Ben jij er klaar voor een alleenstaande moeder te zijn?

Een alleenstaande moeder kun je onverwacht worden als je relatie stukloopt, maar vandaag willen we het hebben over het bewust kiezen om alleenstaande moeder te worden. Hoe denk jij hierover?
Ben jij er klaar voor een alleenstaande moeder te zijn?
María José Roldán

Geschreven en geverifieerd door de psychopedagoog María José Roldán.

Laatste update: 22 december, 2022

Het feit dat het zwaar is om een vader of moeder te zijn, is niets nieuws. Maar een alleenstaande moeder zijn, zonder partner die je ondersteunt op de moeilijkste momenten, maakt het nog veel ingewikkelder.

Soms komt er een moment in iemand’s leven waarop ze zich realiseren dat ze heel graag een kindje willen. Ze willen hem opvoeden, hem liefde geven en hem met heel hun hart liefhebben. Het niet hebben van een partner, betekent niet per definitie dat je geen ouder kan worden.

Adoptie komt vaak voor bij alleenstaande vaders of moeders. In-vitrofertilisatie (IVF), hulp bij de voortplanting of draagmoederschap (in sommige delen van de wereld), kunnen ook mogelijkheden zijn om het moeder- of vaderschap te beginnen.

Onderzoek welke opties voor jou het beste zijn. Maar voordat je beslist dat je daadwerkelijk een alleenstaande moeder zou willen zijn, zou je jezelf de volgende algemene vragen moeten stellen om hier zeker van te zijn.

5 Vragen die je jezelf moet stellen voordat je een alleenstaande moeder wordt

Waarom wil je graag een kindje?

5 Vragen die je jezelf moet stellen voordat je een alleenstaande moeder wordt

Een kind zou nooit op de wereld gezet moeten worden omdat de vader of moeder liefde nodig heeft, vanwege zijn eigen emotionele problematiek. De liefde van een kind is geen vervanging voor de liefde van een ouder, partner of een vriend.

De verantwoordelijkheid van vaders en moeder is het geven van alle liefde die het kind nodig heeft. Hiervoor mogen ze niets terug verwachten. Het is daarom belangrijk om eerst van jezelf te houden. 

Heb je een goede financiële basis?

Het grootbrengen van een kind kost geld. Mensen die je wat anders zeggen, liegen. Het is belangrijk om voldoende geld te verdienen om jouw nieuwe gezin te kunnen ondersteunen.

Het is al moeilijk genoeg om met twee salarissen een gezin draaiende te houden, laat staan met één loonstrookje. Vaak is dit een uitdaging. Zorg er daarom voor dat er iedere maand voldoende geld binnen komt om een kind op te kunnen voeden.

Beschik je over een goede achterban?

Je gaat zeker hulp nodig hebben, hierover bestaat geen enkele twijfel. In je eentje kun je dit niet doen en dat zal je moeten accepteren. Je zal hulp nodig hebben wanneer je een pasgeboren baby adopteert. Zelfs ook wanneer je een wat ouder kindje adopteert. Dit is noodzakelijk, omdat je tijd nodig hebt om je aan te passen aan jouw nieuwe leven.

Wanneer je zwanger raakt door middel van medische technieken, zul je van tijd tot tijd ook iemand nodig hebben waar je even op kan leunen.

Wanneer je geen partner hebt, heb je mensen nodig die jou altijd zullen helpen wanneer je daar behoefte aan hebt. Soms heb je hulp nodig wanneer je kind van school moet worden opgehaald. Ook wanneer hij een bezoek moet brengen aan de dokter of wanneer jij een paar uurtjes tijd voor jezelf nodig hebt en er iemand op hem moet passen.

Het hebben van een netwerk om jou te helpen is ook van groot belang voor jouw kind. Op deze manier krijgt hij constant liefde en aandacht vanuit verschillende hoeken en niet enkel van jou. Dit zou een opa of oma kunnen zijn, maar ook een vriend of iemand anders die dicht bij jou staat.

Het is belangrijk dat je diegene kan vertrouwen. Het moet iemand zijn die je om 3 uur in de nacht kan bellen, wanneer er een noodgeval is. Een persoon die jou een paar uurtjes rust gunt. Of iemand die met jouw kind naar de dokter gaat, wanneer jij dit om de één of andere reden niet kan. Een goede achterban is op zulke momenten onmisbaar.

Ben jij er klaar voor om jouw levensstijl om te gooien om een alleenstaande moeder te worden

Ben jij er klaar voor om jouw levensstijl compleet om te gooien?

Het krijgen van een kind zal je leven voorgoed veranderen. De levensstijl waaraan je gewend bent, zal je niet kunnen behouden. Het zal nooit meer hetzelfde zijn, wanneer er iemand compleet afhankelijk is van jou.

Je rooster zal veranderen en je sociale leven zal nooit meer hetzelfde zijn. Ook ten opzichte van je carrière zal je andere keuzen moeten maken. Nooit zal het meer hetzelfde zijn. Maar wanneer je echt graag een alleenstaande moeder wilt zijn, maakt dat allemaal niet uit. 

Heb je alles gedaan wat je wilde doen?

Heb jij alle doelen bereikt die je voor ogen had, voordat je aan deze nieuwe fase in jouw leven begint? Wanneer er dingen of persoonlijke doelen zijn die je heel graag had willen wilde bereiken, dan moet je je afvragen of je deze echt al hebt bereikt of dat dit allemaal niet meer zoveel uitmaakt. 

Wanneer er echter nog dingen zijn die je wilt ervaren is het misschien beter om daar dan eerst nog voor te gaan. Op het moment dat je eenmaal een alleenstaande moeder bent, zal dat allemaal wat ingewikkelder worden. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.