Venkel tijdens de zwangerschap: is het aan te raden?

Venkel consumeren tijdens de zwangerschap kan heilzaam zijn, zolang het in de aanbevolen hoeveelheden gebeurt. Ontdek meer.
Venkel tijdens de zwangerschap: is het aan te raden?

Laatste update: 12 juni, 2022

De consumptie van planten en infusies tijdens de zwangerschap wekt bij aanstaande moeders veel twijfels op en de aanbevelingen kunnen wat verwarrend zijn. Dit is het geval met venkel. Normaal gesproken is het gebruik ervan namelijk heel gewoon om kleine ongemakken te verbeteren. Toch is het nodig voorzichtig te zijn met het consumeren van venkel tijdens de zwangerschap.

Medicinale planten hebben actieve bestanddelen die functies in het lichaam uitoefenen. Sommige kunnen echter contraproductief zijn voor de gezondheid van zwangere vrouwen of de foetus. Andere keren worden ze afgeraden omdat er onvoldoende bewijs is over hun veiligheid.

Daarom is het altijd raadzaam om bij onwetendheid of twijfel eerst je arts te raadplegen. Neem verder alleen kruidenthee om ongemakken te verbeteren (en als er geen andere alternatieven zijn) en alleen als ze geschikt zijn tijdens de zwangerschap.

In het volgende artikel leren we meer over venkel en wat de belangrijkste aanbevelingen zijn.

Venkel tijdens de zwangerschap

Voordelen van venkel

Venkel is een plant waarvan is aangetoond dat ze verschillende gezondheidsvoordelen biedt. Van oudsher gebruikt men het voor de behandeling van vele kwalen, van ademhalingsproblemen tot een breed scala van spijsverterings-, endocriene en voortplantingsproblemen.

Het is een geneeskrachtige plant die tot de Umbelliferae-familie behoort en in vele delen van de wereld gekweekt wordt. Bij het consumeren ervan kunnen bijna alle delen gebruikt worden. Dit kan rauw of gekookt (als je het gaat eten), in infusies en in meer geconcentreerde presentaties, zoals etherische oliën of plantenextracten.

Dit zijn enkele van de meest opvallende voordelen  (Engelse link) van venkel:

  • Het is in staat de eetlust op te wekken.
  • Vermindert de stoelgang, wat gasvorming en darmspasmen kan helpen verminderen. Men beveelt het aan bij een zware spijsvertering.
  • Door de slijmoplossende eigenschappen is venkel nuttig bij bronchitis en verkoudheid.
  • Het helpt het vasthouden van vocht te verbeteren, want het is een diuretische plant.
  • Anti-inflammatoir en antioxidant.
  • Beschermer van de lever.
  • Antistress en anxiolytisch.

Nu is venkel ook een van de vele planten met een functie of eigenschap die lijkt op die van oestrogeen. Daarom raden sommige specialisten de inname van venkel tijdens de zwangerschap af, tenzij je arts het aanbeveelt.

In het geval van venkel is een toxisch effect op foetale cellen waargenomen (bij dieren – Engelse link). Ook zijn er twijfels over de mogelijke nadelige effecten die in zeer geconcentreerde doses en op lange termijn kunnen optreden.

Is venkel dus aan te bevelen in de zwangerschap?

Gezien de mogelijke voordelen en de twijfels die het gebruik van venkel tijdens de zwangerschap oproept, is het beste advies om voorzichtig te zijn. Alvorens het te gebruiken om enkele mogelijke ongemakken die in dit stadium kunnen optreden te verbeteren, is het beter een specialist te raadplegen. Bedenk dat preventie voor een groot deel te maken heeft met het feit dat er geen wetenschappelijk bewijs is over de onschadelijkheid ervan.

Als je venkel wilt consumeren, is er geen probleem als het gaat om het genieten van deze plant, zolang de consumptie matig is. Rauw of gekookt kun je venkel in een oneindig aantal zeer voedzame gerechten en recepten verwerken. Denk bijvoorbeeld aan salades, groentestoofpotjes, groentencrèmes, geroosterd in de oven, gesauteerd, enz.

Behalve de bol kun je ook de zaden gebruiken om smaak en aroma te geven aan bepaalde gerechten en sauzen. Daartoe kan het toegevoegd worden aan groenten die winderigheid veroorzaken (om gas te helpen verminderen), vleesstoofpotten, soepen, of in brood- en koekbereidingen.

In het geval van bereidingen met hogere concentraties venkel (zoals infusies, plantenextracten of etherische oliën) kun je die tijdens de zwangerschap beter vermijden.

Infusies die je tijdens de zwangerschap kunt drinken

Je weet vast al dat je koffie en thee tijdens de zwangerschap moet vermijden. Ze kunnen namelijk problemen in de ontwikkeling van de foetus veroorzaken of een abortieve werking hebben. Er zijn echter enkele infusies die je zonder contra-indicaties kunt innemen. In bepaalde gevallen zijn ze heilzaam.

Een zwangere vrouw drinkt een infusie

De meestvoorkomende zijn gember en rooibos. Beide vallen op door hun antioxiderende eigenschappen. Bovendien zijn ze in staat de misselijkheid die tijdens de eerste maanden van de zwangerschap optreedt te kalmeren.

Gebruik venkel met voorzichtigheid tijdens de zwangerschap

In principe is het gebruik van venkel als voedingsmiddel tijdens de zwangerschap, in matige hoeveelheden en met voorzichtigheid, veilig. Het kan deel uitmaken van de gezonde, evenwichtige en gevarieerde voeding die nodig is voor een geslaagde zwangerschap.

Plantaardige infusies en plantaardige supplementen gebruikt men vaak om enkele steeds terugkerende ongemakken tijdens de zwangerschap te verbeteren. Denk bijvoorbeeld aan een zware spijsvertering, overgeven, misselijkheid, verkoudheid, of urineweginfecties. In veel gevallen leveren ze gemoedsrust op. Ze worden namelijk beschouwd als natuurlijk, gezond en met minimale risico’s.

Soms kunnen ze echter ook problemen veroorzaken. De meest beruchte risico’s zijn een spontane miskraam, vroeggeboorte, toxiciteit voor de moeder en de foetus, of allergische reacties (o.a.).

Daarom raden deskundigen aan ze niet te consumeren. Er zijn ook niet genoeg gegevens over hun veiligheid. Als je denkt dat venkel je op de een of andere manier kan helpen, raadpleeg dan je gynaecoloog over de geschiktheid om het af en toe in te nemen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Badgujar S. B, Patel B. B, et al. Foeniculum vulgare Mill: a review of its botany, phytochemistry, pharmacology, contemporary application, and toxicology. BioMed Research International. Agosto 2014. 2014: 842674.
  • Bebitoglu B, T. Frequently used herbal teas during pregnancy – short update. Medeniyet Medical Journal. Febrero 2020. 35 (1): 55-61.
  • Bernstein N, Akram M, et al. Is it safe to consume traditional medicinal plants during pregnancy? Phytotherapy Research. Abril 2021. 35 (4): 1908-1924.
  • Body C, Christie JA. Gastrointestinal Diseases in Pregnancy: Nausea, Vomiting, Hyperemesis Gravidarum, Gastroesophageal Reflux Disease, Constipation, and Diarrhea. Gastroenterol Clin North Am. 2016 Jun;45(2):267-83. doi: 10.1016/j.gtc.2016.02.005. PMID: 27261898.
  • Illamola S. M, Amaeze O. U, et al. Use of herbal medicine by pregnant woman: what physicians need to know. Frontiers in Pharmacology. Enero 2020.
  • Malik R, Kumar V. Hypertension in Pregnancy. Adv Exp Med Biol. 2017;956:375-393. doi: 10.1007/5584_2016_150. PMID: 27957708.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.