Hoe behandel je acne tijdens de zwangerschap?
Tijdens de zwangerschap hebben vrouwen vaak een speciale gloed op hun gezicht door de hoge niveaus van hydratatie en het vasthouden van vocht in hun huid. Daarnaast is er een verhoogde opname van vitaminen en mineralen die naar de placenta getransporteerd worden. Maar aan de andere kant kunnen andere vrouwen een hoge hormonale activiteit hebben en in plaats van een glanzende en gladde huid, verschijnen er afschuwelijke puistjes. Met dat in gedachten vertellen we je daarom hoe je acne tijdens de zwangerschap kunt behandelen.
Acne tijdens de zwangerschap
Dit komt omdat bij sommige vrouwen door overprikkeling van hormonen een verhoogde productie van talg en pigmentatie optreedt, waardoor in de zwangerschap acne kan ontstaan. Hoewel het ongewoon is tijdens de zwangerschap acne te krijgen, kan het echter een wrede straf lijken als je het optelt bij andere zwangerschapssymptomen zoals gewichtstoename, misselijkheid en/of braken, vermoeidheid, en veranderende hormonen.
Acne tijdens de zwangerschap komt vooral voor tijdens het eerste en tweede trimester als er ongewoon hoge niveaus van androgene hormonen zijn. Als acne niet ontstaat tijdens het eerste trimester, is het onwaarschijnlijk dat het in het tweede of derde trimester verschijnt. In sommige gevallen waar het wel ontstaat, kan het ernstig zijn. Maar meestal verdwijnt het vanzelf zo’n drie maanden na de geboorte van de baby.
Is het mogelijk het te voorkomen?
De realiteit is dat acne niet altijd voorkomen kan worden. Maar er zijn eenvoudige dingen die je kunt doen om acne tijdens de zwangerschap te behandelen. Het is bijvoorbeeld het beste om een gezond dieet te volgen en prebiotica (Engelse link) en probiotica in te nemen.
In de meeste gevallen kan een acne-uitbraak goed onder controle gehouden worden met verzorgingsproducten die ingrediënten bevatten zoals plaatselijk salicylzuur en azelaïnezuur. Maar als je twijfelt of je een product tijdens de zwangerschap kunt gebruiken, raadpleeg dan je arts.
Meer tips om acne tijdens de zwangerschap te verbeteren
Wat je kunt doen
Om je huid goed te verzorgen en te voorkomen dat je puistjes krijgt, moet je een aantal tips in gedachten houden die je gedurende de maanden van je zwangerschap dagelijks in praktijk moet brengen. Als je puistjes hebt, of om te voorkomen dat je ze krijgt als je merkt dat je meer talg op je gezicht begint te krijgen, doe dan het volgende:
- Houd je huid goed gehydrateerd. Zoek naar moisturizers, serums of crèmes die hyaluronzuur en vitamine E bevatten.
- Kies producten met antioxiderende ingrediënten, zoals vitamine C. Dit verbetert de barrièrewerking van de huid en bevordert celvernieuwing van de huid.
- Gebruik een goede zonnebrandcrème voor je gezicht.
- Neem probiotica.
- Drink dagelijks veel water.
- Eet verse groenten en fruit.
- Begin zo snel mogelijk na de geboorte van de baby met gezichtsbehandelingen om de gezondheid van je huid te herstellen.
- Was je gezicht elke dag.
Wat je niet moet doen als je last hebt van acne
Net zoals er enkele tips zijn die je in gedachten moet houden om je huid te verzorgen, zijn er ook andere aspecten die je zeker moet vermijden. Het is belangrijk te weten wat je wel en wat je niet moet doen om steeds een goed verzorgde huid te hebben. Op die manier geef je je huid de best mogelijke verzorging:
- Bedenk dat krabben aan puistjes littekenvorming (Engelse link) kan veroorzaken. Doe het dus niet.
- Reinig je gezicht niet te veel, anders krijg je meer talg of droog je je huid te veel uit.
- Vermijd het gebruik van schurende zepen of scrubs die je huid uitdrogen. Je kunt beter producten kiezen die alfahydroxyzuren bevatten, zoals melkzuur en glycolzuur.
- Stel je gezicht niet zonder bescherming bloot aan te veel zon.
- Vermijd het aanraken van je gezicht met vuile handen.
Dit waren enkele tips die je in gedachten kunt houden om acne tijdens de zwangerschap te behandelen. Zo kun je een goed verzorgde huid krijgen. En zelfs als je wat puistjes krijgt, kun je voorkomen dat je er te veel krijgt of dat je huid er slechter uitziet omdat je ze niet goed behandeld hebt.
Als je twijfelt over hoe je je huid moet verzorgen, aarzel dan niet om je arts of dermatoloog te vragen je eventuele vragen te beantwoorden.