Al het voedsel maakt me misselijk tijdens de zwangerschap: wat kan ik doen?

Tijdens de zwangerschap is het mogelijk dat je verschillende ongemakken op het vlak van de spijsvertering ervaart, of dat voedsel niet zo lekker smaakt. Daarom stellen we eenvoudige trucjes voor om het welzijn te herstellen.
Al het voedsel maakt me misselijk tijdens de zwangerschap: wat kan ik doen?

Laatste update: 16 maart, 2022

Voedsel kan tijdens de zwangerschap slecht smaken en je misselijk doen voelen. In dat geval moet een reeks voedingsmaatregelen genomen worden om het gevoel te verbeteren en het spijsverteringsproces te vergemakkelijken en zo een toestand van welbehagen te bereiken. Anders bestaat het gevaar dat de voeding onvoldoende is voor een goede ontwikkeling van de foetus.

Allereerst is het belangrijk op te merken dat het lichaam tijdens de zwangerschap een reeks voortdurende veranderingen ondergaat. Het is gebruikelijk dat je tijdens de eerste maanden last krijgt van misselijkheid, die daarna weer afneemt. Je hoeft je er niet al te veel zorgen over te maken. Pas gewoon wat strategieën toe om de situatie zo goed mogelijk het hoofd te bieden.

Misselijk tijdens de zwangerschap: hoe te vermijden?

Een vrouw is misselijk tijdens de zwangerschap

Tijdens het eerste trimester kan voedsel slecht smaken en misselijkheid of zelfs braken veroorzaken. Volgens een studie (Engelse link) gepubliceerd in The Journal of Maternal-Fetal & Neonatal Medicine is gemberconsumptie doeltreffender in het voorkomen en verminderen van misselijkheid tijdens de zwangerschap dan een placebo. Het is minder doeltreffend dan medicijnen, maar het kan bij veel gelegenheden helpen.

Tegelijkertijd is het in deze periode raadzaam de grootte van elke maaltijd te beperken om de spijsvertering te bevorderen. Het is ook belangrijk om pittige en irriterende voedingsmiddelen uit je dieet te bannen. Probeer ook niet te eten als je geen eetlust hebt.

Forceer jezelf dus niet. Als je een groot gevoel van volheid hebt, is het beter te stoppen met eten en later weer verder te gaan. Het consumeren van calorieën via vloeistoffen kan de opname van calorieën in het lichaam helpen vergemakkelijken.

Hoe verminder je spijsverteringsongemakken vanaf het tweede trimester?

Als je de laatste twee trimesters van de zwangerschap ingaat, neemt het risico toe dat je darmklachten krijgt. Denk onder andere aan pijn, brandend maagzuur, volheid, of een zwaar gevoel op de maag. Dit komt doordat de foetus groeit en ruimte inneemt die eerder aan andere organen toebehoorde.

Die verdichting kan aanleiding geven tot bepaalde ongemakken. Voedingsmiddelen kunnen je dus tijdens de zwangerschap misselijk doen voelen. Om ongemakken te voorkomen of te verminderen is het belangrijk je voeding aan te passen.

Een van de belangrijkste punten om te voorkomen dat voedsel je misselijk maakt tijdens de zwangerschap heeft te maken met het beperken van gewichtstoename door vet. Het is duidelijk dat je zult aankomen, maar wat vermeden moet worden is een verandering in lichaamssamenstelling, met een buitensporige toename van vetweefsel. Daarom zul je een voedingspatroon moeten volgen met een overwicht aan verse voedingsmiddelen.

Verdeel je maaltijden in kleinere porties en kauw goed

Het is een goede strategie om je innames over de dag te verdelen, zodat ze minder volumineus zijn. Je zult je ook moeten concentreren op het kauwen. Op dit punt begint namelijk de spijsvertering. Het is van groot belang voedsel in de mond op de juiste manier te verwerken om het werk dat de maag en de darmen moeten verrichten te helpen verminderen.

Misselijk tijdens de zwangerschap: suiker is ook van invloed

Op dezelfde manier moeten bepaalde producten uit het dieet geschrapt worden. Een voorbeeld daarvan zouden koolzuurhoudende dranken zijn. Ze slagen erin winderigheid en buikpijn te verhogen. Ze hebben ook de neiging suiker te concentreren in te grote hoeveelheden. Het is aangetoond (Engelse link) dat dit element de gezondheid van de stofwisseling negatief beïnvloedt, en een hogere incidentie van zwangerschapsdiabetes veroorzaakt.

Eet niet vlak voor je naar bed gaat

Ook is het raadzaam te vermijden vlak na het eten naar bed te gaan. Als je gaat liggen, is het altijd het beste om dat met een lichte helling te doen. Je kunt kussens gebruiken om je bovenlichaam wat omhoog te tillen. Dit bevordert het spijsverteringsproces en vermijdt symptomen als reflux of brandend maagzuur.

Als deze symptomen echter aanhouden, moet je misschien een arts raadplegen om een farmacologische behandeling te beginnen.

Een zwangere vrouw neemt rust

Breng eenvoudige remedies in de praktijk als voedsel je misselijk maakt tijdens de zwangerschap

Zoals we al zeiden, is het niet ongewoon dat je tijdens de zwangerschap last krijgt van spijsverteringsstoornissen. Voedsel kan je tijdens de zwangerschap ongemakkelijk maken en je welzijn conditioneren. Daarom moeten de bovengenoemde strategieën in praktijk gebracht worden met het doel misselijkheid en andere ongemakken of symptomen die de kwaliteit van je voeding kunnen beïnvloeden, te verminderen.

Bedenk dat de beoefening van matige lichaamsbeweging die aan de omstandigheden is aangepast, ook de spijsverteringscapaciteit verbetert. Er treedt een efficiëntere transit op, wat constipatie en daarmee gepaard gaande problemen voorkomt.

Ook is het belangrijk om een inname van voedingsvezels van minstens 25 gram per dag te bereiken. Dit zal de gezondheid van de microbiota en de efficiëntie van de spijsvertering waarborgen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Sharifzadeh, F., Kashanian, M., Koohpayehzadeh, J., Rezaian, F., Sheikhansari, N., & Eshraghi, N. (2018). A comparison between the effects of ginger, pyridoxine (vitamin B6) and placebo for the treatment of the first trimester nausea and vomiting of pregnancy (NVP). The journal of maternal-fetal & neonatal medicine : the official journal of the European Association of Perinatal Medicine, the Federation of Asia and Oceania Perinatal Societies, the International Society of Perinatal Obstetricians, 31(19), 2509–2514. Disponible en: https://doi.org/10.1080/14767058.2017.1344965
  • Sweeting, A., Mijatovic, J., Brinkworth, G. D., Markovic, T. P., Ross, G. P., Brand-Miller, J., & Hernandez, T. L. (2021). The Carbohydrate Threshold in Pregnancy and Gestational Diabetes: How Low Can We Go?. Nutrients, 13(8), 2599. Disponible en:  https://doi.org/10.3390/nu13082599

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.