Opioïdengebruik tijdens de zwangerschap: is het veilig?

Opioïdenverslaving en overdosering zijn enkele van de gevaarlijkste effecten van het gebruik van opioïden tijdens de zwangerschap.
Opioïdengebruik tijdens de zwangerschap: is het veilig?

Laatste update: 31 juli, 2021

Tegenwoordig behoren opioïden tot de meest voorkomende medicijnen die mensen gebruiken. Dit zijn zeer krachtige medicijnen die mensen gebruiken om pijn te behandelen. In feite schrijven artsen ze voor aan mensen die lijden aan verschillende soorten kanker, ernstig trauma of postoperatief. Daarom zullen we het vandaag hebben over het opioïdengebruik tijdens de zwangerschap. Is het veilig?

Toekomstige moeders kunnen ook last hebben van genoemde aandoeningen. Ze kunnen echter ook verslaafd raken aan dit soort medicijnen. Daarom geven we je in dit artikel de basisinformatie over het gebruik van opioïden en de gevolgen ervan. Lees verder!

Opioïdengebruik tijdens de zwangerschap: wat zijn het en waarom gebruiken mensen ze?

Het woord opioïde verwijst naar een groep stoffen die in staat is om bepaalde structuren te stimuleren, opioïde receptoren genaamd, die overvloedig aanwezig zijn in het zenuwstelsel. Deze structuren spelen een fysiologische rol, zoals het reguleren van pijn.

Gebruik van opioïden.

Dit is de reden waarom mensen opioïden gebruiken om pijn te verlichten. Tegenwoordig zijn dit zelfs de krachtigste pijnstillers die we kennen. Als gevolg hiervan bewaren specialisten ze voor mensen met ernstige chronische pijn. Bovendien kunnen ze na continu gebruik afhankelijkheid veroorzaken.

Enkele van de meest voorkomende medicijnen die afkomstig zijn van deze stof zijn morfine, codeïne en fentanyl. Heroïne (een illegale drug) is ook in staat om opioïde receptoren te stimuleren. Daarom werd het eerst als medicijn gebruikt, maar later werd het verboden.

Kan ik gezondheidsproblemen krijgen na het gebruik van opioïden?

Hoewel opioïden chronische pijn verlichten, kunnen ze andere gezondheidsproblemen veroorzaken. Natuurlijk gebeurt dit meestal na continu gebruik, wanneer mensen afhankelijkheid beginnen te ontwikkelen.

Wat betekent dit? Dit betekent dat elke patiënt, zelfs zwangere vrouwen, grotere doses van hetzelfde medicijn nodig hebben om hun symptomen te verlichten. Aangezien deze overmatige consumptie een natuurlijk gevolg is, zullen er vroeg of laat toxische concentraties in het bloed van de patiënt ontstaan.

In een publicatie van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) stierven in 2007 115.000 mensen als gevolg van een overdosis opioïden. In veel gevallen, wanneer mensen een overdosis nemen, wordt het deel van hun hersenen dat de ademhaling regelt aangetast en kan ademhalingsdepressie dodelijk zijn.

Opioïdengebruik tijdens de zwangerschap: kan het invloed hebben op mijn baby?

Volgens een artikel van de Amerikaanse National Library of Medicine (Engelse link) kunnen veel negatieve effecten de ontwikkeling van de baarmoeder beïnvloeden. Sommige van deze effecten zijn aangeboren afwijkingen van het zenuwstelsel, cardiovasculaire of gastro-intestinale systeem (inclusief ontwikkeling van gastroschisis). Bovendien kan het gebruik van opioïden vroeggeboorte en spontane abortus veroorzaken .

Bovendien, omdat opioïden door de placenta kunnen gaan, beïnvloeden ze het zenuwstelsel van de foetus. Nadat baby’s zijn geboren, stoppen ze met het ontvangen van deze stoffen en kunnen ze uiteindelijk lijden aan het neonatale onthoudingssyndroom.

In dit geval reageert het lichaam van de baby als reactie op de afwezigheid van de medicijnen. Dit is een zeer ernstige ziekte, die maanden kan duren en prikkelbaarheid en stuiptrekkingen kan veroorzaken.

Alternatieven voor opioïdengebruik tijdens de zwangerschap

Morfine om pijn te verlichten.

Als je al aan een chronische ziekte lijdt voordat je zwanger wordt, zal je arts waarschijnlijk proberen met verschillende alternatieven te komen om overmatig gebruik van opioïden te voorkomen. Deze alternatieven kunnen zijn:

  • Het verlagen van de doses.
  • Het voorschrijven van andere medicijnen.
  • Fysieke of psychologische therapie.
  • Zelfs het proberen van alternatieve geneeswijzen.

Als dit het geval is, moet je nadenken over de kosten en baten voordat je met de behandeling begint of deze wijzigt. Daarom is prenatale zorg zo belangrijk. Soms omvat het zelfs gezinsplanning voordat je zwanger wordt.

Wist je dat het enkele maanden innemen van foliumzuur voordat je zwanger wordt, aangeboren neurologische afwijkingen kan verminderen? Dit zijn defecten van de neurale buis, waaronder complexe ziekten, zoals spina bifida.

Bij patiënten die lijden aan chronische ziekten, zoals kanker, en dit soort medicijnen nodig hebben, kan een bezoek aan de dokter voordat ze zwanger worden een goed idee zijn. Hierdoor leren ze alle mogelijke risico’s kennen voordat ze aan dit nieuwe avontuur beginnen.

Opioïden kunnen behoorlijk gevaarlijk zijn

Deze medicijnen kunnen zeer nuttig en effectief zijn wanneer patiënten ze in de juiste doses en onder medische zorg innemen. Als dit niet het geval is, kan de kans op complicaties enorm toenemen. Als je dit geneesmiddel moet gebruiken of denkt dat je eraan verslaafd bent, neem dan contact op met je verloskundige en stel hem of haar alle vragen die je hebt. Wellicht ook interessant voor jou

Hoofdpijn na de bevalling: alles wat je moet weten
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
Hoofdpijn na de bevalling: alles wat je moet weten

Hoofdpijn na de bevalling kan variëren van zeer mild tot ernstig, afhankelijk van de oorzaak. Ontdek in ons artikel wat je hierover moet weten.


De inhoud van Je Bent Mama is uitsluitend bedoeld voor educatieve en informatieve doeleinden. Deze informatie vervangt op geen enkel moment de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.