Zwanger worden op je 20e: wat je moet weten
De natuur is wijs, maar als het om gezinsplanning gaat, is dat nogal omstreden. Dat komt omdat, terwijl je lichaam in optimale conditie is om op je 20ste zwanger te worden, je verstand en je verlangens daar misschien niet op afgestemd zijn.
Zoals in bijna elk aspect van het leven heeft ook het moederschap op je twintigste zijn voor- en nadelen. Het belangrijkste is dat je goed geïnformeerd bent en zorgvuldig de beste weg voor jezelf kiest.
Dus, als je je aan het begin van dit decennium, van 20 tot 30 jaar, bevindt, blijf dan lezen!
Er is nooit een ideale tijd om zwanger te worden
Het lijkt misschien een wat pessimistische zin. Maar, als je je moederschap voor de eerste keer plant, zul je beseffen dat we niet overdrijven. In feite is het niet verkeerd te aanvaarden dat er geen ideale scenario’s zijn. De echte scenario’s, hoewel onvolmaakt, kunnen soms zelfs nog beter zijn.
Als het moederinstinct ontwaakt, zweven er honderden vragen rond je hoofd: hoe, wanneer, waar, en met wie. En zelfs als de angst om een beslissing te nemen je overvalt, is het belangrijk bij elk van die vragen stil te staan en ze te analyseren.
Het moederschap is prachtig, maar het verandert het leven van een vrouw nogal. Afhankelijk van de omstandigheden kan dat meer of minder positief zijn, meer of minder eenvoudig… maar op de een of andere manier impliceert het een nieuw hoofdstuk in je leven.
Daarom is het belangrijk dat je, als je in de 20 bent en moeder wilt worden, rekening houdt met alle aspecten die we hieronder zullen noemen.
De voor- en nadelen van zwanger worden op je 20e
Ondanks wat buitenstaanders kunnen zeggen, ligt de beslissing om een zwangerschap aan te gaan bij de ouders. Daarom kun je samen met je partner advies en informatie zoeken op het internet. Of je kunt met ouders in je omgeving praten over hun ervaringen. Toch ligt de uiteindelijke beslissing in jullie handen.
Het goede van moeder worden op je 20ste
Ondanks de sociale tendensen (Engelse link) van de laatste decennia is, biologisch gezien, het decennium tussen 20 en 30 jaar de beste tijd om zwanger te worden en een baby te dragen .
Je vruchtbaarheid is optimaal op deze leeftijd. Op enkele uitzonderingen na worden de meeste vrouwen onder de 25 jaar zwanger binnen het eerste jaar dat ze het proberen. De vruchtbaarheid begint na het 30e levensjaar af te nemen (Engelse link) en bereikt vóór het 40e levensjaar zeer lage waarden.
Anderzijds neemt met het vorderen van de leeftijd van de moeder ook het risico op miskramen toe. In statistische termen: als de zwangerschap na de leeftijd van 40 ontstaat, is de kans op verlies 5 keer (Engelse link) zo groot als op de leeftijd van 20.
Een ander punt van overweging is dat met het verstrijken van de tijd het risico op verloskundige complicaties toeneemt. Hetzelfde gebeurt met bepaalde genetische ziekten bij de baby.
Dit verschijnsel hangt nauw samen met de kwaliteit (Engelse link) en kwantiteit van de eicellen, die met de tijd afnemen. Maar behalve leeftijd zijn er nog andere factoren die vrouwen vatbaar maken voor celveroudering. Denk bijvoorbeeld aan tabaks- en alcoholgebruik en zwaarlijvigheid.
Tot slot heb je op je 20e een goede tolerantie voor vermoeidheid. Je hebt dus ook meer energie om een kind op te voeden dan wanneer je ouder bent.
De nadelen van moeder zijn op je 20e
In het laatste decennium is in verschillende delen van de wereld de neiging opgemerkt om het moederschap uit te stellen. In Europa is het zelfs de gewoonste zaak dat vrouwen dichter bij hun 30ste dan bij hun 20ste hun eerste kind baren. Maar dit is geen grillige gril. Het heeft een tamelijk logische verklaring.
Deze generatie heeft heel weinig gemeen met die van onze moeders en grootmoeders. Jongeren van nu verklaren zichzelf tot de “vernieuwende generatie (Engelse link)” en lijken nog veel te moeten doen voor ze kinderen krijgen.
Volgens een enquête die in 2006 in het Verenigd Koninkrijk werd gehouden, hadden jonge Britse vrouwen om verschillende redenen besloten het moederschap uit te stellen (Engelse link):
- Financiële problemen: Ze hebben onrendabele banen, studieschulden, ze kunnen niet voor zichzelf zorgen, en ze wonen bij hun ouders.
- Loopbanen: Door de toegenomen levensverwachting besteden de huidige jonge vrouwen meer tijd aan hun professionele ontwikkeling en vestiging. Daardoor krijgen ze zelfs toegang tot betere banen en kunnen ze beter presteren dan hun niet-professionele leeftijdsgenoten.
- Gebrek aan een stabiele partner: Hoewel men dit niet als iets negatiefs ervaart, was de meerderheid van de ondervraagden het erover eens dat ze zich met een partner willen vestigen voordat ze het pad van het moederschap inslaan.
Enkele laatste overwegingen
Naast alles wat we geanalyseerd hebben, is het zo dat zwanger worden op je twintigste veel van de ervaringen beperkt die sommige vrouwen in dit stadium willen meemaken. Het moederschap is een prachtig deel van het leven. Het verdient het echter om beleefd te worden wanneer je dat echt wilt.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Utting D, Bewley S. Family planning and age-related reproductive risk. The Obstetrician & Gynaecologist 2011;13:35–41. Disponible en: https://obgyn.onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1576/toag.13.1.35.27639
- Vollenhoven B, Hunt S. Ovarian ageing and the impact on female fertility. F1000Res. 2018 Nov 22;7:F1000 Faculty Rev-1835. doi: 10.12688/f1000research.16509.1. PMID: 30542611; PMCID: PMC6259486. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30542611/
- American College of Obstetricians and Gynecologists Committee on Gynecologic Practice and Practice Committee. Female age-related fertility decline. Committee Opinion No. 589. Fertil Steril. 2014 Mar;101(3):633-4. doi: 10.1016/j.fertnstert.2013.12.032. PMID: 24559617. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24559617/
- BBC Newsbeat. ‘We’re not lazy, we’re innovative’ – Generation Z hits back in live debate. Disponible en: https://www.bbc.com/news/newsbeat-41348207