Mag je geitenkaas eten als je zwanger bent?
Het handhaven van goede voeding zorgt voor jouw welzijn en dat van je baby. Om deze reden wordt het aanbevolen om ongepasteuriseerde voedingsmiddelen te vermijden om bacteriële infecties te voorkomen. In dit verband is het terecht om te vragen of je geitenkaas mag eten tijdens de zwangerschap. Hoewel het belangrijke voedingsstoffen levert, zoals selenium, fosfor, kalium, zink en calcium, worden sommige soorten niet als veilig beschouwd.
Geitenkaas is heerlijk en je kunt er in het algemeen veilig van genieten. Zuivelproducten zijn over het algemeen essentieel voor de botgroei en ontwikkeling van kinderen. In deze fase van je leven is het echter belangrijk om voorzorgsmaatregelen te nemen om jullie gezondheid te beschermen. Hieronder leggen we uit welke soorten geitenkaas je zonder problemen kunt consumeren.
Kaasconsumptie tijdens de zwangerschap
Kaas is een zuivelproduct dat wordt verkregen door gestremde melk te laten rijpen nadat de wei is verwijderd. De verschillende variëteiten worden bepaald door het type melk dat wordt gebruikt, de mate van rijping en de gebruikte productiemethoden. Op voedingsvlak is het een rijke bron van calcium, eiwit, fosfor, vitamine B12 en vitamine A.
De Spaanse Academie voor Voeding en Diëtetiek (Spaanse link) stelt dat het eten van kaas tijdens de zwangerschap veilig kan zijn als er rekening wordt gehouden met twee aspecten: de gebruikte melk en de rijpingstijd. Dit is belangrijk omdat sommige soorten schadelijke bacteriën kunnen bevatten, zoals Listeria monocytogenes.
Volgens de Centers for Disease Control and Prevention (CDC – Engelse link) hebben zwangere vrouwen 10 keer meer kans dan andere mensen om een infectie met deze bacterie op te lopen. Deze infectie kan vroeggeboorte, spontane abortus, doodgeboorte of de dood van de pasgeborene veroorzaken.
Daarom is het essentieel om te controleren of de kaas die je gaat consumeren een etiket heeft waarop staat dat deze gepasteuriseerd is. Bij dit proces wordt melk tot een bepaalde temperatuur verwarmd en vervolgens snel afgekoeld om bacteriën en andere ziekteverwekkers te doden.
De National Health Service (NHS) van het Verenigd Koninkrijk (Engelse link) raadt aan zachte kazen of kazen met een witte coating aan de buitenkant, zoals brie, camembert en chèvre, te vermijden, tenzij ze worden gekookt tot ze gloeiend heet zijn. Tot deze groep behoren ook blauwe kazen, gepasteuriseerd of ongepasteuriseerd, zoals Deens blauw, Gorgonzola en Roquefort.
Veilige soorten geitenkaas voor zwangere vrouwen
Geitenkaas kan veilig zijn tijdens de zwangerschap als deze op de juiste manier wordt gekozen en bereid. Hier zijn enkele belangrijke overwegingen bij het kiezen van een.
- Gepasteuriseerde geitenkazen: pasteurisatie is een proces dat bacteriën, gisten en schimmels in melk doodt. Als op de verpakking staat dat de kaas gepasteuriseerd is, kun je deze zonder zorgen consumeren.
- Harde geitenkazen: deze hebben een laag vochtgehalte, waardoor schadelijke bacteriën zich moeilijk kunnen vermenigvuldigen. Om te controleren of een kaas hard is, druk je er met je vingers op; Als het geen sporen nalaat, is het veilig.
Wat de veiligste andere soorten kaas betreft, raden wij de volgende aan.
Tomme de Chevre
Er is geen probleem met het eten van dit soort geitenkaas als je zwanger bent. Het is namelijk hard en er ontwikkelen zich geen bacteriën als je het in de koelkast bewaart. Zorg ervoor dat het gemaakt is met gepasteuriseerde melk.
Ossau-Iraty
Deze harde kaas, vermoedelijk afkomstig uit de Franse Pyreneeën, stamt af van een van de eerste kazen die gemaakt werden. Gepasteuriseerde geitenmelk geeft het een rijke, nootachtige smaak, met een stevige maar romige textuur.
Tomme de brebis
Je kunt het eten, zolang je het maar op hoge temperatuur bakt. Aan de andere kant is het belangrijk dat je controleert of het gepasteuriseerd is.
Halfgezoute en gerijpte Mimolette
Deze kaas is gemakkelijk te herkennen aan de lichtbruine schil, de feloranje geperste pasta en de ronde vorm. Zolang het niet met rauwe melk is bereid, is het veilig.
Oude geitenkaas
Deze kaas ondergaat een langdurig rijpingsproces, waardoor de kans op bacteriële besmetting wordt verkleind.
Hoewel deze kazen jouw gezondheid en die van je baby niet in gevaar brengen, raadt de NSW Food Authority (Australië – Engelse link) aan om zachte kazen te verwarmen tot 75°C en harde kazen in de koelkast te bewaren. Hoge temperaturen doden schadelijke bacteriën, dus het eten van gekoelde, gebakken of gesmolten kaas vormt geen risico.
Als je vragen hebt, neem dan contact op met een vertrouwde zorgverlener, zodat zij je op een persoonlijke manier kunnen adviseren.
Soorten geitenkaas om te vermijden
Om ernstige gevolgen voor je gezondheid en die van je baby te voorkomen, kun je het beste bepaalde soorten geitenkaas vermijden die schadelijke bacteriën kunnen bevatten. Sommige van deze te vermijden kazen zijn de volgende.
Verse geitenkaas
Omdat het geen pasteurisatieproces doorloopt, neemt de kans op het bevatten van bacteriën toe.
Bûche de chèvre of witte korstkaas
Net als brie en camembert is deze zachte kaas gerijpt met schimmels, wat tot listeriose kan leiden.
Zachte geitenkaas
Zachte kazen hebben doorgaans een hoger vochtgehalte, wat het risico op besmetting vergroot.
Crottin de Chavignol
De bereiding ervan met rauwe geitenmelk maakt het niet veilig voor consumptie, om dezelfde redenen als de vorige.
Risico’s van het eten van ongepasteuriseerde geitenkaas
Tijdens de zwangerschap wordt het immuunsysteem van een vrouw aangetast, waardoor het risico op infecties toeneemt (Engelse link). Om deze reden brengt het consumeren van geitenkaas gemaakt van rauwe melk aanzienlijke risico’s met zich mee, waarbij listeriose het meest zorgwekkend is.
Deze ziekte kan symptomen veroorzaken zoals een stijve nek, hoofdpijn, verwarring en evenwichtsverlies. De meest voorkomende symptomen zijn echter koorts, koude rillingen, spierpijn en maag-darmproblemen, zoals diarree of braken. Het is van cruciaal belang om aandacht te besteden aan deze spijsverteringsproblemen, want als ze niet op tijd worden behandeld, kunnen ze het risico op uitdroging vergroten.
Hoewel sommige zwangere vrouwen mogelijk geen symptomen van listeriose vertonen, merkt het American College of Obstetricians and Gynecologists (Engelse link) op dat symptomen tot twee maanden na het nuttigen van besmet voedsel kunnen optreden. Zelfs als de moeder zich niet ziek voelt, kan de infectie worden overgedragen op de foetus.
Baby’s geboren met deze ziekte kunnen ernstige infecties in het bloed of de hersenen krijgen. Bovendien kan het gevolgen veroorzaken, zoals verlamming, toevallen, blindheid, een verstandelijke beperking en problemen met de hersenen, de nieren of het hart. In extreme gevallen zou dit de dood van de pasgeborene veroorzaken, met een sterftecijfer van 25% tot 35% (Engelse link), afhankelijk van de zwangerschapsduur op het moment van de infectie.
Geitenkaas eten tijdens de zwangerschap is veilig
Dus kun je geitenkaas eten als je zwanger bent? Het antwoord is ja. Om er veilig van te genieten, controleer je de etiketten die de pasteurisatie bevestigen en koop je het bij vertrouwde winkels die goede hygiëne- en voedselveiligheidspraktijken volgen.
Als je van geitenkaas houdt die op broodjes wordt uitgesmeerd of door salades wordt gemengd, kun je deze eten zolang deze hard is en niet door schimmel is gerijpt. Als je inspiratie zoekt in de keuken, kun je heerlijke recepten ontdekken om van dit zuivelproduct te genieten.
Houd er rekening mee dat je ten volle van je zwangerschap moet genieten. Het is dus het beste om infecties te voorkomen die jouw gezondheid en die van je kleintje in gevaar kunnen brengen.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- American College of Obstetricians and Gynecologists. (junio de 2018). Listeria and Pregnancy. Consultado el 1 de julio de 2024. https://www.acog.org/womens-health/faqs/listeria-and-pregnancy
- Bisbal, C., & Martínez, M. (5 de enero de 2024). ¿Es peligroso comer queso durante el embarazo? Academia Española de Nutrición y Dietética. Consultado el 1 de julio de 2024. https://www.academianutricionydietetica.org/alimentacion-mujer/quesos-embarazo/
- Centers for Disease Control and Prevention. (25 de octubre de 2022). Listeria. People at Risk – Pregnant Women and Newborns. Consultado el 1 de julio de 2024. https://www.cdc.gov/listeria/risk-groups/pregnant-women.html
- Centers for Disease Control and Prevention. (28 de noviembre de 2023). Prevent Listeria. Consultado el 1 de julio de 2024. https://www.cdc.gov/listeria/prevention.html
- Clínica Mayo. (16 de marzo de 2024). Nutrición en el embarazo: Alimentos que debes evitar durante el embarazo. Consultado el 1 de julio de 2024. https://www.mayoclinic.org/es/healthy-lifestyle/pregnancy-week-by-week/in-depth/pregnancy-nutrition/art-20043844
- Choi, K. H., Lee, H., Lee, S., Kim, S., & Yoon, Y. (2016). Cheese Microbial Risk Assessments – A Review. Asian-Australasian journal of animal sciences, 29(3), 307-314. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4811779/
- Cook, J. L., Graves, L., & Kirkham, C. (2018). Listeriosis in Pregnancy: Practitioners’ Food Safety Counselling Practices to Pregnant Women. Journal of Obstetrics and Gynaecology Canada, 40(9), 1139-1147. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S170121631730885X
- Harvard T.H. Chan. (octubre de 2020). Cheese. The Nutrition Source. Consultado el 1 de julio de 2024. https://nutritionsource.hsph.harvard.edu/cheese/
- Madjunkov, M., Chaudhry, S., & Ito, S. (2017). Listeriosis during pregnancy. Archives of Gynecology and Obstetrics, 296(2), 1-10. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28536811/
- National Health Service. (19 de marzo de 2023). Foods to avoid in pregnancy. Consultado el 1 de julio de 2024. https://www.nhs.uk/pregnancy/keeping-well/foods-to-avoid/
- NSW Food Authority. (s.f.). Foods to eat or avoid when pregnant. Consultado el 1 de julio de 2024. https://www.foodauthority.nsw.gov.au/consumer/life-events-and-food/pregnancy/foods-to-eat-or-avoid-when-pregnant
- U. S. Food & Drug Administration. (27 de septiembre de 2018). Listeria – Food Safety for Moms to Be. Consultado el 1 de julio de 2024. https://www.fda.gov/food/health-educators/listeria-food-safety-moms-be
- WebMD. (24 de noviembre de 2022). Health Benefits of Goat Cheese. Consultado el 1 de julio de 2024. https://www.webmd.com/diet/health-benefits-goat-cheese