Waarom heb ik een jeukende huid tijdens de zwangerschap?

Waarom heb ik een jeukende huid tijdens de zwangerschap?

Laatste update: 08 oktober, 2018

Als je zwanger bent, reken dan op een aantal veranderingen aan je lichaam, zoals gewicht aankomen, krampen, veranderingen in je huidskleur en vooral een jeukende huid. Je zult je afvragen of dit wel normaal is.

Iedere aandoening is specifiek voor bepaalde fases van de zwangerschap, maar als je het advies van je dokter volgt, hoeven deze veranderingen aan je huid geen groot probleem te worden.

Zwangerschapsdermatosen

Dit zijn aandoeningen van de huid die tijdens een zwangerschap voorkomen en bepaalde kenmerken hebben.

Ze zijn allemaal heel normaal en je hoeft er geen dokter voor te bezoeken, tenzij je iets heel vreemds opmerkt of iets dat een risico voor jezelf kan zijn.

We zullen nu de meest voorkomende aandoeningen beschrijven die voor jeukende huid kunnen zorgen tijdens de zwangerschap.

Herpes gestationis

Dit is een vrij zeldzame huidaandoening en wordt vooral gezien bij vrouwen die meerdere kinderen hebben gehad, en komt het meeste (70 procent) voor bij blanke vrouwen.

Het begint met een vervelende jeuk die uiteindelijk een blaar wordt. Het komt meestal voor op de buik in de buurt van de navel.

Behandeling van deze vorm van herpes:

Deze aandoening is een auto-immuun ziekte en moet behandeld worden met corticosteroïden of antihistamine. Zelfs na de bevalling kunnen de blaren nog een aantal weken blijven. Daarom moet de behandeling voortgezet worden.

Tijdens de zwangerschap

Polymorfe eruptie

Dit is waarschijnlijk de meest voorkomende huidklacht en het komt veel vaker voor bij eerste zwangerschappen en die van tweelingen. Te dik zijn vergroot de kans op deze uitslag.

Het wordt beschreven als een intense en bijna ondraaglijke jeuk die veroorzaakt wordt door wonden op de huid. Deze wonden doen zeer als je ze aanraakt en zijn rood van kleur. Ze verschijnen op de heupen, buik, armen en benen, en het komt doordat de huid zwelt tijdens de zwangerschap.

Behandeling van polymorfe eruptie:

De oorzaak hiervan is parakeratose: vorming van cellen in de huid die de natuurlijke keratine verandert en voor oververhitting en jeuk zorgt. De behandeling is gebaseerd op zalf van sterke uitwendige corticosteroïden die een aantal keer per dag op de wonden moet worden aangebracht.

Folliculitis

Dit is een uitslag van puistjes vergezeld door een erg jeukende huid. Daarbij kan het over het hele lichaam van een zwangere vrouw voorkomen. Het wordt zichtbaar in het tweede trimester en verdwijnt meestal na de bevalling. De oorzaak wordt toegeschreven aan acne en hormonale reacties.

Behandeling van folliculitis:

Zalf van corticosteroïden moet op de huid aangebracht worden tijdens de zwangerschap. Benzoyl peroxide en ultraviolet B-therapie worden ook aanbevolen.

Prurigo

Prurigo komt het meest voor tijdens de eerste helft van de zwangerschap. Het produceert gevoelige en verhoogde bultjes die bobbels vormen. Ze verschijnen gewoonlijk op de armen en benen en zorgen voor een intense jeuk.

Behandeling van prurigo:

Er is geen direct effect op de foetus als je corticosteroïden gebruikt en daarom is dat de beste behandeling. Antihistamines kunnen ook worden gebruikt als de jeuk zo erg wordt dat je het niet meer uithoudt.

Cholestase tijdens de zwangerschap

De sterk jeukende huid is kenmerkend en kan zo erg zijn dat je jezelf kunt verwonden door het krabben. Met andere woorden, de wonden komen niet door de jeuk, maar door de nagels om verlichting te  geven van de jeuk. Daarbij kan de jeuk zich verspreiden naar de handen.

In sommige gevallen wordt de huid wat gelig. Dit wordt ook wel geelzucht genoemd. De oorzaak komt van de lever, dat de substantie bilirubine afscheidt. De toename van oestrogeen tijdens de zwangerschap is hier ook bij betrokken.

Behandeling van cholestase:

Door middel van een bloedtest kun je een verhoging zien van alkaline fosfatase, aspartaat transaminase en bilirubine. Daarom wordt de behandeling gebaseerd op colestyramine en ursodeoxycholzuur.

In de meeste gevallen is de prognose goed voor de moeder. De huid kan beschadigd raken tijdens de zwangerschap, maar eerder door het krabben dan door de aandoening zelf.

Jeukende huid tijdens zwangerschap

Wat kun je doen om een jeukende huid tijdens de zwangerschap te voorkomen?

Het is belangrijk voor je om goed voor jezelf te zorgen tijdens de zwangerschap, en dus dingen die voor groot ongemak kunnen zorgen te vermijden.

Je zou bijvoorbeeld de volgende dingen kunnen doen:

  • Houd je lichaam goed schoon
  • Drink voldoende water
  • Zorg voor de huid met hydraterende crèmes
  • Bescherm jezelf tegen de zon
  • Draag lichte kleding
  • Vermijd vet eten
  • Vermijd lotions met parfum of alcohol

Uiteindelijk is het normaal dat je huid verandert tijdens de zwangerschap. Je buik groeit en dat zorgt ervoor dat het huidweefsel ontspant. Hierdoor krijg je vaak ook striemen.

Warmte en zweten kunnen ook de vouwen irriteren, wat voor meer jeuk zorgt. Onthoud dat de meeste problemen na de bevalling weer verdwijnen, en je kunt crèmes gebruiken om je huid te helpen vernieuwen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.