Zwangerschap en droge huid en lippen

Het voorkomen en behandelen van een droge huid en droge lippen tijdens de zwangerschap komt neer op het behouden van voldoende vocht in beide. Lees verder voor meer informatie.
Zwangerschap en droge huid en lippen
Maria del Carmen Hernandez

Geschreven en geverifieerd door de dermatoloog Maria del Carmen Hernandez.

Laatste update: 17 augustus, 2023

Tijdens de zwangerschap, vooral in de laatste maanden, kunnen hormonale veranderingen leiden tot het ontstaan van acne, puistjes of een droge huid en lippen. Sterker nog, bij vrouwen die een droge huid hebben, raakt deze nog meer uitgedroogd en gaat barsten. Dit veroorzaakt vervelende symptomen en zelfs pijn. Wil je weten hoe je dit kunt oplossen? Hier zijn de details die je moet weten.

Waarom komen droge huid en lippen vaker voor tijdens de zwangerschap?

Als je tijdens de zwangerschap last begint te krijgen van droogheid, is dat over het algemeen een teken van uitdroging. Er zijn meerdere oorzaken die deze aandoening kunnen beïnvloeden, van te weinig water drinken tot een hoger bloedvolume door de zwangerschap. Volgens een studie (Engelse link) gepubliceerd door het Journal of Family Medicine and Primary Care is het zelfs heel gewoon om in deze periode een droge huid te ervaren.

Niet genoeg water drinken

Hoewel hydratatie in elke levensfase essentieel is, is dat nog meer het geval tijdens de 9 maanden van de zwangerschap. In feite zal de hoeveelheid water die nodig is toenemen naarmate de baby groeit.

Ook kun je, als je je waterinname niet verhoogt, tekenen van uitdroging vertonen, waaronder een droge huid en droge lippen. Andere ongemakken en symptomen zoals diarree en braken kunnen ook optreden. Ook vrouwen die last hebben van ernstige ochtendmisselijkheid hebben moeite om de juiste hoeveelheid vocht op te nemen. Dit kan de reden zijn waarom zich verschijnselen als droogte ontwikkelen.

Zwangerschap en droge huid en lippen
Tijdens de zwangerschap heeft het lichaam meer vocht nodig, dus veel water drinken is essentieel. Het helpt ook de droge huid en lippen te verminderen.

Verhoogd bloedvolume tijdens de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap kan het maximale bloedvolume tot 50% hoger zijn dan bij niet-zwangere vrouwen. Tegelijkertijd stelt de toename van de bloedsuiker (zelfs zonder zwangerschapsdiabetes) extra eisen aan de andere organen.

Dit leidt tot veelvuldig plassen en uitdroging. Aan de andere kant moet er ook rekening mee worden gehouden dat zowel het toegenomen bloedvolume als het vasthouden van vocht huiduitzetting kan veroorzaken en kan leiden tot droogheid en barsten.

Gebarsten lippen kunnen ook later ontstaan als gevolg van het toegenomen bloedvolume. Deze toename kan de neusholtes opzwellen en verstopping veroorzaken. Daarom verhoogt het ademen door de mond de droogheid en kloven van de lippen.

Vocht vasthouden

Vocht vasthouden tijdens de zwangerschap kan ook een van de oorzaken zijn van droge huid en lippen. Tijdens de zwangerschap veroorzaakt de verhoogde waarde van vasopressine, een hormoon dat ertoe bijdraagt dat het lichaam minder vocht vasthoudt, namelijk zwelling.

Overmatig oedeem kan dan leiden tot weefseluitzetting, droogheid en kloven. In het algemeen treedt zwelling meestal op tijdens het laatste trimester van de zwangerschap. Als dit optreedt, is het bovendien mogelijk dat er jeukende rode laesies ontstaan.

Wat te doen tijdens de zwangerschap om een droge huid en lippen te verminderen?

Een goede huidverzorgingsroutine aanhouden is essentieel, en die moet zowel ‘s morgens als ‘s avonds in praktijk worden gebracht. Hiervoor kun je het volgende overwegen:

  • Houd de huid en de lippen gehydrateerd. Hiervoor kun je in het geval van de lippen een vochtinbrengende crème en balsem gebruiken.
  • Drink water. Het is belangrijk om voldoende vocht te drinken, want dat kan de tekenen van droogte helpen verminderen. De huid van de lippen is niet anders, dus uitdroging kan kloofjes veroorzaken. Als je een verstopte neus hebt, kan behandeling met een zoutspray helpen tegen schrale lippen.
  • Baden met lauw water. Vermijd douchen met heet of koud water, want extreme temperaturen kunnen de huid van haar eigen vocht ontdoen. Ook het afdrogen van de huid moet gebeuren met een zachte handdoek en zonder te hard te wrijven, want dat kan de droogheid irriteren of verergeren. De American Pregnancy Association (Engelse link) raadt ook calaminelotion aan om een jeukende, droge huid te verzachten.
  • Lik niet aan je lippen. Speeksel heeft namelijk de neiging de lippen nog meer uit te drogen.

A woman putting cream on her pregnant belly.
Het gebruik van crèmes met hyaluronzuur, dat zich bindt aan watermoleculen om ze vast te houden, helpt de droge huid te bestrijden.

De veiligheid van producten tijdens de zwangerschap

Zwangere vrouwen kunnen lippenbalsems gebruiken om de lippen meteen in te smeren. De American Academy of Dermatology Association beveelt het gebruik (Engelse link) van cacaoboter aan om een barrière op de huid te creëren die het vasthouden van vocht bevordert.

Droge huid op het lichaam kan worden bestreden met kokosolie, die effectief hydrateert met collageenversterkende peptiden. Bepaalde actieve ingrediënten zijn echter niet geschikt voor gebruik tijdens zwangerschap of borstvoeding. Enkele daarvan zijn de volgende:

De verzorgingsroutine tijdens de zwangerschap

Kortom, het voorkomen en behandelen van een droge huid en lippen komt neer op het op peil houden van voldoende vocht in beide. Daartoe moeten maatregelen worden genomen om het vocht op het huidoppervlak vast te houden, en moeten routines of gewoonten die de huid uitdrogen worden vermeden.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.