7 Factoren die de kans op het krijgen van een tweeling vergroten
De kans om een tweeling te krijgen door natuurlijke bevruchting is vrij klein. Door middel van geassisteerde voortplantingstechnieken is dat veel waarschijnlijker.
Eeneiige en meereiige tweelingen, zijn ze hetzelfde?
Hoewel de termen tweeling zowel naar meereiige als naar eeneiige tweelingen verwijzen, is er toch een heel belangrijk verschil tussen de twee. Een meereiige tweeling wordt gevormd in verschillende eicellen, die door twee afzonderlijke zaadcellen bevrucht worden.
Bij eeneiige tweelingen wordt dezelfde eicel eenmaal bevrucht door één zaadcel en splitst zich dan in tweeën. Eeneiige tweelingzwangerschappen zijn niet erg typisch. De genetische informatie is bij tweelingen identiek.
Factoren die de kans op een tweeling vergroten
Eén op de 90 zwangerschappen die door natuurlijke conceptie ontstaan, leidt tot een tweeling. Niet alle vrouwen hebben echter evenveel kans om moeder van een tweeling te worden. Studies hebben de incidentie van bepaalde factoren bepaald, zoals:
1. De leeftijd van de vrouw en het krijgen van een tweeling
De vruchtbaarheid van een vrouw neemt af naarmate ze ouder wordt. Haar hormonale belasting neemt echter toe. Daarom heeft een vrouw, als ze jonger is, slechts 4% kans om een tweeling te krijgen. De kansen na het 45e levensjaar bedragen bijna 70%.
2. Genetische overerving
Een gezin waarvan de vrouwen tweelingen hebben gekregen, zal deze eigenschap zeker doorgeven aan hun dochters. Studies toonden aan dat de geboorte van tweelingen het gevolg is van een maternale genetische verwantschap. Dat wil zeggen, zelfs als er tweelingen in de familie van een man voorkomen, zal hij ze hierdoor niet automatisch ook krijgen.
Een man kan deze tendens echter wel doorgeven aan zijn vrouwelijke dochters. Hij zal dan misschien geen tweelingen kunnen verwekken, maar zijn dochters hebben wel de mogelijkheid.
3. Goede voeding zou invloed kunnen hebben op het krijgen van een tweeling
Sommige meningen wijzen erop dat in tijden waarin bevolkingen door oorlog en voedseltekorten getroffen zijn, meervoudige zwangerschappen sterk afnemen. Maar een land als Nigeria, met overbevolking en de typische problemen met de toegang tot gevarieerde voeding die daardoor ontstaan, heeft het hoogste percentage tweelingen ter wereld.
4. Lengte en lichaamsgewicht is van invloed op het krijgen van een tweeling
Vrouwen met een lengte van meer dan 1.65 meter hebben statistisch gezien meer kans op tweelingen. Tegelijk is de kans op een tweeling groter naarmate de body mass index hoger is. Volgens studies van de American Academy of Obstetrics and Gynecology hebben vrouwen met een BMI boven de 30 meer kans op een tweeling.
BMI wordt berekend door het lichaamsgewicht, uitgedrukt in kilogrammen, te delen door het kwadraat van de lengte in meters. Deze soort meting wordt ook in verband gebracht met andere kenmerken.
Studies beweren (Spaanse link) echter dat zwaarlijvigheid een nadelige invloed heeft op de vruchtbaarheid. Zwaarlijvige vrouwen hebben driemaal meer kans op verminderde vruchtbaarheid dan niet-zwaarlijvige vrouwen, zowel in natuurlijke cycli van spontane ovulatie als in cycli van geïnduceerde ovulatie bij geassisteerde voortplanting.
Overgewicht (Spaanse link) genereert namelijk endocriene en metabole afwijkingen die de eierstok- en voortplantingsfunctie kunnen beïnvloeden.
5. Etnische groep
De vrouwen die het meest vatbaar zijn voor tweelingzwangerschappen (Spaanse link) zijn zwarte Afrikaanse vrouwen, in het bijzonder, zoals reeds opgemerkt, die uit Nigeria. Daarna volgen blanke Kaukasische vrouwen. Aziatische vrouwen hebben het laagste percentage.
6. Geschiedenis van tweelingzwangerschappen
Er is geen grotere voorspeller van de kans van een vrouw op het krijgen van een tweelingzwangerschap dan het hebben van een eerdere zwangerschap met deze kenmerken. Als een vrouw bij vorige zwangerschappen een tweeling heeft gehad, kan ze in de toekomst opnieuw zwanger worden van een tweeling. Dit is vooral mogelijk als er niet is geholpen bij de zwangerschap. Dat wil zeggen, als de zwangerschap op natuurlijke wijze is ontstaan, wordt de neiging tot ovuleren als meervoudig beschouwd.
Als een vrouw niet gestimuleerd hoeft te worden om meer dan één baby per zwangerschap te krijgen, heeft ze dus een grotere aanleg. Als gevolg is ze een perfecte kandidaat om deze ervaring opnieuw te beleven.
7. Vruchtbaarheid en in-vitrofertilisatie
Behandelingen om de vruchtbaarheid te verbeteren, o.a. met medicijnen die geassisteerde voortplantingstechnieken stimuleren en het overbrengen van meerdere embryo’s naar de baarmoeder (in-vitroprocedures), hebben het aantal meerlingzwangerschappen doen toenemen en daardoor ook de zorg voor premature baby’s.
Tweelingzwangerschappen zijn toegenomen omdat vrouwen het krijgen van kinderen hebben uitgesteld en, als gevolg, de geassisteerde zwangerschappen zijn toegenomen. Dit heeft echter een toename van complicaties en risico’s voor de gezondheid van moeder en foetus betekend, die adequaat en tijdig medisch en/of chirurgisch aangepakt moeten worden.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- McLennan AS, Gyamfi-Bannerman C, Ananth CV, Wright JD, Siddiq Z, D’Alton ME, Friedman AM. The role of maternal age in twin pregnancy outcomes. Am J Obstet Gynecol. 2017 Jul;217(1):80.e1-80.e8. doi: 10.1016/j.ajog.2017.03.002. Epub 2017 Mar 9. PMID: 28286050; PMCID: PMC5571734.
- The University of Western Australia. Older women more likely to conceive twins. Disponible en: https://www.uwa.edu.au/news/Article/2020/May/Older-women-more-likely-to-conceive-twins.
- MedlinePlus. ¿Está determinada por la genética la probabilidad de tener gemelos? Disponible en: https://medlineplus.gov/spanish/genetica/entender/rasgos/gemelos/.
- Akinboro A, Azeez MA, Bakare AA. Frequency of twinning in southwest Nigeria. Indian J Hum Genet. 2008 May;14(2):41-7. doi: 10.4103/0971-6866.44104. PMID: 20300293; PMCID: PMC2840794.
- Signore C, Mills JL, Cox C, Trumble AC. Effects of folic acid fortification on twin gestation rates. Obstet Gynecol. 2005 Apr;105(4):757-62. doi: 10.1097/01.AOG.0000154886.40318.5e. PMID: 15802402.
de la Calle M, Bartha JL, Marín C, Rus JC, Córcoles G, Ruvira S, Ramiro-Cortijo D. - Maternal Obesity in Twin Pregnancy: The Role of Nutrition to Reduce Maternal and Fetal Complications. Nutrients. 2022 Mar 22;14(7):1326. doi: 10.3390/nu14071326. PMID: 35405938; PMCID: PMC9003274.
- Barrios-De-Tomasi J, et al. Efecto de la obesidad en la reproducción femenina. Rev Mex Cienc Farm 2013;44(3):8-18. Disponible en: https://www.scielo.org.mx/pdf/rmcf/v44n3/v44n3a2.pdf.
- Vallejo Ardila Dora Lucía, Rangel Díaz Yully Andrea, Angarita Fonseca Adriana, Cardona Eliana Patricia. Estado actual del embarazo gemelar: Revisión de la literatura. Rev. Univ. Ind. Santander. Salud [Internet]. 2012 Dec [cited 2023 Feb 12] ; 44( 3 ): 41-48. Available from: http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0121-08072012000300006&lng=en.