bewust zijn van wat er met je gebeurt. Je bent immers wakker en zult niet onder narcose zijn zoals vaak gebeurt bij een keizersnee. Je kunt je baby zien wanneer hij uit je buik komt en hem dan in je armen vasthouden.

Bovendien kun je mensen bij de bevalling hebben die je gedurende het hele proces op een ononderbroken manier kunnen ondersteunen. Idealiter zal deze persoon, die je zelf moet kiezen, je in het vroegste stadia van dit proces bijstaan.

Keizersnee als een optie in plaats van een natuurlijke bevalling

Het idee is niet om een keizersnee te demoniseren. Het is gewoon dat je het zou moeten beschouwen als een alternatief dat wordt gebruikt om omstandigheden te corrigeren die ongunstig zijn voor een natuurlijke bevalling of die jouw gezondheid of de gezondheid van je kind in gevaar brengen.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) beschouwd de keizersnee als indicator voor de kwaliteit van maternale en perinatale zorg.

In hun aanbevelingen uit 1985 verwezen zij naar een keizersnee percentage van 15% van de bevallingen. Dit is gebaseerd op het aantal vrouwen bij wie levensbedreigende complicaties worden verwacht tijdens de bevalling.

Arts heeft pasgeboren baby vast

De hoge percentages keizersneden kan te wijten zijn aan mogelijke complicaties van de moeder en de pasgeborene en leidt tot hogere kosten en overmedicatie bij een normale gebeurtenis zoals een bevalling.

Het aantal keizersneden in Spanje en in andere Europese landen is hoog en neemt geleidelijk toe.

Er zijn nieuwe factoren die in verband kunnen worden gebracht met deze toename, zoals:

  • het hoger worden van de leeftijd van moeders
  • meerlinggeboorten
  • verzoeken van vrouwen
  • vermoedens van nalatigheid of fouten

Tips als je moet bevallen

Al deze redenen zijn meer dan geldig. Zoals elke gebeurtenis in je leven, moet de keuze van hoe jij je kind op de wereld zet een bewuste keuze zijn. Het moet gebaseerd zijn op je behoeften en met de grootste precisie ter wereld genomen zijn.

Deze informatie zal ongegronde mythen en angsten ten val brengen. Hier zijn een aantal aanbevelingen ​​geschreven uit een handleiding genaamd “Belangrijke punten voor een normale bevalling.” Deze tips zijn voor degenen die de bevalling bijwonen, maar je kunt ze eigen maken:

  • Leer hoe je de tekenen van een echte bevalling herkent. Zo kan het aantal oproep-consulten voor een vals alarm van een bevalling verminderen.
  • Help de zwangere vrouw zich aan te passen. Kies bovendien voor een ​​positie volgens haar behoeften en voorkeuren.
  • Sta de inname van voedsel, voornamelijk vocht, toe naar de behoeften van de zwangere vrouw.
  • Bevorder ook een vriendelijke omgeving (natuurlijk, architecturaal en psychosociaal) die helpen een optimale houding en ervaring te creëren.
  • Houdt toezicht en controle op de gezondheid.

Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.