Mijn menstruatie is laat: ben ik zwanger?
Als onze menstruatie uitblijft, zijn we geneigd dat te associëren met zwangerschap, maar dat is niet altijd het geval. Er zijn verschillende factoren die te maken hebben met levensstijl, hormonale werking, en algemene gezondheid die de vrouwelijke cyclus kunnen veranderen. Is je menstruatie laat, lees dan verder.
Veel van de oorzaken van onregelmatige menstruatie zijn te voorkomen en daarom gaan we je er vandaag uitgebreid over vertellen. Ben je geïnteresseerd?
Wat bedoelen we met menstruele vertraging?
De menstruele cyclus is een periodiek hormonaal proces, dat tot doel heeft het lichaam van de vrouw voor te bereiden op het verwekken en baren van een leven.
Van deze cyclus wordt verwacht dat hij met een zekere regelmaat verloopt. Dat wil zeggen dat hij de frequentie en duur van al zijn stadia behoudt. Bij vrouwen zeggen we dat de normale cyclus in totaal tussen 25 en 36 dagen duurt, dus meestal gemiddeld 28 dagen. Je moet echter weten dat dit een benadering is, want slechts 10 tot 15% van de vrouwen haalt deze exacte waarde.
Soms kan er echter een vertraging in de cyclus optreden en is de menstruatie laat. Met andere woorden, de menstruatie komt niet op de dag die we schatten. Het kan zelfs dagen of maanden duren tot het volgende begin. Deze verandering in het ritme staat bekend als amenorroe, wat ‘afwezigheid van menstruatie’ betekent.
Er zijn verschillende oorzaken van amenorroe en de normaliteit ervan hangt af van de context:
- Primaire amenorroe is die welke optreedt tussen de eerste menstruatie en de volgende twee tot drie jaar. Dit wordt verklaard door de onvolwassenheid van de hormonale as die de cyclus regelt en wordt als fysiologisch beschouwd.
- Secundaire amenorroeis die na deze aanpassingsperiode optreedt en kan fysiologisch zijn (zoals door zwangerschap en borstvoeding) of pathologisch (zoals polycysteus ovarium syndroom).
Mijn menstruatie is laat: mogelijke oorzaken
Zoals hierboven besproken, zijn er veel factoren die de menstruatiecyclus kunnen beïnvloeden. Als vrouwen een regelmatige menstruatie hebben en onbeschermde seks hebben gehad, is het eerste vermoeden een zwangerschap. Soms is het echter belangrijk om andere oorzaken uit te sluiten, zoals de hieronder genoemde.
Het gebruik van medicijnen
Medicijnen kunnen veranderingen in het lichaam en in sommige hormonale processen veroorzaken, ook als dit niet het gewenste effect is. Sommige geneesmiddelen veroorzaken secundaire amenorroe als bijwerking, al kan dit gevolg afhangen van de dosis of de frequentie van het gebruik. Tot de meest opvallende behoren de volgende:
- Chemotherapie medicijnen
- Antidepressiva
- Antipsychotica
- Antihypertensiva
Obesitas
Obesitas verhoogt (Spaanse link) het risico op het ontstaan van chronische ziekten en ook op hormonale stoornissen die het gevolg zijn van toegenomen vetweefsel. Een daarvan is insulineresistentie, die een verhoging van de niveaus van circulerende androgenen in het bloed van een vrouw veroorzaakt. Deze hormonen remmen de eisprong en veroorzaken een vertraging van de menstruatie.
Gewichtsverlies en anorexia
In tegenstelling tot wat bij zwaarlijvigheid gebeurt, veroorzaakt abrupt en overmatig gewichtsverlies ook menstruele onregelmatigheden. Vooral als dit gebeurt in de context van ziekten of strenge diëten die de inname van energie en voedingsstoffen conditioneren.
Bij een aanzienlijke vermindering van lichaamsvet (zoals bij vrouwelijke atleten voorkomt – Spaanse link), gaat het lichaam in een soort ‘energie spaarstand’. Als gevolg daarvan treden verschillende hormonale veranderingen op en wordt de menstruatiecyclus verstoord.
Stress
Chronische stress is een toestand die alle structuren van het lichaam aantast. Wanneer vrouwen leven onder zeer stressvolle situaties die gedurende langere tijd aanhouden, kan dit onregelmatigheden in de menstruatie opwekken. Het kan ook overvloediger bloedingen en duidelijker premenstruele symptomen uitlokken.
Polycysteuze eierstokken
Als we het toch over menstruatievertragingen hebben, kunnen we niet nalaten een van de belangrijkste oorzaken ervan te noemen: polycysteus ovarium syndroom. Deze aandoening wordt veroorzaakt door een overproductie van mannelijke hormonen (androgenen) in de eierstokken zelf. Zoals we al bij overgewicht vermeldden, veroorzaken deze endocrinologische wijzigingen een remming van de ovulatie en een verandering in de menstruatie.
Mijn menstruatie is laat: premenopauze
In de periode die aan de menopauze voorafgaat (die meestal na het 45e levensjaar begint), is het normaal dat je enige vertraging in het op gang komen van de menstruatie opmerkt. Dit verschijnsel zou te maken kunnen hebben met de afname van de hoeveelheden oestrogeen die bij vrouwen circuleren.
Anticonceptie
Wanneer vrouwen stoppen met anticonceptiepillen of hormonale injecties, na een lange gebruiksperiode, kunnen ze een vertraging van de menstruatie ervaren. Hoewel van variabele duur, kan amenorroe meer dan 6 maanden duren.
Borstvoeding
Tijdens het geven van borstvoeding produceert een vrouw een hormoon dat prolactine heet. Dit verandert de normale productie van hormonen die de menstruatiecyclus regelen, om zo de eisprong te remmen en een nieuwe zwangerschap te voorkomen.
De frequentie waarmee dit type amenorroe optreedt en de frequentie ervan variëren van vrouw tot vrouw. Maar het treedt gewoonlijk op in de periode van exclusieve borstvoeding en borstvoeding op verzoek.
Veranderingen in de gezondheid van de vrouw
Anatomische of functionele problemen van de hypofyse of schildklieren, kanker, eierstokinsufficiëntie, endometriose, of myomen, kunnen ook onevenwichtigheden in de menstruatiecyclus opwekken.
Mijn menstruatie is laat: ben ik zwanger?
Een van de symptomen van zwangerschap is het uitblijven van de menstruatie. Daarom is het belangrijk om een zwangerschap uit te sluiten als je tijdens de menstruatiecyclus onbeschermde seksuele contacten hebt gehad en er een vertraging in de menstruatie optreedt.
Menstruatiebloedingen treden op als er geen bevruchting is, wanneer het lichaam de onbevruchte eicel uitdrijft, samen met de bekleding van de binnenwanden van de baarmoeder. Als deze bloeding uitblijft, is zwangerschap een mogelijkheid en is een zwangerschapstest aan te raden.
Is het mogelijk een vertraging van de menstruatie te voorkomen?
Dit hangt alleen af van de oorzaak die de vertraging veroorzaakt. Als er veranderbare factoren zijn, zoals stress, dan kan het veranderen van je levensstijl helpen om de menstruatie weer regelmatig te laten verlopen.
Hier volgen enkele aanbevelingen om een goede reproductieve gezondheid te behouden:
- Regelmatige lichaamsbeweging: Wandelen, zwemmen, yoga, pilates, of aërobe oefeningen houden de gezondheid van het lichaam op peil, vergroten het gevoel van eigenwaarde, en zorgen voor ontspanning. Zo blijf je op het ideale gewicht, wat nodig is voor een goede reproductieve werking.
- Houd een gezonde voeding aan: Een evenwichtig dieet dat rijk is aan essentiële voedingsstoffen is nodig om overmatig gewichtsverlies en andere negatieve veranderingen, zoals bloedarmoede, te voorkomen.
- Jaarlijkse bezoeken aan de gynaecoloog: Om gynaecologische complicaties te voorkomen, kun je het beste jaarlijks een medische controle laten uitvoeren.
- Verminder stress: Vermijd situaties die stress en angst bevorderen.
- Neem alleen de door de specialist voorgeschreven voorbehoedsmiddelen en op de voorgeschreven manier.
Het kan zijn dat de vertraging van je menstruatie een kwestie van dagen is en dat daarna alles weer normaal verloopt. Maar als het langer dan 3 maanden aanhoudt en zwangerschapstesten negatief zijn, moet je een afspraak met je arts maken.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Konovalova, E. (2013). El ciclo menstrual y el entrenamiento deportivo: una mirada al problema. ev. U.D.C.A Act. & Div. Cient. 16(2): 293-302, Julio-Diciembre, 2013. Recuperado de: https://revistas.udca.edu.co/index.php/ruadc/article/view/900/1074.
- Mayo clinic (2021). Amenorrea. Recuperado de: https://www.mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/amenorrhea/symptoms-causes/syc-20369299
- National Institutes of Health NIH (2022) Amenorrea. Recuperado de: https://espanol.nichd.nih.gov/salud/temas/amenorrhea
- Ramírez, A. et al. (2022). Obesidad en el ciclo vital femenino y su asociación con trastornos menstruales. Medicina interna. Org. México. Vol. 38. N° 2 Pp: 344-354. Recuperado de: https://www.medigraphic.com/pdfs/medintmex/mim-2022/mim222l.pdf
- Sociedad Española de Ginecología y Obstetricia (2013). Protocolo SEGO. Amenorrea primaria y secundaria. Sangrado infrecuente (actualizado febrero 2013). Vol 56. Núm 9. Recuperado de: https://www.elsevier.es/es-revista-progresos-obstetricia-ginecologia-151-articulo-protoloco-sego-amenorrea-primaria-secundaria–S0304501313000988