Vasten tijdens de zwangerschap: de risico's
Intermittent fasting is tegenwoordig een van de populairste dieetprotocollen. Het draagt bij tot het stimuleren van gewichtsverlies en verbetert vele parameters die verband houden met iemands gezondheidstoestand. Vasten tijdens de zwangerschap wordt echter afgeraden, ook tijdens borstvoeding. Het kan dan riskant zijn.
Het eerste wat duidelijk moet zijn is dat vasten een beperkend protocol is. Hoewel het niet vergelijkbaar is met wonderdiëten of conventionele hypocalorische diëten, levert het uiteindelijk in de meeste gevallen een vermindering van de inname op, wat in bepaalde situaties beperkend is.
Vasten tijdens de zwangerschap verhoogt het risico op tekorten
Tijdens de zwangerschap zijn de voedingsbehoeften verhoogd. Niet alleen moet worden voldaan aan de energiebehoefte van de moeder, maar ook aan die van de zich ontwikkelende foetus. Daarom heeft het geen zin een mechanisme toe te passen dat gericht is op het creëren van een hypocalorische omgeving, omdat dit de groei van de foetus zou kunnen beperken.
Tegelijkertijd kan het verminderen van het aantal maaltijden over de dag leiden tot bepaalde voedingstekorten. Dit gebeurt tenminste als het dieet niet goed wordt aangepast. Hoewel het niet voldoen aan de behoeften onder alle omstandigheden schadelijk is, zijn de effecten erger tijdens de zwangerschapsperiode.
Een onvoldoende inname van bepaalde micronutriënten kan de gezondheid van de foetus negatief beïnvloeden, waardoor deze op middellange termijn meer kans heeft om ziekten te ontwikkelen. Zo is het dagelijks consumeren van een optimale hoeveelheid omega-3 vetzuren een bepalende factor voor het beperken van het risico op autisme en andere neurologische ziekten. Dit blijkt uit een studie gepubliceerd in de Internationaal Tijdschrift voor Moleculaire Wetenschappen (Engelse link).
De belangrijkste risico’s van vasten tijdens de zwangerschap
De belangrijkste risico’s van het toepassen van een vastenprotocol tijdens de zwangerschap zijn de volgende:
- Laag geboortegewicht. Het houdt verband met onvoldoende inname van energie en voedingsstoffen, wat de ontwikkeling van vitale organen beïnvloedt.
- Cognitieve stoornissen. Dieetbeperkingen tijdens de dracht zouden de hormonale balans kunnen veranderen, wat cognitieve stoornissen bij kinderen of andere problemen in verband met het neurologisch functioneren in de hand werkt.
Vasten en zwangerschapsdiabetes
Van intermitterend vasten is aangetoond (Engelse link) dat het een positief effect heeft op de beheersing van zowel diabetes type 1 als type 2. Daarom zou men kunnen denken dat het nuttig kan zijn bij vrouwen die zwangerschapsdiabetes hebben ontwikkeld. Maar de waarheid is dat er geen onderzoeken zijn die de effectiviteit of veiligheid ervan beoordelen.
In deze gevallen is het het beste om een dieet te volgen met weinig aanwezigheid van eenvoudige suikers, waaronder koolhydraten door complexe suikers en voedingsmiddelen met vezels. Het is ook raadzaam om transvetzuren en alle soorten ultra bewerkte industriële voedingsmiddelen te beperken. Geef prioriteit aan de consumptie van verse producten.
Daarnaast is het belangrijk om zoveel mogelijk te zorgen voor regelmatige lichamelijke activiteit. Pas dit wel aan aan de beperkingen van de zwangere vrouw. Deze strategieën zorgen voor een effectieve beheersing van de bloedsuikerspiegel, waardoor voorkomen wordt dat de foetus lijdt of veranderingen in de gezondheidstoestand ondervindt.
Vasten tijdens de zwangerschap bij vrouwen met overgewicht
Vrouwen met overgewicht vóór de zwangerschap hebben meestal een lagere massatoename tijdens de zwangerschapsperiode. In dit geval kan de energiebehoefte in de eerste maanden niet toenemen, omdat er reserves zijn om aan de eisen te voldoen.
Toch is het ook in dit geval niet raadzaam om een vastenprotocol te overwegen. Hoewel er uit energetisch oogpunt geen groot tekort zal zijn, is het toch noodzakelijk om in de behoefte aan essentiële micronutriënten te voorzien. Om dit te doen kun je het beste een 3- of 5-maaltijdenplan uitvoeren. In het lichaam zijn er namelijk geen reservoirs van al deze stoffen.
Bovendien is de vraag naar bepaalde vitaminen en mineralen tijdens de periode van de zwangerschap verhoogd. Een voorbeeld hiervan is foliumzuur, waarvan het tekort problemen kan veroorzaken bij de neurale ontwikkeling van de foetus.
Vasten tijdens de zwangerschap raadt men af
Intermittent fasting is een van de beste voedingsprotocollen om een goede gezondheid te bevorderen. Het moet echter niet worden beoefend tijdens de zwangerschap. In deze tijd is het essentieel om een continue aanvoer van voedingsstoffen te garanderen. Alle mechanismen die leiden tot beperking daarvan moeten worden vermeden.
Het beste wat je tijdens de zwangerschap kunt doen is een gevarieerd en evenwichtig dieet met een overwicht aan vers voedsel in tegenstelling tot ultra bewerkt industrieel voedsel. Dit zal complicaties, zoals zwangerschapsdiabetes, helpen voorkomen. Daarnaast zal het nodig zijn om bepaalde voedingsstoffen, zoals foliumzuur, aan te vullen om gezondheidsproblemen bij de foetus te voorkomen.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Agostoni, C., Nobile, M., Ciappolino, V., Delvecchio, G., Tesei, A., Turolo, S., Crippa, A., Mazzocchi, A., Altamura, C. A., & Brambilla, P. (2017). The Role of Omega-3 Fatty Acids in Developmental Psychopathology: A Systematic Review on Early Psychosis, Autism, and ADHD. International journal of molecular sciences, 18(12), 2608. https://doi.org/10.3390/ijms18122608
- Grajower, M. M., & Horne, B. D. (2019). Clinical Management of Intermittent Fasting in Patients with Diabetes Mellitus. Nutrients, 11(4), 873. https://doi.org/10.3390/nu11040873