Kun je zuiveringszout nemen terwijl je zwanger bent?
Zuiveringszout is een van de belangrijkste natuurlijke remedies tegen brandend maagzuur. Het slaagt er namelijk in zuren te neutraliseren en een gevoel van aanzienlijke verlichting te geven.
Op zijn beurt is dit symptoom meestal erg vervelend bij zwangere vrouwen, vooral na het tweede trimester. Maar is het veilig om tijdens de zwangerschap zuiveringszout te gebruiken om dit ongemak tegen te gaan?
Het eerste wat duidelijk moet zijn is dat in deze levensperiode de inname van bepaalde stoffen beperkt is vanwege de mogelijke risico’s voor de gezondheid van de baby. Hoewel sommige van deze elementen niet giftig zijn voor de moeder, kunnen ze de ontwikkeling van de foetus beïnvloeden.
Daarom is het van essentieel belang je arts te raadplegen voordat je een medicijn of een natuurlijk middel in je schema opneemt.
Waarvoor wordt zuiveringszout gebruikt?
Zuiveringszout is een chemische verbinding die bij verschillende gezondheidsproblemen wordt gebruikt:
- Het helpt spijsverteringsongemakken te kalmeren (Engelse link).
- Bestrijdt urine-infecties.
- Vermindert lichaamsgeur.
- Dient zelfs als ergogene stof voor sportbeoefening.
Zuiveringszout tijdens de zwangerschap
Er zijn aanwijzingen (Engelse link) dat de consumptie van zuiveringszout tijdens de zwangerschap de bevalling op natuurlijke wijze kan opwekken, naast de effecten die we vermeld hebben. Hoewel er wat onenigheid is over de raadzaamheid van het innemen van deze stof tijdens de zwangerschap, zijn er geen harde conclusies in dit verband.
Er moet ook opgemerkt worden dat het tijdens de bevalling gebruikt zou kunnen worden om de pijn te verlichten, als hulpmiddel bij de anesthesie. Dit blijkt uit een studie (Engelse link) gepubliceerd in Anesthesia and Analgesia.
Veel deskundigen stellen dat zuiveringszout niet tijdens de zwangerschap misbruikt mag worden, omdat de effecten op de foetus niet precies bekend zijn. In die zin bevelen ze veiliger alternatieven aan, zoals veranderingen in de voedingsgewoonten of het gebruik van geneesmiddelen die in dit verband veilig gebleken zijn.
In feite zou bicarbonaat zelf het risico van metabole alkalose (Engelse link) bij de moeder kunnen verhogen (Engelse link),naast de mogelijke teratogene effecten op de baby.
Tot de meest opvallende bijwerkingen van zuiveringszout behoren de volgende:
- Verhoogde bloeddruk.
- Vasthouden van vocht.
- Gasvorming en krampen.
- Wisselwerkingen tussen medicijnen.
Voordat je deze verbinding in je dieet opneemt, kun je dus het beste met je verloskundige overleggen. Deze arts kan het gemak en de veiligheid van het gebruik ervan beoordelen, en het juiste schema en de juiste dosering vaststellen.
Andere mogelijkheden dan zuiveringszout
Als je verlichting op gastro-intestinaal niveau wilt vinden zonder je toevlucht te nemen tot zuiveringszout, zijn er andere alternatieven waarvan is aangetoond dat ze veel veiliger zijn tijdens de zwangerschap. Beperk bijvoorbeeld de hoeveelheid van je maaltijden, eet vaker gedurende de dag en vermijd zwaar voedsel.
Op dezelfde manier is het van essentieel belang dat je ultraverwerkte voedingsmiddelen en voedingsmiddelen met veel transvetten en toegevoegde suikers vermijdt.
Ook moet je geen erg warm of erg koud voedsel eten. Dat kan namelijk de zure afscheiding van de maag stimuleren.
Tot slot moet je een ruime tijd wachten voor je na het eten naar bed gaat.
Er zijn twijfels over het gebruik ervan tijdens de zwangerschap
Zoals je gezien hebt, is er enige controverse over het gebruik van zuiveringszout tijdens de zwangerschap.
Hoewel het ook toepassingen heeft naast de controle van de zuurgraad, is het niet mogelijk gebleken de onschadelijkheid van de toediening ervan bij de foetus aan te tonen. Daarom raden veel deskundigen het gebruik ervan in deze periode af om elk soort risico te vermijden.
In elk geval verdient het altijd de voorkeur eerst voor een aanpassing van de levensstijl te kiezen. Overleg ook met je arts of deze maatregelen onvoldoende zijn.
Bedenk dat het vermijden van giftige stoffen, koolzuurhoudende dranken, sappen en industrieel voedsel tijdens de zwangerschap het spijsverteringsongemak zal verbeteren.
Het zal ook doorslaggevend zijn om een goede lichaamssamenstelling te behouden en overgewicht of zwaarlijvigheid te vermijden. Deze aandoeningen hebben namelijk de neiging de werking van het maag-darmstelsel te verergeren.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- American College of Gastroenterology (2007). Tips to ease the heartburn of pregnancy. Consultado el 23 de febrero de 2023. https://www.sciencedaily.com/releases/2007/12/071208145406.htm.
- Al-Abri, S. A. y Olson, K. R. (2013). El bicarbonato de sodio puede calmar el estómago pero alterar el corazón: archivos de casos de la Beca de Toxicología Médica en la Universidad de California, San Francisco. Revista de toxicología médica: revista oficial del Colegio Americano de Toxicología Médica, 9(3), 255–258. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3770998/
- Clinica Mayo (s.f.). Presión arterial alta y embarazo: data clave. Consultado el 23 de febrero de 2023. https://www.mayoclinic.org/es-es/healthy-lifestyle/pregnancy-week-by-week/in-depth/pregnancy/art-20046098.
- Clínica Mayo (s.f.). Sodium Bicarbonate (Oral Route, Intravenous Route, Subcutaneous Route). Consultado el 23 de febrero de 2023. https://www.mayoclinic.org/drugs-supplements/sodium-bicarbonate-oral-route-intravenous-route-subcutaneous-route/side-effects/drg-20065950?p=1.
- Drugs (2022). Sodium bicarbonate Pregnancy and Breastfeeding Warnings. Consultado el 23 de febrero de 2023. https://www.drugs.com/pregnancy/sodium-bicarbonate.html.
- Fernández, S., Arenas, J., Ferrer, J., Pérez, M., Solís, J. (2013). Determinación de ácido láctico intraamniótico y relación con distocia. Clínica e Investigación en Ginecología y Obstetricia;40(3):106-110. https://www.elsevier.es/es-revista-clinica-e-investigacion-ginecologia-obstetricia-7-articulo-determinacion-acido-lactico-intraamniotico-relacion-S0210573X12000482.
- Grotegut CA, Dandolu V, Katari S, Whiteman VE, Geifman-Holtzman O, Teitelman M. Bicarbonato de sodio pica: un caso de alcalosis metabólica hipopotasémica y rabdomiólisis en el embarazo. 2006 Feb;107(2 Pt 2):484-6. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16449158/
- Higuera-de-la-Tijera, F. (2018). Eficacia del tratamiento con omeprazol y bicarbonato de sodio en la enfermedad por reflujo gastroesofágico: revisión sistemática. Medwave;18(2):e7179. https://doi.org/10.5867/medwave.2018.02.7179.
- Mahadevan, U. (2007). Gastrointestinal medications in pregnancy. Best practice & research. Clinical gastroenterology;21(5):849–877. https://doi.org/10.1016/j.bpg.2007.06.002.
- (2018). A randomized controlled trial of a new treatment for labor dystocia. The Journal of Maternal-Fetal & Neonatal Medicine;31:(17):2237-2244. DOI: 10.1080/14767058.2017.1339268. H.